Másfélmilliárd forint magas hozzáadott érték létrehozását kezdi meg hat kiemelt projekt megvalósítása keretében a Bay Zoltán Kutató Központ

forrás: Prím Online, 2017. március 24. 10:22

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. jelentős hazai nagyvállalatok számára, beszállítói pozícióban, konzorciumi tagként, másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg. A hat kiemelt projekt összértéke meghaladja a 11 milliárd forintot. A Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. az elmúlt két évben Magyarország legjobb és legsikeresebb 10 kutatói hálózattal rendelkező tudásközvetítő intézménye közé sorolódott.

A Bay Zoltán Kutatási Kft. az idei év első negyedévében hat  kiemelt KFI projekt kutatási feladatainak megvalósítását kezdi meg konzorcium tagként, hazai nagyvállalatok beszállítójaként. A piaci megrendelők között jelentős hazai kutatói bázissal rendelkező, magas hozzáadott értéket előállító és számottevő gyártókapacitással bíró cégek sorakoznak, úgymint a Magyar Suzuki Zrt., az Albacomp Zrt., az Alcufer Kft., a Borsodchem Zrt. az UNIVER Product ZRt. valamint a Rába Futómű Kft. A kutatóközpont másfélmilliárd forint összértékű tudást, szellemi értéket állít elő, amelyek a hat   projektre vetítve, több mint 11 milliárd forintnyi értékben hasznosulnak.

 

Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta – „A központunkban összpontosult tudás, humán tőke és kutatói infrastruktúra képes kiszolgálni a piaci megrendelők fejlesztési és innovációs igényeit, nemzetközi összehasonlításban is versenyképes áron. A legfrissebb kimutatás szerint kutatóintézetünk bekerült Magyarország top 10 tudásbeszállítója közé, ami kiváló referencia nemcsak idehaza, de az európai, sőt az ázsiai piacok relációjában is.”

 

A Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. az alábbi hat kiemelt projekt megvalósítását kezdi meg:

  • A Magyar Suzuki Zrt-nek gyártáslogisztikai megoldásokat szállít, anyagfejlesztést végez, valamint hegesztőrobotok és lézerhegesztési technológiákat dolgoz ki, 687 millió forint összértékben. A teljes projekt értéke 5,3 milliárd forint.
  • Az Albacomp RI Kft. számára gépjárművekbe utólagosan beszerelhető, automatikus, GPS alapú elektronikus segélyhívó berendezést fejleszt. A projekt teljes értéke 678 millió forint, a kutatóintézet által előállított érték meghaladja a 166 millió forintot.
  • Az Alcufer Kft. Szolnokon egy tehergépjármű és autóbusz bontó mintaüzemet hoz létre 1,25 milliárd forint összértékben, amelyhez a Bay Zoltán Kutatási Kft. közel 50 millió forintértékben dolgoz ki logisztikai rendszert és környezetbarát megoldásokat.
  • A Borsodchem Zrt. által tervezett új környezetbarát eljárás fejlesztésénél olyan fémhab katalizátor kidolgozásába is bekapcsolódik a Bay, melynek célja hatékonyabb szennyezőanyag bontás megvalósítása. A teljes projekt értéke 3,1 milliárd forint, amelyből a kutatóintézet 300 millió forint beszállítói értéket teremt.
  • Az UNIVER Product ZRt. vezetésével 755,5 millió forint összköltségű programban a Szent István Egyetem, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem működik közre. A fejlesztés célja olyan fűszerpaprika fajták előállítása, amelyek ellenállóak a baktériumokkal szemben. A nemesítéssel előállítandó új fajtasor az Univer ételízesítők megfelelő alapanyag-ellátását biztosítja. A teljes projekt összköltségvetéséből a kutatóintézet 68 millió forint beszállítói értéket teremt.
  • A Rába Futómű Kft. számára hajtáslánc termékfejlesztés keretében alacsonyabb járműfogyasztás és károsanyag kibocsátás érhető majd el, melynek összértéke 817 millió forint. A kutatóintézet termékfejlesztés keretösszege 281 millió forint.

 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” GINOP – 2.2.1-15 kódszámú felhívása keretében jönnek létre, melynek futamideje 2-től 4 évig terjed.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15