Digitális átalakulás nyílt (a)lapokkal

forrás: Prím Online, 2017. február 20. 10:25

Napjainkban eddig soha nem látott digitális átalakulás megy végbe, és az új technológiák megjelenése, illetve terjedése állandó kihívások elé állítja a vállalatokat. 

A SUSE szakértői szerint a folyamattal leghatékonyabban a nyílt forráskódú megoldások használatával lehet lépést tartani, különös tekintettel a szoftveresen vezérelt rendszerekre, valamint a fejlesztés és üzemeltetés összehangolását segítő megoldásokra.

 

A „digitális átalakulás" kifejezés napjainkra szinte szinonimájává vált azoknak a technológiáknak, amelyek előre hajtják azt, beleértve a mobilos és szenzoros fejlesztéseket, a közösségi hálókat, a felhőalapú megoldásokat, illetve a Big Data jelenséget. Ez az átalakulás szinte mindenre kiterjed a vállalati infrastruktúrában, és gyakorlatilag az összes részleg működését érinti. 

 

Open source, a hajtóerő

A digitális átalakulásban óriási szerepet játszik a nyílt forráskód. Az open souce csökkenti az átalakulást előidéző, új digitális platformok létrehozásának és fejlesztésének költségeit, a projekteken pedig az olyan szervezetek, mint például az OpenStack alapítvány és a technológiai vállalatok szakemberei együtt dolgoznak, megosztva a kódot és az infrastruktúrát. Ennek köszönhetően a technológia fejlődésével együtt új üzleti modellek és platformok jöttek létre, amelyek mára nagyrészt uralják a piacot. 

 

A Forrester egy nemrégiben közzétett anyaga is arra mutatott rá, hogy a CIO-knak mindenképpen érdemes nyílt forráskódú technológiákat igénybe venniük ahhoz, hogy lépést tarthassanak a fejlődéssel, hiszen az open source megoldások széles körű támogatást élveznek a technológiai óriáscégek és az állami szervezetek, illetve a kormányzatok oldaláról egyaránt. A folyamat ráadásul visszahat: az új technológiák radikálisan megváltoztatják a vállalatok működését, ami gyorsabban és biztonságosabban működő alapokat igényel, és ehhez szintén a nyílt forráskódú megoldások jelentik a hátteret. 

 

 

Szoftveres vezérléssel a szilárd alapokért

A SUSE szakértői szerint az elkövetkező években a vállalatoknak a szoftvervezérelt rendszerek és a DevOps nyújtják a legnagyobb támogatást a digitális átalakulás követésében, amint arról a vállalat a SUSE Expert Days rendezvénysorozat budapesti állomásán, február 22-én bővebben is beszámol.

 

Napjainkban az IT-projekteknél a digitális átalakulás által támasztott követelmények számítanak a kiindulópontnak, amelyhez az adatközpontokban alkalmazott, szoftveresen vezérelt megoldások kínálnak megfelelő alapokat. Ezek segítségével a vállalatok automatizmusokkal állíthatják össze az informatikai szolgáltatásokat biztosító környezetet a meglévő, megosztott erőforráskészletből, és rugalmasan változtathatják őket az éppen aktuális üzleti igényeknek megfelelően. Így gyorsan képesek reagálni bármilyen változásra, ráadásul leegyszerűsítik a telepítési, konfigurálási és karbantartási folyamatokat, egyúttal pedig a növekvő adatmennyiséggel is lépést tudnak tartani a költségek észszerűsítése mellett.

 

DevOps a rugalmas működésért

Szintén segíti a vállalatokat a gyorsabb reagálásban, ha csökkentik a távolságot, valamint összehangolják a folyamatokat a fejlesztési és az üzemeltetési részleg között, amit DevOps modellnek hívnak. Ennek kiépítéséhez a vállalati kultúra átalakítása mellett új eszközökre, illetve megfelelő felügyeleti folyamatokra van szükség, amihez szintén jelentős támogatást nyújthatnak a nyílt forráskódú megoldások.

 

Ideális esetben a fejlesztési folyamat alapos és átgondolt tervezéssel kezdődik, majd a tervek alapján elkészül a program. Erre ideális választás a Linux, ahol a programozók választhatnak a vállalati, illetve az ingyenes, közösségi disztribúciók közül, mint amilyen például az azonos kódbázisú SUSE Linux Enterprise, illetve az openSUSE. A következő lépés során létrehozzák a lemezképeket, alkalmazásokat és csomagokat, ebben pedig hatékony segítséget nyújt az Open Build Service, amely számos operációs rendszer és hardver esetében alkalmazható, és kiemelten fontos projekt a SUSE számára. Ez után lehet tesztelni a megfelelő működést, majd a kiadással és telepítéssel az üzemeltetés térfelére érkeznek a folyamatok. 

 

Rendkívül fontos, hogy a működtetés során folyamatosan monitorozzák a folyamatokat, hiszen így lehet nyomon követni az esetleges hibákat és új igényeket, illetve a teljesítmény növeléséhez kapcsolódó esetleges elvárásokat. Erre jól használható például a SUSE Manager, amely pontos képet nyújt arról, mi zajlik a rendszerekben, a SUSE Enterprise Storage pedig szükség esetén automatikusan gondoskodik az adatok áthelyezéséről, hogy javítsa az alkalmazások teljesítményét. A fejlesztők ezen visszajelzések alapján tudják finomhangolni az alkalmazást, amennyiben szükséges.

 

Jó példa az open source-alapú digitális átalakulásra a BMW müncheni központja, ahol az SAP-környezetben Linux, Hadoop, HANA és OpenStack megoldásokat használnak. A Linuxnak köszönhetően szabadon választhatnak számos különféle x86 platform közül, míg a HANA és a Hadoop hatékonyan működő Big Data infrastruktúrát kínál az SAP használatához. A DevOps modell bevezetéséhez pedig az OpenStack biztosítja a megfelelő rugalmasságot.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05