Okostelefonon is bemutatható az e-vonatjegy

forrás: Prím Online, 2016. november 11. 13:28

Mostantól bármely belföldi vonaton okostelefonon, tableten vagy laptopon – kinyomtatás nélkül is – bemutatható az elektronikusan megváltott és az otthon nyomtatható vasúti jegy. 

A feláras vonatokon már korábban is lehetett utazni mobilkészüléken tárolt és azon megnyitható jeggyel, de az utasok kérését figyelembe véve a MÁV-START minden belföldi vonatra kiterjesztette a lehetőséget. Az interneten váltott e-vonatjegyek továbbra is három százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg. A fejlesztéstől a papírmentes, digitális jegyváltás népszerűbbé válását várja a vasútvállalat.

 

A vasúttársaság elektronikus jegyváltási felületén keresztül, az interneten megváltott e-vonatjegyet tartalmazó pdf fájlt kell megnyitni és bemutatni a jegyvizsgálónak az ellenőrzés során. Ehhez egy megfelelő mobilkészülék, például okostelefon, hordozható számítógép vagy tablet képernyőjén legalább 160x160 képpont méretben kell megjeleníteni a QR-kódot. A jegy QR kódja tárolja a jegy összes adatát, a jegy ellenőrzése ennek beolvasásával történik. A jegyvizsgáló a jegy sorszámát, az utas személyazonosságát, a megfelelő utazási viszonylatot, a megfelelő kedvezményre való jogosultságot, az igénybe vett kocsiosztályt, valamint az érvényességi időszakot, a kinyomtatott jegy formátumát ellenőrzi, valamint vonatra szóló jegy esetén a vonalkód segítségével azt is, hogy a megfelelő vonatot veszi-e igénybe az utas.

 

A vonaton a gazdájával utazó kutya jegye és a kerékpárjegy is megvásárolható e-vonatjegyként. Ha nem a menetjeggyel egy időben vásárolják a kerékpár- vagy élőállat jegyet, akkor az e-vonatjegy váltásánál annak a nevét kell megadni, aki a kerékpárral vagy a kutyával együtt utazik. 

 

Az utasok továbbra is választhatják, hogy A4-es méretű fehér papírra, méretváltoztatás nélkül, jó minőségben nyomtatják ki az online rendelt vonatjegyet, és azt adják át a jegyvizsgálónak az utazáskor, azonban ez a nyomtatás és papírhasználat miatt nem környezetkímélő megoldás. Továbbá az e-vonatjeggyel az utasnak már nincs szüksége otthoni vagy munkahelyi nyomtatásra.

 

Az úgynevezett otthoni nyomtatás 2011 novembere óta lehetséges az internetes jegyvásárlási rendszerben. Az InterCity és gyorsvonatokon 2012 decemberétől lehet az otthon nyomtatott jegyeket kinyomtatás nélkül, mobilkészüléken is bemutatni. A vasúton utazók kívánsága volt, hogy a MÁV-START minden belföldi vonatra terjessze ki ezt a lehetőséget.

 

Idén október végéig csaknem 1,2 millió belföldi vásárlási tranzakciót hajtottak végre az internetes jegyvásárlási rendszerben, így az online vásárlás a teljes belföldi értékesítés körülbelül 7,5 százalékát tette ki. 560 ezren otthoni nyomtatással vásároltak menetjegyet. Egyre gyorsabban terjed az elektronikus jegyváltás: ez előző évhez képest a vásárlások száma 16 százalékkal, míg ezen belül az otthoni nyomtatást és a mobilkészüléken való jegybemutatást választó vásárlások száma 47 százalékkal nőtt.

 

 

Az e-vonatjeggyel utazás feltételei

Az e-vonatjegy kizárólag a rajta feltüntetett személyt jogosítja fel az utazásra a jegyen feltüntetett időszakban és viszonylaton. A megkezdett utazás másnap 3:00 óráig fejezhető be. Az e-vonatjegy a rajta feltüntetett érvénytartamon és viszonylaton belül érvényesen felhasználható bármely olyan vonaton, melynek igénybe vétele az e-vonatjegyről megállapítható (például a feláras vonatra érvényes felárat megfizették). Ha az e-vonatjegy helyjegyet, pót- és helyjegyet tartalmaz, akkor ez csak a jegyen feltüntetett vonaton érvényes.

 

Az utas felelőssége arról gondoskodni, hogy az utazás megkezdése előtt a jegyet tartalmazó fájlt letöltse és jegyellenőrzéskor a fájl bemutatható állapotban vagy kinyomtatva nála legyen. Érvénytelen a beolvashatatlan, továbbá részben kinyomtatott, sérült, szennyezett vagy olvashatatlan jegy.

 

Az e-vonatjegy visszatérítése kizárólag a webes felületen kezdeményezhető, legkésőbb az érvényesség kezdete előtt egy órával. A visszatérítési igényt a MÁV-START előjegyzésbe veszi, és a jóváírást a fizetésnél használt bankszámlára vagy egyéb fizetési eszközre a visszatérítendő jegy érvénytartamának lejárta után hét nappal indítja, ha a jegyet nem használták fel utazásra. 

 

Az e-vonatjegyről bővebb információ a MÁV-csoport honlapján a belföldi utazás/jegyértékesítés menüpontban (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/e-vonatjegy) található. Vagy a MÁVDIREKT vonalain, a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon, Telekom hálózatból a +36 (30) 499 4999-es, Telenor hálózatból a +36 (20) 499 4999-es számon kérhetnek segítséget a jegyvásárlók.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15