Az ABB folytatja az átalakítást

Nőtt az árbevétel, a kisebb volumenű, de rendszeres rendelések állománya és az adózott nyerség is

forrás: Prím Online, 2017. április 21. 15:46

“Az ABB két egymást követő negyedévben növelni tudta az árbevételét. A biztosítási tartalék tavaly bejelentett korrekciójának figyelembevétele mellett javult a működési teljesítmény” – nyilatkozta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.

“A feldolgozó ipar néhány szegmensében a piaci stabilizáció, míg a rövid ciklusú üzleti tevékenységek terén már a növekedés első jeleit tapasztaljuk. Az Energetikai Hálózatok divíziónk első negyedéves rendelésállományának szerkezetére jelentős befolyást gyakorolt a kínai HVDC projekthez kapcsolódó megbízás, amelyet 2016 első negyedévében nyertünk el. Mindent egybevéve, Kínában a kereslet továbbra is kedvezően alakul” - folytatta a vezérigazgató.

 

„Kereskedelmi forgalomba hoztuk az iparágvezető digitális portfóliónkat egyesítő ABB Ability platformunkat, amely nagyon kedvező fogadtatásra talált a vevőink körében” – mondta Spiesshofer. „A kábel üzletág értékesítésének lezárását, illetve a gép-és gyárautomatizálás innovációjában vezető szerepet játszó B&R akvizícióját követően folytatjuk a portfóliónk aktív optimalizálását. Továbbra is arra törekszünk, hogy csökkentsük a portfóliónk kockázati profilját, a tevékenységünk súlypontját pedig a nagyobb növekedési ütemet mutató piaci szegmensek, illetve az erősebb versenyképesség felé kívánjuk áthelyezni.”

 

 

Rövid távú kilátások

A makroökonómiai és a geopolitikai fejlemények vegyes képet mutatnak folytatódó bizonytalansággal. Néhány makroökonómiai jellemző pozitív marad az Egyesült Államokban, és Kínában is várható a növekedés folytatódása. A teljes globális piacot továbbra is szerény növekedés és növekvő bizonytalanság jellemzi, pl. a Brexit Európában és geopolitikai bizonytalanságok a világ különböző részein. Az olajár és a devizaárfolyamok hatásai továbbra is befolyásolják a társaság eredményeit. Ezekkel és az ABB folyamatban lévő átalakításával a 2017-es évet átmeneti évnek várjuk. 

 

Next Level stratégia – 3. ütem 

Az ABB tovább folytatta a Next Level stratégia végrehajtását a negyedév során azzal, hogy súlypontját még inkább a magasabb növekedésű szegmensek felé helyezte, erősítve a versenyképességét és csökkentve a portfolió kockázatát.

 

2017. április 4-én az ABB bejelentette a B&R felvásárlását, amely a gép- és gyártásautomatizálás innovatív vezetője. Ez a felvásárlás megszünteti az ABB történelmi hiányát a gép- és gyártásautomatizálás területén, és egyedülállóan átfogó automatizálási portfóliót hoz létre a globális ügyfelek számára. A B&R bizonyítottan a programozható logikai vezérlők [Programmable Logic Controllers (PLC)], az ipari PC-k [Industrial PCs (IPC)] és a szervo-mozgatáson alapuló gép- és gyártásautomatizálás innovatív vezetője, és meg fogja erősíteni az ABB 2. helyezését az ipari automatizálás területén. A tranzakció várhatóan 2017 nyarán zárul le.

 

Az ABB kereskedelmi forgalomba hozta az ABB Ability-t, amely, ötvözve az ABB digitális megoldásainak és szolgáltatásainak portfólióját, több mint 180 féle megoldást kínál az összes ügyfélszegmensben. Ezzel megerősíti a csoport vezető helyét a Negyedik Ipari Forradalomban, és javítja a versenyképességet az ABB négy vállalkozás-orientált divíziójában.

 

Ezenkívül az ABB sikeresen befejezte a nagyfeszültségű kábelek és kábel-kiegészítők gyártására szakosodott üzletágának eladását az NKT Cables számára. 

 

Kilátások 

A makroökonómiai és geopolitikai fejlemények vegyes képet mutatnak folytatódó bizonytalansággal. Néhány makroökonómiai jellemző pozitív marad az Egyesült Államokban, és Kínában is várható a növekedés folytatódása. A teljes globális piacot szerény növekedés jellemzi növekvő bizonytalanságokkal, pl. Brexit Európában és geopolitikai feszültségek a világ különböző részein. Az olajár és a devizaárfolyamok továbbra is befolyásolják a vállalat eredményeit. Ezekkel és az ABB folyamatban lévő átalakításával a 2017-es évet átmeneti évnek várjuk. 

 

A vonzó, hosszú távú keresleti kilátásokat az ABB három fő szektorában – a közművek, az ipar, valamint a közlekedés és infrastruktúra – az Energetikai és a Negyedik Ipari Forradalom vezérli. 

 

Az ABB kiváló helyzetben van ahhoz, hogy erős piaci és földrajzi jelenlétére, széles üzleti körére, technológiai vezető szerepére, valamint pénzügyi erejére támaszkodva kiaknázza a hosszú távú, nyereséges növekedést biztosító lehetőségeket. 

Kulcsszavak: +céginfo ABB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15