Ajtókat zárt be a zsarolóvírus

forrás: Prím Online, 2017. február 1. 11:20

Ausztria egyik vezető szállodája elismerte, hogy zsarolóvírus áldozatává vált. A működésképtelenné tett számítógépes rendszer az elektronikus zárral felszerelt ajtókat sem engedte kinyitni, így a vendégek nem tudtak bejutni szobáikba. A G Data arra figyelmeztet, hogy hasonló eset itthon is megtörténhet, ugyanakkor a cég kifejlesztett a zsaroló kártevők ellen egy teljesen új védelmi technológiát.

A négycsillagos Romantik Seehotel Jaegerwirt szálloda joggal mérges tulajdonosa úgy döntött, közhírré teszi, hogy zsarolóvírusos támadás áldozataivá váltak – legalább mások is okuljanak a kárukból. Az egyébként modern informatikai infrastruktúrával felszerelt hotelben a sikeres támadás idején telt ház volt, 180 vendég élvezte az alpesi vendéglátást.

 

Nem ismert, hogy a zsarolóvírusok mely variánsa támadta meg a szálloda rendszerét, ahogyan az sem, hogy milyen védelmi szoftvereket használtak. Azt viszont elismerte a hotel, hogy a támadás az összes informatikai rendszerüket használhatatlanná tette: a szobafoglalási és fizetési szoftvereik mellett az ajtók nyitásáért és zárásáért felelős megoldásuk is blokkolásra került. Az elektronikus kulcsok sem működtek, nem tudták beprogramozni őket, így a vendégek nem tudtak bejutni a szobájukba.

 

 

A hotel tulajdonosai 1500 eurónyi bitcoint (460 ezer forint) fizettek a zsarolóknak – ez volt a leggyorsabb módja a rendszerek helyreállításának. Szerencséjükre „rendes zsarolókkal” álltak szemben, akik fizetés után megadták az adatok eléréséhez szükséges kulcsokat. A helyreállítás után a vezetőség a teljes informatikai rendszert kicseréltette, az elektronikus ajtózárakat pedig hagyományos megoldásra cseréltette vissza.

 

Új módszer a védekezésben

A G Data szakértői szerint hasonló támadás bármikor érheti a hazai vendéglátó intézményeket is. Mivel a magyar cégek jellemzően nem hozzák nyilvánosságra a biztonsági incidenseket, így csak megbecsülni lehet az őket ért zsarolóvírusos kár nagyságát. A G Data korábbi közlése szerint az elmúlt két évben akár 500 millió forintot fizethettek ki váltságdíjként a magyar vállalatok. 

 

A zsarolóvírusok elleni küzdelem nagy kihívás elé állítja a vírusvédelmet gyártó cégeket is, mivel a kártevőkből rendkívül gyorsan jelennek meg az új variációk. A támadók ugyanakkor célzott támadásokat hajtanak végre, és igyekeznek tevékenységüket a lehető legjobban titokban tartani.

 

 

A német szoftvergyártó most kidolgozott egy teljesen új védelmi módszert a fájlokat titkosító zsarolóvírusok ellen. A G Data Zsarolásvédelem egy olyan proaktív technológia, ami a kártevőket a viselkedésük alapján felismeri, még azelőtt, hogy a víruslaboratórium elkészítette volna ellenszerüket. Így ha egy zsaroló kártevő kikapcsolja a rendszer mentéseit, vagy hirtelen sok fájl kiterjesztését megváltoztatja, a G Data azonnal lezárja a hozzá tartozó folyamatokat, majd értesíti a felhasználót a rendszerben zajló ismeretlen tevékenységről. Ez a technológia újabb védelmi szintet jelent a zsaroló kártevők ellen, és képes megakadályozni a dokumentumok, fotók és más fájlok nagy tömegű titkosítását. A dedikált zsarolásvédelem először a G Data lakossági termékeinek most megjelenő új generációjában mutatkozik be, de hamarosan bekerül a vállalati termékekbe is.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50