A Telekom mobiljátéka áttörést hozott a demenciakutatás területén!

forrás: Prím Online, 2016. november 17. 15:53

A Deutsche Telekom által idén májusban indított ‘Sea Hero Quest’ mobiljáték új távlatokat nyit a demencia kutatásában. A játékot az Alzheimer’s Research intézmény, valamint kutatók és játékfejlesztők együttműködésével fejlesztették. 

Eddig közel 2,5 millió ember játszotta már a ‘Sea Hero Quest’-et, létrehozva ezzel a világ első viszonyítási alapját az emberi tájékozódás terén. Ezt pedig kulcsfontosságú lépésként értékelik a demencia új, korai diagnosztizálását célzó eszköz kifejlesztése szempontjából. A Sea Hero Quest a világon mindenhol, kortól és nemtől függetlenül tesztelte az emberek tájékozódási képességét, a kutatócsapat pedig San Diego városában, a Neuroscience 2016 konferencián bemutatta a játékkal begyűjtött adatok elsődleges elemzéséből származó eredményeket.

 

A Telekom ‘Sea Hero Quest’ játéka tükrözi a vállalat világképét, digitális felelősségérzetét valamint innovációs vezető szerepét. “Emberek milliói bocsátottak rendelkezésünkre adatokat, segítve ezzel a demencia elleni küzdelmet felhőben, biztonságosan tárolt, hatalmas adatmennyiség révén olyan alapanyagot biztosíthatunk a tudósoknak, amire nagy szükségük van a legkorszerűbb kutatások során. A digitalizáció áttörést jelent a közegészségügyi helyzet javításában”– mondta Tim Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója. 

 

 

Magyarországon 2016. május 5. és június 30. között futott a Magyar Telekom kampánya, amelynek hatására eddig több mint 152 ezren töltötték le a ’Sea Hero Quest’ mobiljátékot.

 

A University College London  intézményben dolgozó Dr. Hugo Spiers vezeti a játékosok által névtelenül rendelkezésre bocsátott adatok elemzését, a University of East Anglia Alkalmazott Demenciakutatási Központjában dolgozó Dr. Michael Hornberger professzorral együttműködve. Az elemzésből származó első adatok alapján kimondható, hogy a korai felnőttkortól kezdve (a mintavétel 19 éves kortól indul) hanyatlásnak indul a tájékozódási képesség, és ez tovább folytatódik az élet során (például a 19 évesek esetén 74 százalékos volt a valószínűsége, hogy elérik a végcélt, míg a 75 évesek körében ez lecsökkent 46 százalékra). Ez a hanyatlási görbe éles ellentétben van a korábban, kisebb mintavétellel (mintegy 100 fővel) lefolytatott vizsgálatok eredményével, melyek arra utaltak, hogy ez a hanyatlás csak későbbi életszakaszban várható.

 

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy az agy tájékozódási képességekért felelős területei fogékonyabbak a demencia okozta leépülésre, mint az emlékezetért felelős területek. Ezért mostantól lehetségessé válhat a demencia kialakulásának diagnosztizálása, még jóval azelőtt, hogy a betegeknél a memóriavesztés tünete mutatkozna. Ilyen módon már jóval korábban lehetségessé válik a pácienseknél a betegség felismerése és kezelése, a jövőbeli gyógyszeres és nem-gyógyszeres kezelések alkalmazása.

 

A játékban a különböző szintek teljesítését (egy új útvonal kiindulási pontjához vezető visszaút megtalálásának képességét) elemezve kiderült, hogy a férfiak és nők különböző térbeli tájékozódási stratégiákat használtak a feladat teljesítése során.

 

Jelentős eltérésekre is fény derült az északi, skandináv országok tekintetében (Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia), melyek esetében kiemelkedően jónak bizonyult a térbeli tájékozódás képessége, összevetve a mintákat és adatokat nyújtó, összesen 193 ország eredményeivel. 

 

Ezen eltérések okainak megértése különösen fontos, mert a diagnosztizálás és kezelés során ezeket is figyelembe lehet venni, pontosabbá és hatékonyabbá téve így a kezelést.

 

 

„A digitalizáció hajtómotorját a felhő-alapú technológiák jelentik és a digitális technológiák nagyon ígéretesek az egészségügyi ágazat jövője szempontjából is” – hangsúlyozta Dr. Axel Wehmeier, a Telekom Healthcare Solutions (Egészségügyi Megoldások) területéért felelős igazgatója. „Nagy örömmel jelentjük be, hogy a tudósokkal már azon dolgozunk, hogy a Sea Hero Quest klinikai környezetben is alkalmazhatóvá váljon.”

 

Ennek a folyamatnak részeként, a Sea Hero Quest immár támogathatja a demencia korai felismerését, diagnosztizálását, illetve hatással lehet a demenciás páciensek kezelésére is. A folyamat során a mobiljátékot a páciensek térbeli tájékozódási képességei esetleges javulásának mérésére is fel lehet használni. Felhasználható tehát a kísérleti gyógyszeres kezelések hatékonyságának mérésére is.

 

Természetesen további adatelemzésre van még szükség, a teljes körű eredmények két év múlva várhatóak. A kutatási eredmények további elemzése hat további demográfiai csoportban fog történni: iskolai végzettség alapján, jobb vagy balkezesség kategóriában, a térbeli tájékozódási képesség saját megítélése alapján, földrajzi környezet alapján, ahol a játékos felnőtt, valamint a napi alvásmennyiség és naponta utazással töltött idő alapján.

 

A játék továbbra is ingyenesen letölthető az App Store és Google Play áruházakból. A játék során keletkező adatokat továbbra is eljuttatják a résztvevő tudósokhoz – rajtuk keresztül pedig a demenciát kutató közösséghez.

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50