Hogyan válasszunk fülhallgatót karácsonyra?

forrás: Prím Online, 2016. december 22. 12:39

Ha van egy jó fülhallgatónk, kinyílik előttünk a világ: bárhova magunkkal vihetjük legjobb zenéinket és a metróban sem maradunk le kedvenc reggeli rádióműsorunkról. De milyen fülhallgatót érdemes választanunk, ha megbízható készüléket keresünk? Az LG szakértője elmondja, mire figyeljünk, ha új fülhallgatót vásárolunk.

Fülbe vagy fülre?

Gondoljuk át, mire szeretnénk használni a fülhallgatót, ez rögtön el is dönti, milyen legyen a kialakítása. A hallójáratba dugható gumis fülhallgatóval teljesen kizárhatjuk a külvilágot, ami igen jól jön, ha például nyitott irodában dolgozunk és háttérzenével szeretnénk elszigetelni a hangos kollégákat. Ha a buszon, metrón akarjuk hallgatni kedvenc rádióműsorunkat, használjunk fülre illeszthető, könnyű fülest, ami nem szűri ki teljesen a forgalom zaját, így biztosan hallani fogjuk, melyik a következő megálló. Futáshoz a legkényelmesebb és legbiztonságosabb megoldás a fülbe csak lazán illeszkedő earbuds fülhallgató.

 

Mi újság a fejhallgatóval?

Aki napközben folyamatosan úton van, annak fejhallgatót ajánlunk. Válasszunk vezeték nélküli, nyakba rakható headsetet, ez az egyik legkényelmesebb megoldás telefonáláshoz, de rádió- és zenehallgatáshoz is. Az ilyen készülékeken már számos okos funkciót találunk: hívás esetén rezegnek, és a beérkező sms-eket is könnyen meghallgathatjuk rajtuk, így akár jogging közben is fogadhatunk telefonokat. 

 

 

Megéri az árát?

A belépő szintű készülékekhez szinte már pár ezer forintért hozzájuthatunk, de ne engedjünk a csábításnak. A középkategóriás fülhallgatók 15 ezer forint körül kezdődnek, ha ilyet választunk, megbízható, tartós készüléket kapunk. A vájt fülűek 40 ezer forint fölött keresgéljenek – itt már olyan fülhallgatókat találnak, melyek a legnagyobb igényeket is kielégítik. Ebben a kategóriában olyan gyártók készülékeiről beszélünk, mint a Bang & Olufsen, a Denon vagy a harman/kadmon, melynek hangrendszerei az LG fülhallgatóiban is megtalálhatók. 

 

Jöjjön a fülpróba!

Fülhallgatót csak olyan helyen vásároljunk, ahol ki is tudjuk próbálni. Ha vezeték nélküli készüléket veszünk – a többségük már ilyen –, ellenőrizzük le, valóban párosítható-e a mobilunkkal. Utána „próbáljuk fel” a fülhallgatót, nézzük meg, mennyire kényelmes, hogyan passzol a fülünkhöz. A hangzást teszteljük többféle zenével: egy húzósabb electro szám jól megmutatja milyen mélyek a basszusok és tiszták a magas hangok, a rocknál a középső hangtartományok jönnek jobban elő. Próbáljunk ki legalább 4-5 féle fülhallgatót.

 

Mi van a dobozon?

A csomagoláson rengeteg műszaki adat van, de közülük háromra érdemes odafigyelni. A frekvencia átvitel a fülhallgató hangtartományát jelöli, ez legyen 16 – 24 000 Hz közötti. A mindenhol feltüntetett 85 decibel azt a hangerőt jelzi, ami mellett már halláskárosodást kaphatunk. Fontos: soha ne tekerjük maximumra a hangerőt! A vezeték nélküli, azaz akkumulátoros fülhallgatóknál az üzemidőre figyeljünk oda. Az LG Tone Pro 2 fejhallgatóval 10 órán át lehet zenét hallgatni egy töltéssel – válasszunk olyan eszközt, ami legalább ennyit bír.

 

+1 tuti tipp

És még egy jó tanács azoknak, akik többször is próbára tették már ügyességüket egy-egy összegabalyodott fülhallgatópár kiszabadításakor: érdemes olyan nyakba akasztható készüléket venni, amely mágnessel rögzíti magához a kis hangszórókat, vagy használat után visszahúzza a tokba a zsinórt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05