Átadták az idei díjakat az informatikai oktatásban élen járó egyetemi oktatóknak és középiskolai tanárcsapatoknak

forrás: Prím Online, 2016. december 10. 09:14

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar adjunktusa, dr. Tornai Kálmán kapta Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) által kiírt Év Informatikai Oktatója pályázatának ösztöndíját. 

A Szövetség idén első alkalommal a középiskoláknak is pályázatot hirdetett. A Scientific Games Díj– Az év tanári csapata a digitalizációért 2 millió forint díjjal járó pályázatot a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanári csapatának ítélte a zsűri. A Szövetség 1 millió forintos különdíjjal ismerte el a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziuma csapatának munkáját.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen adták át a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége által tizenhat éve alapított Év Informatikai Oktatója pályázat, valamint a Szövetség által idén először meghirdetett Scientific Games – Az év tanári csapata a digitalizációért pályázat díjait.

 

A VISZ kiemelt feladatának tartja az informatikusképzés színvonalának emelését, melyet 2002. óta segít az Év Informatikai Oktatója elismeréssel ösztöndíj formájában. Az ösztöndíjjal azokra a felsőoktatásban dolgozó oktatókra kívánja felhívni a figyelmet a Szövetség, akik folyamatosan kiemelkedő munkát végeznek intézményükben. Az ösztöndíjat a Szövetség ítéli oda egy független zsűri javaslata alapján. Az elmúlt években kiemelt értékelési szempont volt az intézmény hallgatói és az ipar közti élő kapcsolat erősítése, valamint a tehetséggondozás.

 

A díjra nem közvetlenül az oktatók, hanem az őket foglalkoztató intézmények pályázhattak. Minden olyan magyarországi felsőfokú oktatási intézmény javasolhatta oktatóját a díjra, melyben a rendszeresített informatikusképzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

 

Idén a díjat és az azzal járó 500 000 forintos ösztöndíjat Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar adjunktusa, dr. Tornai Kálmán kapta. A fiatal szakember az egyetemi munkája mellett nagy energiákat fektet arra is, hogy a középiskolás korosztályból minél több diákot nyerjen meg az informatikus szakmának.

 

Idén első alkalommal írt ki pályázatot középfokú oktatási intézmények tanárcsapatainak. A Scientific Games – Az év tanári csapata a digitalizációért pályázatra olyan középfokú oktatási intézmények jelentkezhettek, melyekben a digitalizációs szemlélet túllépett az informatikai oktatás keretein, és szerves részévé vált mind a humán, mind a természettudományos, mind a szakmai tárgyak oktatásának. Ezt az elvet a pályázó intézményeknek legalább három tantárgyban kellett érvényesíteniük az elmúlt két évben.

 

A VISZ által felkért zsűri a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium pályázatát találta a legjobbnak, így ők nyerték el a Scientific Games által felajánlott 2 millió forintot. A csapat tagjai: Oláh Tibor intézményvezető-helyettes, informatika tanár, Molnárné Kövér Ibolya, az Ember és Társadalom munkaközösség vezetője, történelem-földrajz tanár, Németi Edit, a Természettudományok munkaközösség vezetője, fizika-kémia tanár, Oláhné Flinta Marianna, az Informatika munkaközösség vezetője, matematika-informatika tanár, dr. Nagy Attila biológia-földrajz tanár, valamint Magi Csaba történelem- mozgóképismeret és média tanár. 

 

 

A zsűri elsősorban az iskolai oktatás digitalizációjának átfogó koncepcióját, valamint a gimnáziumban folyó munka modellként való alkalmazhatóságát emelte ki a pályázat legfőbb erényeként.

 

A zsűri javaslatára a Szövetség 1 millió forinttal járó különdíjjal ismerte el a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziuma csapatának munkáját. A tanárcsapat tagjai: Csongrádi Tamás (informatika, történelem), Gacsó Viktória (történelem, társadalomismeret és etika, angol), Pusztai Andrea (közgazdaságtan).

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05