Több ezren tekintették meg Budapest legnagyobb robotversenyét!

forrás: Prím Online, 2016. december 4. 11:13

Két fiatal magyar robotprogramozó-csapat is továbbjutott az FLL regionális selejtezőjébe, ahol a térség legjobb ifjúsági robotfejlesztőivel mérhetik össze tudásukat. A HelloWorld robotcsatáját több ezer ember tekintette meg a helyszínen.

Világszerte 88 ország több mint 32 ezer csapatának 255 ezer versenyzője vesz részt a legnagyobb ifjúsági robotverseny, a First Lego League (azaz FLL) a küzdelmeiben, globálisan több mint ezer regionális selejtezőből kiválasztva azt a 108 csapatot, amelyek áprilisban St. Louisban küzdhetnek majd meg az FLL bajnoka címért. A résztvevő gyermekek igazi példaképnek számítanak a korcsoportjukban, hiszen 9-16 évesen nem csupán a mérnöki tudásokat kell tökélyre fejleszteniük a robotok összeállítása során, de programozási képességeiket is ki kell aknázniuk. A selejtezőkön ugyanis csak a legjobb, legkönnyebben adaptálható algoritmusokkal lehet győzedelmeskedni, ráadásul a csapattagoknak a hatékony együttműködést is ki kell fejleszteniük, és prezentációs képességeikre is szükségük van, hogy ötleteiket át tudják adni másoknak. Mindegyik részfeladat fontos, a versenyek végeredményébe egyenlő módon számít bele a csapatmunka, a prezentáció/kutatás, a robotdizájn és a robotverseny pontszáma.

 

 

Magyarországon 61 csapatból mindössze nyolc juthat tovább a regionális döntőbe – amelynek idén egy magyar város, Debrecen ad otthont –, ahol cseh, lengyel, szlovák és más nemzetközi csapatokkal kell majd megküzdeniük a regensburgi közép-európai döntőbe jutásért. A legtöbb csapat részvételével Budapesten zajló magyarországi selejtezőből múlt hét végén a Sapkalapka és a TövisCsapat csapata jutott tovább, akik egy lépéssel közelebb kerültek a világhírnévhez. A PlayIT-en tartott verseny igazi mérföldkőnek számított, hiszen Magyarországon elsőként jelent meg egy nemzetközi robotverseny selejtezője egy tömegrendezvényen, így a legjobb ifi robotprogramozók küzdelmeit az eddigi pár száz ember helyett több ezer ember láthatta, köztük olyan tizenéves fiatalok is, akik a következő FLL robotverseny évad potenciális versenyzői lehetnek.

 

A csapatoknak idén az emberek és állatok harmonikus együttélésére kellett megoldást találniuk, mind a robotverseny, mind a prezentáció és kutatás során. Az Animal Allies versenyszezonban olyan megoldásokat kellett javasolniuk, amelyek segítségével ember és állat szövetségesként képes egymást erősíteni. A felkészülés alatt elképesztő eredmények születtek, hiszen volt olyan csapat, amelyik kész és publikált mobiltelefon-applikációval érkezett a versenyre, míg egy másik egy újpesti iskolában megvalósított egy olyan állati jó tematikus hetet, amikor az iskola minden diákja állatokkal kapcsolatos feladatokat oldott meg az iskolai órákon.

 

 

A Budapesti Regionális FLL Döntő első nyolc helyezettje (2016/2017):

  1. Sapkalapka (178 pont)
  2. TövisCsapat (175 pont)
  3. ArpaDrone (165 pont)
  4. A-SAP (158 pont)
  5. Orka Robotics (138 pont)
  6. BabitsSAPps (134 pont)
  7. Berzsenyi MatcSAPat (133 pont)
  8. Karinthy cSAPat (125 pont)

 

Az eseményről egy összefoglaló videó:

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09