Készülj fel a jövőre, csomagolj konténerbe!

forrás: Prím Online, 2017. május 5. 12:23

A megfelelő, helytakarékos csomagolás nemcsak utazáskor vagy költözéskor fontos, az informatikában is előnnyel jár. A konténerbe csomagolt alkalmazások minden eddiginél hatékonyabb működést tesznek lehetővé a vállalati adatközpontokban, ráadásul nagyobb biztonságot is garantálnak, ezért egyre nagyobb érdeklődés övezi a technológiát. 

Ma már minden tizedik vállalatnál alkalmazzák, a megtakarítás pedig számokkal igazolható. Legyen szó akár Linux-, akár Windows- vagy mobilkörnyezetről, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet számos különféle eszközzel segíti az ilyen jellegű megoldások alkalmazását.

 

Piaci szakértők szerint a következő években meghatározó lesz a konténertechnológia a vállalatok IT-infrastruktúrájában. A Gartner az elmúlt év végén kiadott, a 2017-es évre vonatkozó jóslataiban a legfontosabb trendek között sorolja fel a konténereket, külön kiemelve a Dockert. Az ilyen jellegű megoldások segítségével a vállalatok kényelmesen különíthetik el a folyamatokat, így egyszerűen alakíthatnak ki olyan mikroszolgáltatásokat, amelyeket egymástól függetlenül telepíthetnek, futtathatnak és kezelhetnek, ezáltal hatékonyabban és biztonságosabban működtethetik rendszereiket.

 

Kompakt konténerek, kevesebb költség

A konténertechnológia segítségével egyetlen fájlrendszerbe csomagolható minden elem, ami az adott szoftver futtatásához szükséges, a kódtól kezdve a futtatókörnyezeten át a rendszereszközökig és -könyvtárakig. Ezáltal a konténerbe csomagolt alkalmazás minden környezetben azonos módon használható házon belül vagy a felhőben. A konténerek segítségével a vállalatok jóval kiegyensúlyozottabban üzemeltethetik rendszereiket, mint a jelenleg „hagyományosnak" számító, hypervisor-alapú virtualizáció alkalmazásával, mivel ott az erőforrások elszigetelten működnek a virtuális gépeken (VM, virtual machine) belül, így nem lehet optimalizáltan elosztani a terhelést a VM-ek között. 

 

 

A 451 Research számításai szerint például 25 százalékkal kevesebb erőforrást igényel, ha két VM helyett ugyanennyi konténert futtatnak egy olyan szerveren, ahol a két szolgáltatás működtetésére az operációs rendszer kapacitásának körülbelül 50 százalékát fordítják. Minél több szolgáltatás üzemel egy szerveren, annál nagyobb a megtakarítás, ha a VM-eket konténerekre cserélik. A technológiát egyre több helyen alkalmazzák, a Forrester Research január végén kiadott tanulmánya szerint már minden tizedik vállalatnál használnak konténereket az alkalmazások telepítésénél. 

 

Ha Linux, akkor Docker és SUSE

Tekintettel a növekvő érdeklődésre és a piaci trendekre, a SUSE is nagy figyelmet fordít a területre, és teljes körű támogatást nyújt a Docker használatához. A megoldás egyszerűen üzembe helyezhető a SUSE Linux Enterprise Server rendszeren és a vállalat felhőplatformján, a SUSE OpenStack Cloud-on egyaránt. A SUSE emellett folyamatosan rendelkezésre álló, nagyvállalati szintű támogatást nyújt ügyfelei számára a technológia használatához, és olyan eszközöket is rendelkezésükre bocsát, amelyek segítségével egyszerűen összeállíthatják a Docker környezetben használható alkalmazásokat és lemezképeket. A YaST keretrendszeren keresztül pedig egyszerűen kezelhető alapot és futtató környezetet biztosít a megoldáshoz. Azok számára, akik még gördülékenyebben kívánják igénybe venni, hamarosan egy Container-as-a-Service (CaaS) platformot is elérhetővé tesz a vállalat.

 

 

Ha Windows, akkor Desktop Containers

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet portfóliójában megtalálható egy másik megoldás is, amely hasonlóan egyszerűen teszi lehetővé az alkalmazások konténerbe csomagolását és futtatását Windows környezetben. A Desktop Containers segítségével elkülönített konténerbe csomagolt programok egyetlen kattintással elindíthatók böngészőből, pendrive-ról vagy éppen a munkállomások merevlemezéről is, előzetes telepítési folyamat nélkül. Ezzel kiküszöbölhetők a kompatibilitási problémák és alkalmazásütközések, továbbá a munkavállalók nagyobb kényelem és biztonság mellett dolgozhatnak akár az irodától távol is. A megoldáshoz elérhető kiegészítésként Turbo.net program is, amely hozzáférést biztosít több ezer előre konténerbe csomagolt, gyakran használt alkalmazáshoz, beleértve az Adobe, a Google, a Firefox és egyéb népszerű cégek szoftvereit, ezáltal még egyszerűbb és költséghatékonyabb a technológia használata. 

 

Ha mobil, akkor Mobile Workspace

A munkavállalók egyre több vállalatnál használnak mobil eszközöket a vállalati erőforrások eléréséhez is. A konténertechnológia itt is segíthet a biztonság fenntartásában. A ZENworks Mobile Workspace megoldással a vállalatok az IT-részleg ellenőrzése alatt álló mobil munkaterületen keresztül biztosíthatnak hozzáférést az alkalmazottaknak a céges adatokhoz, dokumentumokhoz, alkalmazásokhoz és intranetrendszerekhez. Az IT-szakemberek pedig egyszerűen, akár webes felületen keresztül is felügyelhetik a munkaterületeket, az alkalmazásokat és a felhasználókat. A biztonsági funkciók között szerepel többek között az érzékeny adatok elkülönítése, a dedikált titkosítás, az adatmegosztás kontrollja és az esetlegesen ellopott vagy elvesztett készülékeken tárolt adatok távoli törlése.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09