Az Ericsson és partnerei már a gyárakat is felokosítják

forrás: Prím Online, 2017. március 2. 11:31

Az Ericsson, a China Mobile és az Intel a 2017-es Mobil Világkongresszuson mutatta be a Connected Factory (Okos Gyár) koncepcióját, mely az Ipar 4.0 és a dolgok internete (IoT) technológiájára épül. A koncepció egyik fő eleme egy hálózatba kapcsolt csavarhúzó. A próbaüzem az Ericsson Panda Communication Company-ben - az Ericsson független, rádiótermékeket gyártó leányvállalatában – zajlott Nanjingban.

Körülbelül 1000 precíziós csavarhúzó található a gyárban, amelyek rendszeres kalibrációt és kenést igényelnek a használati idő során. Ennek a felügyeletét ma kézzel, papíron vezetve végzik. A hálózatba kapcsolt csavarhúzókkal a gyár felváltja a szerszámhasználati adatok kézi követését egy automatizált megoldással. A szerszámok mobil IoT-hálózaton keresztül történő csatlakoztatásával az összegyűjtött adatok intelligens elemzése lehetővé teszi az optimális karbantartást.

 

Az előnyök többek között a szerszámok hosszabb élettartama, és az emberi hibák számának csökkenése az üzemelés során. Az NB-IoT modulokhoz csatlakoztatott mozgásérzékelőkkel rendelkező csavarhúzóknak köszönhetően a gyár felválthatja a csavarhúzók felügyeletét egy automatizált megoldással. 

 

A gyárban több LPWA (kis teljesítményű, széles lefedettségű) alkalmazási területen dolgoznak, ilyen például a gyártósor-felügyelet, a raktárfelügyelet és a csomag- és anyagkövetés. A hálózatba kapcsolt, NB-IoT modulokba csatlakoztatott és a szerszámokról valós idejű adatokat a mobil IoT-hálózatba küldő mozgásérzékelőkkel rendelkező, precíziós csavarhúzó a barcelonai bemutató fő attrakciója.

 

 

„A mobil  IoT és az Ipar 4.0 kombinációját eddig nem vizsgálták részletesen” – mondta el Chris Houghton, a programért felelős vezető és az Ericsson észak-kelet-ázsiai régiójának igazgatója. – „Az IoT hálózati technológia és a felhőalapú megoldások kombinációja lehetővé teszi, hogy a gyártócégek a korábbinál sokkal több információhoz jussanak. Az adatok felhasználása a termelékenység javítására nemcsak a vállalatnak jelent előnyt, de az egész társadalom számára is.”

 

Az Ericsson partnere a China Mobile is elkötelezett a mobil IoT technológia és az ökoszisztéma fejlesztésének felgyorsítása iránt. Egyrészről a China Mobile vezeti az NB-IoT szabványok beépítését és egyesítését helyszíni tesztekkel és alkalmazások kidolgozásával a mobil IoT hálózati sémák kutatásához, és a végpontok közötti termékek gyors kifejlesztésének elősegítségéhez; másrészről a vállalat alapította az 5G Joint Innovation Centert, több iparágból és régióból érkező partnerek, valamint nemzetközi szervezetek (például GTI és GSMA) egyesítésével, nyílt laboratóriumokat épít, üzleti és termékinnovációkat hoz létre, promotálja az 5G hálózati költségcsökkentést, és dinamikus, innovatív, mindenki számára előnyös és értékeket megosztó ipari ökoszisztémát épít.

 

Houghton így folytatta: „Az Ericsson elkötelezetten segít a szolgáltatók ügyfeleinek világszerte az IoT, az 5G és a felhő technológiák előnyeinek kihasználásában. Globális vezető szerepünk és az IoT szabványosításában és alkalmazásaiban szerzett tapasztalataink alapján együtt dolgozunk a China Mobile-lal a hálózatba kapcsolt társadalom teljes potenciáljának kiaknázásán.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05