25 éves Magyarországon az ABB

Fókuszban a fenntarthatóság, az ügyfélközpontú értékteremtés és a digitalizáció

forrás: Prím Online, 2016. november 17. 10:54

Az ABB Kft. működésének 25. évfordulóját ünnepli Magyarországon. Prosperáló üzletágainak és innovatív megoldásainak köszönhetően a piaci folyamatokhoz alkalmazkodva sikeresen kibővítette kínálatát és ügyfélkörét, megújította profilját és hosszú távra tervez Magyarországon. Az elmúlt negyed évszázad alatt összesített árbevétele több mint 1,5 milliárd dollár volt.

Az ABB a 25 éves évfordulót együtt ünnepelte ügyfeleivel, ahol egy konferencia keretében az iparág tekintélyes hazai és külföldi előadói mutatták be napjaink vezető technológiai irányzata, az Ipar 4.0 és a Dolgok Internete adta lehetőségeket, különös tekintettel az automatizálásban és az energetikában rejlő fejlődési irányokra. 

 

 

A 125 éves svájci - svéd cégcsoport, az ABB az energetikai termékek, a robotika és hajtások, az ipari automatizálás és az energetikai hálózatok terén fejleszt és szállít innovatív technológiákat a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő ügyfelei részére. 

 

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. immár 25 éve bővülő termék- és szolgáltatáspalettával van jelen a hazai piacon, felkészült mérnöki csapata a forgalmazott termékek tervezését és üzembe helyezését végzi ügyfelei számára. 

 

Az ABB Kft. 25 éves működése során összesen 50 millió dolláros nyereséget ért el, összesített árbevétele 1,5 milliárd dollár felett volt. Magyarországon a cég több mint 200 alállomásba telepített ABB berendezéseket, és az energetika és automatizálás területen számos innovatív fejlesztést kezdeményezett.

 

Az ABB 2012-ben felvásárolta a Thomas & Bettset, amely Magyarországon is jelen van. A kecskeméti gyárban különböző méretű kábelkötegelőket, valamint vészvilágító lámpatesteket és rendszereket gyártanak. Így az ABB Magyarországon közel 400 alkalmazottat foglalkoztat az energetikai termékek és hálózatok, a gyártásautomatizálás és ipari automatizálás területén.

 

 

1996 óta az ABB több közös projektet valósított meg a Richter Gedeon üzemeiben Dorogon, Debrecenben és Budapesten, minimalizálva az üzemzavarokból eredő leállásokat. 2015-ben az ABB Magyarország a Richter debreceni biotechnológiai üzeme számára szállított automatizálási és felügyeleti megoldásokért elnyerte a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetség Első Közép-kelet-európai Gyógyszeripari Kiválósági Díját megoldásszállító kategóriában. 

 

Egy másik jelentős projekt a Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program, melynek keretében Magyarország 66 településén a több mint 300 000 lakost érintő programban 120 ABB gyártmányú programozható vezérlő biz-tosítja az összevont technológiai szabályzórendszer működését. A modernizációra azért volt szükség, mert a dél-alföldi régióban az ivóvíz arzéntartalma sokszorosan meghaladta az akkori egészségügyi határértéket. A beruházás során két térségi vízellátó rendszert, az orosházit és a közép-békésit közös irányítástechnológiával kapcsolták ösz-sze. Emellett új gerincvezetékeket, hálózatokat, vízkitermelő telepeket és kutakat építettek, ehhez 316 kilométer-nyi távvezetéket fektettek le a szakemberek. Kicseréltek továbbá 85 kilométernyi ivóvízvezetéket, 597 mosató-aknát, beépítettek 604 tűzcsapot, valamint 8327 házi bekötés cseréjét is elvégezték. 

 

Az ABB 2014 szeptemberében egy 1,8 millió euro értékű szerződés keretében a MAVIR Zrt-nek egy rendkívül nagy méretű, 3-fázisú auto-transzformátort szállított, amely a bejövő nagyfeszültséget alakítja át a következő, alacsonyabb feszültség szintre, például a bejövő 400 kV-os nagyfeszültséget 220 kV-ra. A transzformátor átfogó mérete összeszerelt állapotban 9,5 x 8,35 x 8,45 méter. Teljes tömege 228 tonna, teljesítménye 500 MVA, összehasonlításképpen ez közel negyede a Paksi Atomerőmű által maximálisan előállítható teljesítménynek. 

 

 

Hazánkban az ABB létesítette az első elektromos autók számára felállított gyorstöltő-állomást Budapesten, az Istenhegyi MOL kúton, amellyel az elektromos autókat akár 15-30 percen belül menetkészre lehet tölteni. 2012 óta több ABB gyorstöltőt is átadtak: az I. kerületben, a Várkert Bazárban, a Liszt Ferenc repülőtéren, Bükkaranyoson, valamint Tatabányán a DELPHI Connection Systems parkolójában. Az ABB villámtöltői egy Vácon található üzemben készülnek, és  az ABB az egész világpiac számára innen szállítja a töltőket. A magyarországi ABB együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a hazai e-mobilitás elterjedését szolgáló kutatás-fejlesztési projektben. 

 

Innovatív újításainak köszönhetően az ABB az elmúlt években több új iparágban is eredményesen tudott ügyfeleket szerezni világszinten, például az autó-, az élelmiszeripar vagy a vasút területén: így például a 2016-ban megnyílt, a világ leghosszabb vasúti alagútjához, a svájci Gotthard alagúthoz az ABB biztosítja a szellőzéstechnikai rendszert és az infrastruktúra energiaellátásához szükséges technológiát.

 

Az ABB számos új energetikai és automatizálási technológiát fejlesztett ki. Ilyen például YuMi, világ az első együttműködő, kétkarú ipari robotja, amely képes együtt dolgozni az emberekkel, miközben garantálja a körülötte dolgozók biztonságát. A robot a karóráktól a táblagépekig bárminek az összeszerelésére alkalmas, és olyan precizitással dolgozik, hogy még a cérnát is be tudja fűzni a tűbe.

 

Az ABB csoport elkötelezett a magas szintű szociális, környezetvédelmi, emberi jogi, etikai és irányítási szabványok fenntartásában. A világot napelemes repülőgéppel körberepülő Solar Impulse program fő támogatója. A repülőgép a Föld körüli útján mintegy 40 000 kilométert tett meg fosszilis energia felhasználása nélkül, csupán a Nap energiájával, nulla százalék károsanyag-kibocsátással. 

 

 

Az ABB központja Budapesten a Green House irodaházban található; ez az első épület Magyarországon, amely megszerezte a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület-minősítő rendszer platinaszintű kvalifikációját.

 

2013-ban az ABB etikus működés iránti elkötelezettségét díjazták a Telenor Etikus Vállalat Díjjal, amelyet a Transparency International Hungary és a Telenor közösen hirdeti meg minden évben. 2016-ban az ABB Kft.-t immáron másodjára nyerte el a Business Superbrands elismerést.

 

A cég a műszaki oktatás támogatásában is jeleskedik, 2015 év végén ösztöndíj programot, valamint női műszaki hallgatókat támogató mentorprogramot indított, amelyet idén újra meghirdetett. Továbbá az elmúlt években többször pénzadománnyal vagy terméktámogatással segítette a magyar közép- és felsőoktatási intézmények műszaki oktatását. 

 

Az ABB októberben jelentette be Next Level stratégiájának 3. ütemét, amelynek célja, hogy még több értéket állítson elő az ügyfelek számára. Taira-Julia Lammi, az ABB Kft. szeptember 1-jén kinevezett új ügyvezető igazgatója elmondta: ”Büszke vagyok arra, hogy a magyar piacon 25 éve sikeres ABB Kft. ügyvezetője lehetek, és az eddigiekben sikeres stratégiát kívánom követni. A 25 év során az ABB működése hatékonyabb, szervezete egyszerűbb lett, a piaci lehetőségekre pedig gyorsabban tud reagálni. Magyarországon is folytatjuk az ABB Next Level stratégiáját, amelyben az innovatív technológiák fejlesztésére, értékteremtésre, valamint a digitalizálás terén vezető szerepünkre fogunk támaszkodni.”

Kulcsszavak: +céginfo ABB

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05