#zöldenjobb: bezöldül az internet a környezetvédelemért

Zöld pólós mozgalmat indít az Italos Karton Egyesülés

forrás: Prím Online, 2017. május 29. 15:23

A Föld felszínéről minden percben 36 futballpályányi erdő tűnik el; ezért az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) zöldpólós mozgalmat indít, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. 

A #zöldenjobb elnevezésű kezdeményezés a közösségi média erejét felhasználva kívánja megszólítani az interneten sok időt eltöltő fiatalokat, és környezetvédelemre valamint szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzi őket. A szervezet arra buzdítja a fiatalokat, hogy fotózzák le magukat egy zöld pólóban vagy zöld ruhában és osszák meg a képet, ezzel is kifejezve a környezettudatos magatartás iránti elkötelezettségüket. A kezdeményezéshez olimpikonok, művészek és médiaszemélyiségek is csatlakoztak. A mozgalmat a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan hívja életre az IKSZ.

 

Egy szerethető mozgalom, ami egyesíti a társadalmat

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés arra vállalkozik, hogy újszerű kezdeményezésével szó szerint ’bezöldítse’ az internetet. A cél, hogy minél többen öltsenek magukra zöld ruhát június 2-án és posztoljanak egy képet magukról a közösségi médiában a #zöldenjobb hashtag használatával, ezzel is megmutatva a világnak, hogy számukra fontos a környezetvédelem és ha tehetik szelektíven gyűjtik a hulladékot.

 

A mozgalmat a június 5-ei Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan most először, de hagyományteremtő jelleggel hívja életre az IKSZ. Az ENSZ 1972-ben éppen ezen a napon kezdte meg első környezetvédelmi világkonferenciáját, és ugyanebben az évben június 5-ét Környezetvédelmi Világnappá nyilvánították azzal a céllal, hogy a fenntartható fejlődés eszméjét hirdesse, valamint, hogy közös gondolkodásra ösztönözze az embereket. A #zöldenjobb mozgalom szervezői azt remélik, hogy a rendhagyó kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoznak majd.

 

A cél: 30%-os visszagyűjtés 2020-ra

Az italos karton 75%-a olyan papírból készül, amely akár ötször, hatszor is újrahasznosítható, de csak akkor, ha  szelektíven visszagyűjtjük, ezért a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával jelentős tehertől óvhatjuk meg a környezetünket. Egyetlen fát 20.000 doboz visszagyűjtésével tudunk megmenteni, ennek ellenére 10-ből 8 italos karton a kommunális hulladékgyűjtőbe kerül. A mozgalom is azt a célkitűzést szolgálja, hogy 2020-ra elérjük az 30%-os visszagyűjtési arányt.

 

„Ha az emberek tudják, mekkora jelentőséggel bír a hulladékok szelektív gyűjtése és az újrahasznosítás, az italos kartonok szelektív gyűjtése tudatos és rendszeres tevékenységgé válhat a mindennapokban, ezt a tudást manapság pedig a legnagyobb hatékonysággal ott tudjuk terjeszteni, ahol a fiatalok a legtöbb időt töltik, azaz a közösségi médiában” – fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „A mozgalmunk révén azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az öltözékünk, de a szívünk is zöld legyen. A környezettudatos szemléletváltás közös ügyünk, és ezt összefogással, közösen érhetjük el” –  tette hozzá.

 

Zöld szívű hírességek

A #zöldenjobb mozgalomhoz olyan közismert sportolók és neves közéleti személyek is csatlakoztak, mint a Budapest Voices kórus, a Sláger FM reggeli műsorvezetői, Gyetván Csaba műsorvezető, Kammerer Zoltán, Kovács Katalin, Kökény Roland, Pars Krisztián és Vajda Attila olimpikonok, a Road és a Napkutya zenekarok.

 

„A mikrokörnyezetemben, így a családomban és a kórustagok között is természetesnek vesszük, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hiszen azokkal, akikkel közel állunk egymáshoz, hasonló a gondolkodásunk is – árulta el Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője. „Azért is csatlakoztunk örömmel a #zöldenjobb mozgalomhoz, mert ez által a rajongóinkat is szeretnénk bevonni a kezdeményezésbe, és bízunk abban, hogy követőink pedig tovább terjesztik a jó ügyet a közösségi médiában. Szeretnénk, ha a mozgalom révén nem csupán szimbolikus, hanem tényleges javulást érnénk el az emberek gondolkodásában a szelektív hulladékgyűjtés terén” – árulta el Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője, aki a kórus tagjaival együtt szintén zöld pólóba bújik majd június 2-án.

 

 

Még nem késő csatlakozni

A környezettudatos nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért az IKSZ összesen 6.000 oktatási intézmény; óvodák, általános iskolák, középiskolák és gimnáziumok részére küldött ki felhívást, hogy a kezdeményezéshez minél több gyerekek is csatlakozni tudjon.

 

Várják munkahelyi és baráti közösségek zöld pólós fotóit is, és azok, akik csatlakoznak, egy különleges virtuális jelvényt is használhatnak, amelyet a profilképükhöz illeszthetnek be. Ez a jelvény összeköti mindazokat, akik számára fontos, hogy nap mint nap tegyenek valamit a környezetükért.  

 

A Zöldenjobb mozgalomról bővebben az Italos Karton Környezetvédelmi és Szolgáltató Egyesülés Facebook oldalán, illetve a Zöldenjobb Facebook eseményen tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15