Kis-és középvállalkozások óvakodjanak a nigériai csalóktól

forrás: Prím Online, 2017. április 6. 08:35

A nigériai csalók napjainkban számítógépes kártevőket használnak arra, hogy bejussanak az áldozatok – döntően kis-és középvállalkozások - informatikai rendszerébe, és csalással hozzáférjenek a kifizetésekhez. 

Jelenleg Magyarországon még csak tucatnyi a fertőzött cégek száma, de mivel a nigériai hatóságokat nehéz rábírni az együttműködésre, ez a jövedelmező csalás várhatóan tovább szedi áldozatait. A Sophos szerint a külföldi vállalatokhoz hasonlóan, a magyaroknál is 700.000 és 20.000.000 Forint között mozoghat az egyes eltérített számlák összege.

 

A nigériai csalók fő működési területe Ázsia, innen választják ki áldozataikat, de az elmúlt egy év folyamán több alkalommal kiterjesztették ezt Dél- és Közép-Kelet Európára, beleértve Magyarországot is. A bűnözők a Google vagy Alibaba keresőjét használják, vagy publikus online adatbázisokból szedik össze az email címeket. A kampányok célzottak, egy adott földrajzi régióra, és egy adott ipari szektorra szorítkoznak (pl. gyógyszeripar, bőrgyártás, vendéglátóipar, stb.) Szappanos Gábor, a Sophos vírusszakértője szerint ezen belül olyan kis– és középvállalatokat céloznak meg, olyan személyeket a cégen belül, aki a számlákkal foglalkozhat.

 

Az összegyűjtött email címekre kiküldik a számítógépes kártevőt. A levél szövege a megcélzott iparágra jellemző tartalom, például ajánlatkérés vagy számlának álcázott melléklet. A levelek vagy közvetlenül a kémprogramot tartalmazzák mellékletként, vagy egy Microsoft Office dokumentumot, ami telepíti a számítógépre a kémprogramot. A kiküldött több ezer fertőző levéllel pár tucat számítógépet tudnak általában megfertőzni, ezekkel dolgoznak a továbbiakban.

 

Amikor a bűnözők már rendelkeznek a céges email hozzáféréssel, akkor felhasználva a lopott adatokat bejelentkeznek és végigböngészik a levelezést. A kimenő leveleket ellenőrzik, olyan üzeneteket keresnek, amiben a fertőzött rendszerből számlát küldtek ki. Ha ilyent találnak, akkor erre reagálva egy újabb üzenetet írnak, amiben az eredeti számla kifizetését egy másik, a bűnözőkhöz tartozó bankszámlára kérik átirányítani. Ha sikerül, akkor törlik a nyomaikat, a kiküldött levelet és az esetleges válaszokat, és begyűjtik a pénzt.

 

 

Így védekezhetünk

  • Naprakészen frissített vírusvédelemmel
  • Operációs rendszer és Office biztonsági javítások telepítésével
  • Ismeretlen feladó csatolmányát ne nyissuk meg

 

Ha már áldozatul estünk

A csalók nem azt fertőzik meg, akinek végül az anyagi kára keletkezett, hanem a levelezőpartnerét, tehát a károsult nem az a cég, amelyiknek a levelezőrendszerét feltörték, hanem a vele kapcsolatban levő;, a számla címzettje, akinek a rendszeréhez hozzá sem fértek a bűnözők. 

 

A károsult cég szempontjából rendkívül nehéz felismerni a kifizetés eltérítési próbálkozást, mivel a bűnözők által küldött kérelem teljesen szabályosnak tűnik, a feltört cég levelezőrendszeréből érkezik, egy korábbi levélfolyamra válaszolva, azaz nincs árulkodó jel. A Sophos szakértője azt javasolja, hogy ha valakit megfertőztek, ellenőrizze a levelezését, vannak-e gyanús kiadott számlák, és vegye fel a kapcsolatot gyakori partnereivel, hogy azokat érte-e a fertőzésből származó kár.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50