A Kaspersky Lab közleménye az izraeli kormányzati kibertámadás kapcsán

forrás: Prím Online, 2017. május 7. 09:01

Az izraeli Cyber Defense Authority (Kibervédelmi Hatóság) múlt héten jelentette be, hogy Irán állhat a célzott támadások mögött. 

Az érintett szervezetek között vannak az izraeli kormányszervek, a csúcstechnológiai vállalatok, az egészségügyi- és oktatási intézmények, köztük a híres Ben-Gurion Egyetem is. A támadók a Ben-Gurion egyetem ellopott e-mail fiókjait használták a támadás során. 

 

 

Egy héttel a Microsoft Office nulladik napi sebezhetőségének (egy biztonsági fenyegetés, ami valamely számítógépes alkalmazás olyan sebezhetőségét használja ki, ami még nem került publikálásra vagy a szoftver fejlesztője nem tud róla) észlelése és sikeres javítása (CVE-2017-0199-es patch) után, az izraeli CERT (Computer Emergency Response Team) ugyanazt az exploit-t (biztonsági rés) detektálta több állami szervezet elleni támadás során április 19-én. 

 

A frissen javított CVE nyomon követése során a Kaspersky Lab szakértői szerint a kiberbűnözők az izraeli CERT által bejelentett művelet folyamán egy kártékony program linkjét illesztették egy Microsoft Word dokumentumba, majd az egyetemről ellopott e-mail fiókok segítségével szétszórták a világhálón. 

 

A megtámadott áldozatok között vannak kormányzati szervek, kutatóintézetek, kórházak és magánvállalkozások – a támadás jellege azt sugallja, hogy a cél kiberkémkedés lehet. 

 

Kép forrása: https://thehacktimes.com

 

A Kaspersky Lab a kutatói eredményesen azonosítottak néhány C&C szervert, és a kutatások azt mutatják, hogy a támadás során használt kód sok hasonlóságot mutat a tavaly Palo Altoban megjelent OilRig nevű kibercsapdával, amelyről a ClearSky kibertanácsadó cég is beszámolt. 

 

A Kaspersky Lab közzétett egy jelentést a támadásról és annak veszélyeiről az ügyfelei számára valamint javaslatokat, hogyan lehet enyhíteni egy esetleges károkozást. A Kaspersky Lab termékek észlelik és blokkolják az említett exploit-t és a rosszindulatú programokat.

 

Az a tény, hogy egy biztonsági rés kihasználása ilyen könnyen felhasználható szenzitív adatok megtámadására, rámutat arra, hogy szükség van minden szoftver azonnali frissítésének telepítésére legyen szó egyedi- vagy intézmények, vállalatok felhasználóiról. 

 

A Kaspersky Lab továbbra is azt is tanácsolja a vállalkozásoknak, hogy keressenek megfelelő informatikai védelmi szoftvereket és figyelmeztessék az alkalmazottakat, hogy ne nyissanak meg olyan e-mail mellékleteket, amelyek ismeretlen forrásból származik. 

 

Bővebb információt a biztonsági résekről és azok veszélyeiről az alábbi linken olvashat. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05