Minden korábbinál több álláshirdetést tettek közzé a cégek szeptemberben

forrás: Prím Online, 2016. október 12. 12:38

Több online álláshirdetés, több hirdető és több jelentkezés jellemezte az elmúlt hónapot, mint eddig bármelyiket Magyarországon. A legnagyobb eséllyel az 1-3 éves tapasztalattal rendelkező, főiskolai végzettségű álláskeresők találnak munkát, de számos iparágban figyelhető meg a növekvő munkaerőigény. Továbbra is vezet a szakmunka a hirdetési kategóriák között, de fizikai munkára is sok munkavállalót keresnek, derült ki a vezető állásportál harmadik negyedéves jelentéséből.

A júliusi-szeptemberi időszakban 23 százalékkal növekedett a hirdetők, és tizenhét százalékkal a Profession felületeire feltöltött hirdetések száma a tavalyi harmadik negyedévhez képest az állásportál jelentése szerint. Mindeközben a portál adatbázisába regisztrálók száma 40 százalékkal emelkedett 2014 azonos időszakához képest. Az álláspiacon hagyományosan elenyésző eredményeket produkáló augusztus idén kiemelkedő ugrást hozott az állások és a jelentkezők számában is.

 

A legtöbb hirdetés a szakmunka (+39%), a fizikai munka (+55%), valamint gyártási feladatok (+15%) kategóriájában keres munkavállalókat. Az értékesítés kategóriában nyitott pozíciók száma nem változott, a tavalyi harmadik negyedévhez képest azonban másodikról negyedik helyre csúszott a hirdetési kategóriák között. 

 

A legtöbb jelentkezés ismét az adminisztráció kategóriába tartozó állásokra érkezett (+16%), amit az értékesítés (+7%), a szakmunka (+67%), valamint a fizikai munka (83%) követ – utóbbi kategóriába közel dupla annyian jelentkeztek, mint tavaly ilyenkor. A legtöbb munkavállalót programozó fejlesztő, bolti eladó, pénztáros, könyvelő, betanított munkás, illetve projektmenedzser pozíciókra keresték. A programozók, villamosmérnökök, szakácsok, minőségbiztosítási mérnökök most is rendkívül hamar találhatnak állásra, hiszen hiányszakmáknak minősülő területen dolgoznak.

 

 

Főiskolai végzettséggel és 1-3 év közötti munkatapasztalattal legjobbak az esélyeink

Végzettség szerint a hirdetések 36 százalékánál főiskolai végzettséget kérnek a munkáltatók, 32 százalékánál pedig középiskolai végzettség az elvárás. A jelentkezések esetében fordított az arány: a legtöbb jelentkezés középiskolai végzettséget igénylő állásokra érkezik (53%), ezt követi a főiskolai végzettséget igénylő állásokra történő jelentkezések száma (24%). 

 

Nagy a kereslet a pályakezdő munkavállalókra, majdnem az állások fele esetében (43%) 1-3 év közötti tapasztalatot kértek. Az álláskeresők a tapasztalatot nem igénylő állásokra jelentkeznek legaktívabban (40%), ezt pedig az 1-3 év közötti munkatapasztalat követi (37%). 

Továbbra is főváros-centrikus az álláspiac

Területi szórás alapján a munkavégzés helye a legtöbb állás esetében a főváros (55%), illetve Pest megye (13%). A jelentkezésekre még inkább főváros-centrikus megoszlás jellemző: túlnyomó többségük (68%) budapesti állásokra érkezett, 14 százalékuk pedig Pest megyei pozíciókra. 

 

A hirdetések 43 százaléka nem ír elő kötelezően nyelvtudást, azonban számos hirdetés elvár valamilyen szintű angol- (40%), illetve német nyelvismeretet (11%). A hirdetések feladása szerint a legnagyobb hirdetők listáját a Tesco, az IT Services, illetve a Trenkwalder vezetik.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15