Traviatától a Csárdáskirálynőig – digitalizált színházplakátok

forrás: Prím Online, 2017. május 24. 12:41

Újabb értékes gyűjtemény érhető el digitális formában. A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázisba feltöltésre került a Pécsi Nemzeti Színház műsorfüzet-, és plakát-kollekciója. A digitalizált nyomtatvány-gyűjtemény izgalmas képet ad a magyar színháztörténet több mint félévszázadáról.

A gyűjteményt őrző és feldolgozó pécsi Csorba Győző Könyvtár egyik kiemelkedő partnere a digitalizálást aggregátorként szervező Forum Hungaricum Nonprofit Kft.-nek, amelynek küldetése a nemzeti kulturális örökségi tartalmak hazai, és nemzetközi szinten való kereshetővé, kutathatóvá tétele. 

 

A MaNDA adatbázisban megtalálható színházi dokumentumok a Pécsi Nemzeti Színház Nagytermében, Kamaraszínpadán, valamint a Stúdiószínpadán bemutatásra került előadások megmaradt emlékei. Az egykor pécsi Szikra Nyomdában készült kis-, és nagyméretű plakátok, havi műsorfüzetek, jegyek, bérletek, belépőjegyek, meghívók és évadonkénti prospektusok között kedvükre böngészhetnek az érdeklődők. Legendás előadásokat, egykori színészóriások nevét őrző gyűjtemény hozzáférhetővé válása mind történeti, mind litográfiai szempontból érdekes és lényeges lehet a témát kutatók számára. 

 

Az aprónyomtatványok történetében egy korszakot idéz meg az 1964-ből származó biankó színházi meghívó, amit az igazgatóság töltött ki a vendége részére – mesélte a gyűjteményről Szüts Etele, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Digitálisarchívum-fejlesztési Osztály vezetője. A digitalizált tételek között fedeztem fel Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A Padlás című félig mese félig musical darabjának műsorfüzetét, amit még 2013-ban láttunk a feleségemmel és nagyon jól szórakoztunk rajta. 

 

 

A Pécsi Nemzeti Színház dokumentumai közül jelenleg 3.800 érhető el az adatbázisban, amelyeknek exportja folyamatos az Európai Digitális Könyvtár nyilvános gyűjteményébe.

 

„A pécsi Csorba Győző Könyvtár 2015-ben csatlakozott a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. jogelődjének számító MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) kulturális közfoglalkoztatási programjához – utalt a közös munkára Kovács Zoltán, projektvezető. A Baranya megyei ellátási területtel dolgozó könyvtár számára tíz dolgozó közfoglalkoztatása, továbbá a digitalizálásukhoz szükséges eszközök biztosítása, valamint a fővárosi adatbáziskezelők szakmai segítsége nélkül el sem indulhatott volna a program.

 

Mérföldkőnek számított a Pécsi Nemzeti Színház fekete-fehér és színes plakátjainak a megmentése az utókor számára. Ezzel mintegy 6,5 évtizedes adósság törlesztése történhetett meg.”

 

Az együttműködés folytatása a Baranya megyei Alsómocsolád településtörténetének digitális feldolgozása. A „digitális faluként” emlegetett községről szóló helytörténeti dokumentumok a MaNDA adatbázisban is elérhetőek lesznek.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09