A legelterjedtebb zsarolóvírusok legújabb verziói

forrás: Prím Online, 2016. december 2. 07:36

A Check Point Software Technologies Ltd. blogján megjelent cikk szerint a Cerber és a Locky, a két jelenleg legelterjedtebb zsarolóvírus egyszerre engedte szabadjára új verzióját. Az új zsarolóvírus-verziók apró, de nagyon érdekes változásokkal bírnak, amelyek hatással lehetnek a velük szemben eddig használt módszerekre.

A Cerber 5.0 a régiek mellett, új IP-kat is használ

A Cerbert működtetők, hasonlóan a zsarolóvírusok világának más szereplőihez, napi szinten bizonyítják innovativitásukat. November 23-án a Cerber egy új verziója jelent meg, a 4.1.6. számú, alig 24 órával később pedig már egy újabb, az 5.0-s verzió is megjelent. A jelen cikk ez utóbbit írja le.

 

A mostani Cerber verzióban az egyik legjelentősebb változás az új IP címtartományok használata a ellenőrző-irányító (C&C) kommunikáció során. A Cerber használ egy, a már korábbi verziójában (4.1.6) is használt IP címtartományok mellett, új címtartományokat is használ.

 

Az új IP címtartományok:

194.165.17.0/24

194.165.18.0/24

194.165.19.0/24

15.93.12.0/27

63.55.11.0/27

A korábbi, de most is használt IP címtartományok:

194.165.16.0/24

 

A korábbi verziókban, a Cerber a fentiekben felsorolt körökbe tartozó valamennyi IP-címre küldött üzeneteket UDP-n keresztül. A kommunikációt indító üzenet: “hi(0-9){4}b(0-9){3}”.

 

 

 

A Cerbert jelenleg spam e-mail kampányokon és u.n. exploit kiteken keresztül terjesztik, elsősorban a Rig-V Exploit Kiten keresztül. A titkosított file-kiterjesztéseket véletlenszerűen generálják, épp mint a Cerber legutóbbi verziói esetében, 4 véletlenszerűen kiválasztott alfabetikus betű használatával. A Cerber ezen verziója továbbra is az adatbázisokra és az azokhoz kapcsolódó file-okra fókuszál, és titkosítja a különböző típusú adatbázis file-okat. Ráadásul, a Cerber egy desktop üzenetben informálja a felhasználókat, hogy melyik zsarolóvírus titkosította őket. 

 

 

Mindezeken túl, a titkosítási utasítások megjelennek egy inaktív .hta file-ban, különböző nyelveken megadott információkkal egyetemben.

 

Locky

Az állandóan változó Locky zsarolóvírus is a napokban adott ki egy újabb variánst, mely új behatolási technikákat és testre szabott zsaroló tarifát alkalmaz. A Locky-ról tudjuk, hogy JavaScript alapú letöltőprogram használatával dll file-ként töltődik le. Annak ellenére, hogy az új verzió is ugyanígy viselkedik, a JavaScript letöltőprogram rejtett .TDB file-t húz be, mely PE file-á alakul át. A Locky valószínűleg olyan biztonsági termékeket szeretne kikerülni, melyek szignálják a már ismert fertőzési láncokat.

 

 

Hasonlóan valamennyi korábbi verzióhoz, Locky most is lecseréli a titkosított file-kiterjesztéseket; ezúttal arra, hogy .zzzzz. 

 

Egy másik, említésre érdemes viselkedés a kizsarolt fizetés variálása. Azt tapasztaltuk, hogy az alapértelmezett összeg 3 Bitcoin; amikor viszont engedi a rosszindulatú programot kommunikálni az ellenőrző-irányító (C&C) rendszerrel, a fizetendő összeg változhat az áldozat jellemzőinek függvényében, különösen a titkosított file-ok száma alapján. A Check Point laborjában kért legalacsonyabb összeg a 0,5 Bitcoin volt.

 

 

Összefoglalva, a Cerber és a Locky létrehozói folyamatosan alkalmazkodnak a biztonsági szolgáltatók ellenlépéseihez. A Cerber 5.0 és a Locky .zzzzz a zsarolóvírusok legújabb, de biztosan nem az utolsó verziói.

A biztonsági szolgáltatóknak továbbra is, mint eddig mindig, egy lépéssel előttük kell haladni.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50