EternalRocks: a WannaCry-nál is veszélyesebb zsarolóvírus a láthatáron

forrás: Prím Online, 2017. május 29. 15:12

Az elmúlt hetekben óriási pusztítást végző WannaCry zsarolóvírus két olyan sebezhetőséget használt ki, amely az amerikai NSA-től szivárgott ki. A napokban egy újabb kártevőt fedeztek fel, amely ugyanezt a két biztonsági rést és további öt másikat céloz meg, amelyekről szintén a Shadow Brokers hackercsoport szivárogtatta ki az információkat az NSA-től. Az EternalRocks névre keresztelt malware egyelőre nem okozott jelentős károkat, viszont agresszíven terjed, és ha „felfegyverzik”, a WannaCry-nál is komolyabb következményekkel járhat.

 

Hét biztonsági résre utazik

Az EternalRocks nemcsak a korábban a Shadow Brokers hackercsoport által kiszivárogtatott és a WannaCry zsaroló program által használt EternalBlue és a DoublePulsar exploit-okat, hanem öt további hasonló eszközt alkalmaz: EternalChampion, EternalRomance, EternalSynergy, ArchiTouch és SMBTouch. Ezek többsége a Microsoft Server Message Block (SMB) protokollt célozza, amely a hálózati csomópontok közötti hozzáférés-megosztásért felelős.

 

A kártevő kétlépcsős telepítési eljárást hajt végre, miután megfertőzte a célrendszert. Az első lépésben letölti a TOR-klienst, amelyet kommunikációs csatornaként használva kapcsolatba lép a Command & Control (C&C) parancsvezérlő szerverével. A C&C kiszolgáló a megszokottól eltérően nem azonnal, hanem csak 24 óra elteltével küld választ. Ez a késleltetett visszajelzés feltehetőleg azt a célt szolgálja, hogy ezáltal megkerülhető legyen a sandbox tesztelés és a biztonsági elemzés. Amikor a C&C kiszolgáló válaszol, elküldi a taskhost.exe nevű fő összetevőt, ez letölti a shadowbrokers.zip nevű tömörített fájlt, amely a biztonsági réseket kiaknázó exploitokat tartalmazza. A kitömörítés után az EternalRocks figyelni kezdi az internetet, és olyan rendszereket keres, amelyeken meg van nyitva a 445-ös port, mivel ez szolgál átjáróként a féreg fertőzéséhez. Az EternalRocks által kiaknázott biztonsági rések egy részét a Microsoft már javította a márciusban kiadott MS17-010 frissítéssel.

 

Veszélyesebb, mint a WannaCry

Az egyik lényeges különbség a WannaCry és az EternalRocks között, hogy az utóbbi nem tartalmaz rosszindulatú elemet, legalábbis az eddigi megfigyelések szerint. Mivel azonban gyorsan képes terjedni, az EternalRocks-fertőzött rendszerek nemkívánatos következményeket szenvedhetnek el, ha a kártevőt valaki felfegyverzi.

 

A WannaCry ezenfelül tartalmaz egy vészleállító kapcsolót, amely azonnal aktiválódik, ha észleli, hogy egy adott tartomány „élő”. Az EternalRocksban nincs ilyen vészleállító kapcsoló, így a valós támadások sokkal nehezebben lassíthatók.

 

Frissítés és többrétegű védelem

A WannaCry-botrány óta a legtöbb helyen már frissítették a rendszereket. Akik még nem tették meg, azok számára a potenciálisan még veszedelmesebb kártevő megjelenése sürgetőleg hat. Mivel az EternalRocks szintén a WannaCry által alkalmazott eszközöket alkalmazza, a felhasználóknak és rendszergazdáknak egyaránt érdemes mielőbb frissíteniük a rendszereiket, még mielőtt az EternalRocksot valaki kártékony tulajdonságokkal vértezi fel. 

 

„Sok vállalatnál nehézséget okoz a rendszerek azonnali frissítése, ezért célszerű igénybe venni a Trend Micro termékekben elérhető virtuális javítást, amely képes védelmet nyújtani a végpontok számára a nem kezelt réseket kihasználó fenyegetések ellen is. Továbbá célszerű többrétegű védelmi rendszereket bevezetni, amelyek újgenerációs megoldásokat alkalmazva hatékonyan veszik fel a harcot a hasonló kártevők ellen. Ilyen technológiák például a gépi tanulás, viselkedés alapú analízis vagy éppen a sandbox környezetben történő elemzés. Az említett sebezhetőségeket kihasználó kártevők jelenléte arra is rávilágított, hogy a belső hálózati forgalom védelme nem kap elég figyelmet. A vállatok és szervezetek többsége hálózati védelmen sajnos elsősorban a határvédelmet érti, és a belső mozgásokat nem képes hatékonyan észlelni és megállítani” – foglalta össze Gömbös Attila, a Trend Micro rendszermérnöke.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50