Havi vírusriport – 32 és 64 biten is visszatértek a hátsóajtók

Továbbra is népszerűek a zsarolóvírusokkal kombinált hamis support átverések

forrás: Prím Online, 2016. november 26. 11:10

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2016. októberében az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban.

A mezőnyt továbbra is az a JS/Danger.ScriptAttachment vezeti, amely egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed. Futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

 

Második helyre került a legutóbb 2013-ban szereplő Win32/TrojanDownloader.Wauchos. Ez egy olyan trójai, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP-címéről, illetve parancsokat is fogad. A kártevő 64 bites verziója (Win64/TrojanDownloader.Wauchos) a lista hatodik helyén található, és 32 bites változatához hasonlóan szintén hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve ezen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. Emellett különféle registry kulcsok létrehozásával arra is képes, hogy rendszerindítás után eltávolítsa magát a fertőzött számítógépről.

 

A harmadik helyen az előző hónapban visszatérő JS/TrojanDownloader.Nemucod trójai kártevőt találhatjuk, amely, HTTP kapcsolaton keresztül kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépre. A program egy olyan URL listát is tartalmaz, amelynek link-hivatkozásait végiglátogatva különféle kártevőket próbál meg letölteni ezekről a címekről, majd végül a kártékony kódokat le is futtatja. 

 

Az ESET Radar Report októberi kiadása többek közt arról ír, hogy továbbra is népszerűek a korábbról ismert support típusú csalások, amelyek során a gyanútlan áldozat egy nem létező technikai hibára figyelmeztető kéretlen emailt vagy telefonhívást kap. A bűnözők néha arcátlanul akár a Microsoft nevében jelentkeznek, majd borsos számlát nyújtanak be a "segítségért", valamint kártékony kódokat, vagy távoli hozzáférést biztosító weboldalakra próbálják meg elirányítani a naiv felhasználókat. Ez a csalási forma a megfigyelések szerint újabban a zsaroló vírusokkal ötvözve jelentkezik, ahol a naiv áldozatok a hamis hibák állítólagos kijavítása érdekében a kapott linkekre kattintanak. A mellékelt URL-en viszont valamilyen zsarolóvírus fertőzi meg a számítógépüket, és titkosítja az adataikat, amelyek feloldásáért a bűnözők váltságdíjat követelnek.

 

Blogmustra

Az antivírus blog októberi fontosabb blogposztjai között először a még 2003. januárjában felbukkanó SQL.Slammer féregről írtunk, amelyre talán többen emlékeznek. Ez a kártevő akkoriban sok szempontból totális újdonságnak számított, és a máig ható tanulságokból a négy legfontosabbat külön ki is emeltük. 

 

Emellett megemlékeztünk arról is, hogy 8 éve, 2008. szeptember 23-án jelent meg a kódnév nélküli "igazi" Android 1.0 és indult el szédületes tempóban a jégkrémek, mályvacukrok és egyéb édességek sora. Mára az Android rendszer 87%-os értékkel már a mobil platform piacvezetője lett, így sokak számára lehet érdekes, hogyan védhetjük meg eszközeinket eredményesen a kártékony kódoktól.

 

Szó esett arról is, hogy modern rohanó világunkban az okos eszközök is tartalmazhatnak veszélyes gyengeségeket. Ezúttal egy inzulinpumpával kapcsolatosan figyelmeztettek biztonsági hibákra. A OneTouch Ping vércukormérő és inzulinadagoló eszköz tartalmaz olyan biztonsági rést, amelynek segítségével a támadó hamis távoli Meter Remote utasítást adhat inzulin injekció jogosulatlan beadására.

 

Ha azt mérlegeljük, vajon mindent megteszünk-e a biztonságos internetes bankolás érdekében, akkor jól jöhet egy olyan alapos összefoglaló, amelyet az Európai Kiberbiztonsági Hónap partnereként és aktív résztvevőjeként készített el az ESET, 10 pontban részletezve a biztonságos online bankolás és fizetés alapelveit.

 

Írtunk emellett arról is, hogy az ESET 12 ezer felhasználó részvételével tesztelte az otthoni routerek biztonságát. A több hónapig zajló felmérés eredményei azt mutatták, hogy az eszközök jelentős része nincs biztonságban a gyenge jelszóválasztás, alapértelmezett jelszó használat, illetve különféle sebezhetőségek miatt.

 

Végül, de nem utolsósorban arról is beszámoltunk, hogy mára mind gyakoribb Android platformon is a váltságdíj szedős, zsarolásos fenyegetés. Ennek kapcsán megnéztük, hogyan változott a helyzet az évek során és természetesen adtunk pár megelőzési tanácsot is.

 

Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2016. októberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 34.48%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

 

01. JS/Danger.ScriptAttachment trójai 

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 7.25% 

Működés: A JS/Danger.ScriptAttachment egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/threat_encyclopaedia/detail/323025

 

02. Win32/TrojanDownloader.Wauchos trójai  

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 6.11% 

Működés: A Win32/TrojanDownloader.Wauchos egy olyan trójai, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Különféle registry kulcsok létrehozásával gondoskodik arról, hogy minden rendszerindításkor lefusson a kódja. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve ezen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_TrojanDownloader.Wauchos.A/description

 

 

03. JS/TrojanDownloader.Nemucod trójai

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 4.98%

Működés: A JS/TrojanDownloader.Nemucod trójai HTTP kapcsolaton keresztül további kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépre. A program egy olyan URL listát is tartalmaz, amelynek link-hivatkozásait végiglátogatva különféle kártevőket próbál meg letölteni ezekről a címekről, majd végül a kártékony kódokat a gépen le is futtatja.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_TrojanDownloader.Nemucod/detail

 

04. LNK/Agent.DA trójai

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3.64% 

Működés: Az LNK/Agent.DA trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Az eddigi észlelések szerint a felhasználó megtévesztésével részt vesz a Bundpil féreg terjesztésében, ahol egy állítólagos cserélhető meghajtó tartalma helyett a kattintott link a lefuttatja a Win32/Bundpil.DF.LNK kódját, megfertőzve ezzel a számítógépet. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.DA/detail

 

05. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége az októberi i fertőzések között: 3.35% 

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

06. Win64/TrojanDownloader.Wauchos trójai  

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.81% 

Működés: A Win64/TrojanDownloader.Wauchos egy olyan trójai, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve ezen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. Különféle registry kulcsok létrehozásával arra is képes, hogy rendszerindítás után eltávolítsa magát a a fertőzött számítógépről.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win64_TrojanDownloader.Wauchos.A/description

 

07. HTML/Refresh trójai 

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.70% 

Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található.

 

08. HTML/FakeAlert trójai 

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.69% 

Működés: A HTML/FakeAlert trójai olyan kártevőcsalád, amely jellemzően hamis figyelmeztető üzeneteket jelenít meg, hogy az úgynevezett support csalásra előkészítse a számítógépet. A felhasználót ezekben az üzenetekben arra ösztönzik, hogy lépjen kapcsolatba a csalók hamis műszaki támogatásával, ahol a "távsegítség" során kártékony kódokat, vagy távoli hozzáférést biztosító weboldalakra próbálják meg elirányítani a naiv felhasználókat, aki ekkor vírust, illetve kémprogramot tölt le és telepít fel saját magának, amin keresztül aztán ellopják a személyes adatait.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_FakeAlert/detail

 

09. Win32/Agent.XWT trójai

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.52% 

Működés: A Win32/Agent egy gyűjtőneve az olyan kártevőknek, amelyek hátsó ajtót nyitnak a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül különböző rosszindulatú funkciókat valósítanak meg. Jellemző például, hogy a háttérben további kártékony állományokat kísérelnek meg letölteni és a megtámadott rendszeren lefuttatni. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Agent.XWT/description

 

10. JS/ProxyChanger trójai

Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.43% 

Működés: A JS/Proxy Changer egy olyan trójai kártevő, amely megakadályozza a hozzáférést egyes weboldalakhoz, és eközben titokban átirányítja a forgalmat bizonyos IP-címekre.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_ProxyChanger.BV/description

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50