Az ABB szállítja a komplett automatizálási és villamos rendszert a Tisza-TK-nak

forrás: Prím Online, 2017. február 20. 12:13

Az ABB kapta a megbízást a nagy- és középfeszültségű villamossági termékek és rendszerek, illetve a legkorszerűbb, teljes körűen integrált System 800xA Version 6.0 szállítására a Tisza -TK Projekt Kft részére. 

A Tisza -TK energiahatékony és környezetbarát kukoricafeldolgozó üzemet létesít a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspökiben, melynek működtetésében a magas szintű automatizálás és villamosítás kulcsfontosságú szerepet játszik. Az ABB rendszer segítségével a Tisza -TK maximalizálhatja versenyképességét a nemzetközi élelmiszer- és italipari piacon, és hozzájárulhat a magyar ipar fenntartható fejlődéséhez.

 

A magyar élelmiszeripar legfontosabb fejlesztésének számító gabonafeldolgozó gyár, amely egy európai mércével mérve is kiemelkedő, 145 millió eurós (45 milliárd forintos) zöldmezős beruházási projekt, közvetlenül 550, közvetve pedig 700-800 új munkahelyet hoz majd létre. A gyár évente 530 000 tonna magyar GMO-mentes kukoricát fog feldolgozni, termékeinek 70%-át (magas fruktóz-tartalmú szirupok, glükóz, alkohol, takarmány-alapanyagok) export piacokon értékesíti.

 

Az energiahatékony és környezetbarát üzem működtetésében a magas szintű automatizálás és villamosítás elengedhetetlen. Az automatizálási és villamos rendszerek fővállalkozójaként az ABB kapta a megbízást a nagy- és középfeszültségű villamossági termékek és rendszerek, illetve a legkorszerűbb, teljes körűen integrált System 800xA Version 6.0 szállítására.

 

„Beruházásunk célja, hogy a magyar tulajdon fenntartásával a helyi ipart megerősítsük, a működési költségeket a maximális energiahatékonyság elérésével csökkentsük, és minimális vagy zéró hulladéktermelést és kibocsátást érjünk el. Céljaink megvalósításához olyan beszállítókat kerestünk, akik eleget tudnak tenni az ebből fakadó követelményeknek, ezért az ABB Kft- t -. aki a legversenyképesebb ajánlatot nyújtotta be tenderünkön - bíztuk meg a teljeskörű automatizálási és villamos rendszer kiépítésével” – mondta el Szedlák Péter, a Tisza TK Kft. műszaki igazgatója.

 

Az ABB System 800xA egyetlen platformon integrálja a folyamatvezérlési rendszert, a gyár segéd-és közüzemi folyamatait, az energiafelügyeletet és a KÖF alállomás automatizálását. A terepi készülékek, mint pl. a műszerezés, a motorvezérlő központok és a frekvenciaátalakítók a Profibus-on keresztül csatlakoznak. A System 800xA rendszer közvetlenül a KÖF alállomás IEC 61850 protokollú sínjére kapcsolódik. Az alállomás automatizálási rendszere a központi vezérlőben kiépített operátori munkaállomásokon keresztül lesz elérhető.

 

A megoldások kialakítása, a rendszerek telepítése, valamint a fenti termékek gyártása lehetővé teszi, hogy a Tisza TK biztonságos és egészséges munkakörnyezetet teremtsen az üzemeltető személyzet számára, minimálisra csökkentse a villamosenergia-költségeket, és fenntartható módon minimalizálja a hulladék mennyiségét és a kibocsátást. Ezen előnyök segítségével a Tisza TK maximalizálhatja versenyképességét a nemzetközi élelmiszer- és italipari piacon, és hozzájárulhat a magyar ipar fenntartható fejlődéséhez.

 

 

A Tisza-TK Projekt Kft-ről

A TISZA-TK PROJEKT Kft. azzal a céllal létesült, hogy az Észak-Alföldön egy magyar tulajdonú gabonafeldolgozó gyár épüljön. Az iparvállalat élelmiszeripari alapanyagokat, valamint takarmányokat állít majd elő, elsősorban exportra. Az üzem GMO-mentes magyar kukoricát fog feldolgozni. A 145 millió EUR értékű zöldmezős beruházás a legjobb technológiával épül, a szükséges hőenergiát biomasszából nyeri. Az üzem technológiája nagyon tiszta, hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel a gabonát. Az energiaellátás megújuló alapokra helyezése az egyik legzöldebb gyárrá teszi az üzemet. A beruházásnak köszönhetően 550 munkahely létesül az üzemben, és további 750 munkahely keletkezik a magyar mezőgazdaságban. Üzembe helyezést követően a gyár évente félmillió tonna kukoricát fog feldolgozni. Az Európában egyedülállóan nagy termelő kapacitással rendelkező létesítmény a 250 000 tonna izocukor mellett alkoholt, étolajokat és GMO-mentes, az állattenyésztésben hasznosítható takarmány-alapanyagokat fog gyártani.

További információk: http://www.ttkp.hu/en

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05