Dubaj fenntartható városa az ABB inverterein keresztül a napból nyeri a villamos energiát

forrás: Prím Online, 2017. május 15. 15:11

Dubaj első, teljes egészében napenergiával működtetett városa az ABB füzérinvertereit használja a nap energiájának a lakosság részére történő hasznosításakor. Az inverterek alakítják át a panelekről érkező egyenáramú kimenetet a háztartások számára szükséges váltakozó árammá.

Az ABB 400 db füzérinvertert szállított Sustainable City („Fenntartható város”), a régió első teljes körűen integrált fenntartható közösségének 400 villájába, hogy ott a napenergia felhasználásában hasznosítsák őket.

 

A dubaji székhelyű Diamond Developers által megálmodott és felépített Sustainable City mintegy 2000 ember otthona lesz csaknem 500 000 négyzetméteren. A település a városban található magán- és középületeken elhelyezett napelempanelek segítségével 10 megawattcsúcs (MWp) értékű villamos energiát állít majd elő.

 

A napenergiával ellátott otthonokon felül a Sustainable City számára készített terv az elektromos gépkocsik napenergiával működő töltőállomásait, egy 100 százalékosan napenergiával üzemeltetett szállodát, valamint a Diamond Innovation Center létesítményét is magában foglalja – az első olyan oktatási intézményt, amelyre teljes élettartama során nettó nulla energiafelhasználás lesz jellemző.

 

 

Sustainable City a települési szolgáltatások és környezeti funkciók teljes választékát biztosítja. A 2016 decemberében befejeződött kezdeti szakasz eredményeképpen a város öt lakóegyedet, egy pufferzónát, a település „gerincét” alkotó zöldövezetet, egy lovasklubot és egy több funkcióra használható fejlesztési létesítményt foglal magában. A 2018-ra elkészülő második szakaszban a szállodát, a fejlesztési központot, az iskolát és a rekreációs klubot adják majd át.

 

Faris Saeed, a Diamond Developers mérnöke és vezérigazgatója így nyilatkozott: „Sustainable City fenntartható városa az innovációra, az energiahatékonyságra és a klímaváltozás hatásainak leküzdése iránti elkötelezettségre épül. A megújuló energia hatékony felhasználását célzó innovatív technológia iránt meglévő saját elkötelezettsége révén az ABB ideális partnerünk volt a Dubaj első nettó nulla energiafelhasználású városának felépítéséről megálmodott elképzelésünk megvalósítása során.”

 

A villák napenergia-rendszerének megtervezésekor a fejlesztőkkel szorosan együttműködő ABB a projekt elején rendelkezésre bocsátotta füzérinverterei egyik bemutatóegységét, így bizonyítva, hogy az képes megbirkózni a Dubajban uralkodó magas kültéri hőmérséklettel.

 

A szerződés keretében szállított modellek a következők voltak: PVI 5000, PVI 12.5, TRIO 7.5 és TRIO 8.5.

 

 

Az inverterek szállításán túl az ABB képzést is nyújtott a megrendelőnek, hogy ügyfele saját mérnökei biztosan el tudják végezni az inverterek telepítési és karbantartási feladatait. Az ABB gondoskodik majd a további cserékről is, már a meghibásodott egységek begyűjtése előtt kiszállítva az új invertereket.

 

Az ABB globális értékesítési és marketingigazgatója, Alireza Mehrtash elmondta: „Az ABB innovációja és a napenergia-projektek terén felhalmozott széles körű tapasztalata egyértelműen döntő vonzerőt jelentett a Diamond Developers számára, amikor kiválasztották a Sustainable City esetében igénybe veendő partnerüket. Örömmel vettünk részt ebben az úttörő projektben, amely megmutatja, hogyan járulnak hozzá a napenergiára épülő megoldások a fenntartható energiához.”

 

„A Sustainable City-projekt viszonyítási alapot és inspirációt jelent a régió egyéb hasonló projektjei számára.”

 

Sustainable City lakossági felhasználásra szánt inverterein túl az ABB egy parkoló 1,4 megawattot (MW) szolgáltató napelemekkel borított tetejét kialakító projekthez is biztosított invertereket. Ezek a panelek töltik majd az elektromos járműveket is, amely az egyetlen elfogadott hajtási forma a város határain belül.

 

Az ABB rendelkezik az iparágban a napeleminverterek egyik legszélesebb körű portfóliójával, a kis egy- és háromfázisú füzérinverterektől kezdve egészen a megawattos méretű központi inverterekig. A napeleminverterek átfogó választéka a legkisebb lakossági fotovoltaikus (PV) rendszerektől a több megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőművekig mindenhol megfelelő megoldásokat kínál. Az ABB megoldásai figyelőrendszerekkel kiegészítve – és globális szervizhálózattal támogatva – gondoskodnak a telepített napelemek optimális teljesítményéről. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05