Ericsson ConsumerLab - Változó videófogyasztás: Előretör a mobil, visszaszorul a hagyományos tévézés

forrás: Prím Online, 2016. november 3. 15:59

A mai napon jelent meg az Ericsson TV és médiahasználatról szóló rendszeres, immár hetedik éves jelentése (ConsumerLab TV & Media Report), amely a mobileszközökön való TV és videónézés lendületes előretöréséről számol be. Bár az elmúlt hét év során ez a fajta médiafogyasztás robbanásszerűen nőtt, a jelentés kiemeli, hogy a megfelelő tartalmak megtalálása továbbra is komoly gondot okoz a fogyasztóknak.

Tovább nő a mobileszközök részaránya

A mobileszközökön történő videónézés 2012 óta évente több mint 200 órával emelkedett, így az átlagos heti TV és videónézési idő további másfél órával nőtt. A mobileszközök terén mért növekedést némileg ellensúlyozza a hagyományos televíziózással töltött idő heti 2,5 órával történő csökkenése, azonban a TV műsorok és videók iránti étvágy nem csökken.

  • Az elmúlt hat évben (2010-2016) 85 százalékkal emelkedett a mobileszközökön való TV és videónézéssel hetente töltött idő aránya, míg ugyanezen idő alatt a hagyományos televíziózással töltött idő 14 százalékkal csökkent
  • Globálisan a fogyasztók 40 százaléka „nagyon érdeklődik” a korlátlan videóforgalmat magában foglaló mobilelőfizetések iránt
  • Az Egyesült Államokban már a mobilon nézett videótartalmak 20 százalékát fizetős on-demand szolgáltatók nyújtják (például Netflix, Hulu, Amazon Prime).

 

 

Tartalomkeresés – tényleg ilyen nehéz?

A jelentés szerint a fogyasztók számára az egyik legfőbb problémát az jelenti, hogy megtalálják a kedvükre való műsorokat. Az Egyesült Államokban a válaszadók 44 százaléka napi szinten nem elégedett a hagyományos TV csatornák műsorkínálatával, ez az előző évi 36 százalékhoz képest 22 százalékos emelkedést jelent. Nehezebb azonban a megfelelő tartalom megtalálása online és az on-demand szolgáltatók kínálatában: a fogyasztók a hagyományos TV-hez viszonyítva 45 százalékkal több időt töltenek az online tartalmak kiválasztásával. 

 

Paradox módon 63 százalékuk válaszolta, hogy nagyon elégedett a VOD szolgáltatás során a tartalomkereséssel, míg a hagyományos TV szolgáltatásról ugyanezt csak 51 százalékuk állította. Az eredmények azt sejtetik, hogy bár a VOD kínálatában a  keresés időigényesebb a hagyományos TV-hez képest, a fogyasztók kevésbé érzik frusztrálónak ezt, mivel azt az ígéretet hordozza, hogy találnak számukra érdekes tartalmat, amit akkor nézhetnek meg, amikor akarnak.

 

 

Szárnyal az on-demand szolgáltatások népszerűsége

Az on-demand tartalmak (például TV sorozatok, filmek egyéb TV programok) nézésére fordított idő 2010 óta 50 százalékkal emelkedett. A VOD szolgáltatások töretlen és tovább növekvő népszerűségére utalnak többek közt az alábbi trendek:

  • A fogyasztók továbbra is kedvelik a sorozatok több részének egymás után történő megnézését (binge watching) – 37 százalék heti rendszerességgel néz meg egymás után két vagy több epizódot, és több mint ötödük ezt napi rendszerességgel teszi
  • A területen vezető Egyesült Államokban a VOD szolgáltatásokra fordított kiadások 2012 óta havi 13 dollárról havi 20 dollárra, 60%-kal emelkedtek
  • A válaszadók 40 százaléka naponta nézi a YouTube-ot, és egy  részük – 10 százalék – pedig naponta több mint három órát tölt a YouTube előtt


Zeynep Ahmed, az Ericsson ConsumerLab vezető tanácsadója a következőket mondta: „Átfogó felmérésünk eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztók egyre inkább megkövetelik a kiváló minőségű TV és videótartalomhoz való hozzáférést, eszköztől és szolgáltatótól függetlenül. Gyakorlatilag minden fogyasztó – de különösen az ezredfordulón születettek – számára kulcsfontosságú az okostelefonon való nézhetőség. Jellemző a sokoldalúság, a fogyasztók tudatosan állítják össze saját, testreszabott tartalmakból álló portfoliójukat.”

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09