#zöldenjobb: bezöldül az internet a környezetvédelemért

Zöld pólós mozgalmat indít az Italos Karton Egyesülés

forrás: Prím Online, 2017. május 29. 15:23

A Föld felszínéről minden percben 36 futballpályányi erdő tűnik el; ezért az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) zöldpólós mozgalmat indít, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. 

A #zöldenjobb elnevezésű kezdeményezés a közösségi média erejét felhasználva kívánja megszólítani az interneten sok időt eltöltő fiatalokat, és környezetvédelemre valamint szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzi őket. A szervezet arra buzdítja a fiatalokat, hogy fotózzák le magukat egy zöld pólóban vagy zöld ruhában és osszák meg a képet, ezzel is kifejezve a környezettudatos magatartás iránti elkötelezettségüket. A kezdeményezéshez olimpikonok, művészek és médiaszemélyiségek is csatlakoztak. A mozgalmat a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan hívja életre az IKSZ.

 

Egy szerethető mozgalom, ami egyesíti a társadalmat

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés arra vállalkozik, hogy újszerű kezdeményezésével szó szerint ’bezöldítse’ az internetet. A cél, hogy minél többen öltsenek magukra zöld ruhát június 2-án és posztoljanak egy képet magukról a közösségi médiában a #zöldenjobb hashtag használatával, ezzel is megmutatva a világnak, hogy számukra fontos a környezetvédelem és ha tehetik szelektíven gyűjtik a hulladékot.

 

A mozgalmat a június 5-ei Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan most először, de hagyományteremtő jelleggel hívja életre az IKSZ. Az ENSZ 1972-ben éppen ezen a napon kezdte meg első környezetvédelmi világkonferenciáját, és ugyanebben az évben június 5-ét Környezetvédelmi Világnappá nyilvánították azzal a céllal, hogy a fenntartható fejlődés eszméjét hirdesse, valamint, hogy közös gondolkodásra ösztönözze az embereket. A #zöldenjobb mozgalom szervezői azt remélik, hogy a rendhagyó kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoznak majd.

 

A cél: 30%-os visszagyűjtés 2020-ra

Az italos karton 75%-a olyan papírból készül, amely akár ötször, hatszor is újrahasznosítható, de csak akkor, ha  szelektíven visszagyűjtjük, ezért a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával jelentős tehertől óvhatjuk meg a környezetünket. Egyetlen fát 20.000 doboz visszagyűjtésével tudunk megmenteni, ennek ellenére 10-ből 8 italos karton a kommunális hulladékgyűjtőbe kerül. A mozgalom is azt a célkitűzést szolgálja, hogy 2020-ra elérjük az 30%-os visszagyűjtési arányt.

 

„Ha az emberek tudják, mekkora jelentőséggel bír a hulladékok szelektív gyűjtése és az újrahasznosítás, az italos kartonok szelektív gyűjtése tudatos és rendszeres tevékenységgé válhat a mindennapokban, ezt a tudást manapság pedig a legnagyobb hatékonysággal ott tudjuk terjeszteni, ahol a fiatalok a legtöbb időt töltik, azaz a közösségi médiában” – fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „A mozgalmunk révén azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az öltözékünk, de a szívünk is zöld legyen. A környezettudatos szemléletváltás közös ügyünk, és ezt összefogással, közösen érhetjük el” –  tette hozzá.

 

Zöld szívű hírességek

A #zöldenjobb mozgalomhoz olyan közismert sportolók és neves közéleti személyek is csatlakoztak, mint a Budapest Voices kórus, a Sláger FM reggeli műsorvezetői, Gyetván Csaba műsorvezető, Kammerer Zoltán, Kovács Katalin, Kökény Roland, Pars Krisztián és Vajda Attila olimpikonok, a Road és a Napkutya zenekarok.

 

„A mikrokörnyezetemben, így a családomban és a kórustagok között is természetesnek vesszük, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hiszen azokkal, akikkel közel állunk egymáshoz, hasonló a gondolkodásunk is – árulta el Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője. „Azért is csatlakoztunk örömmel a #zöldenjobb mozgalomhoz, mert ez által a rajongóinkat is szeretnénk bevonni a kezdeményezésbe, és bízunk abban, hogy követőink pedig tovább terjesztik a jó ügyet a közösségi médiában. Szeretnénk, ha a mozgalom révén nem csupán szimbolikus, hanem tényleges javulást érnénk el az emberek gondolkodásában a szelektív hulladékgyűjtés terén” – árulta el Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője, aki a kórus tagjaival együtt szintén zöld pólóba bújik majd június 2-án.

 

 

Még nem késő csatlakozni

A környezettudatos nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért az IKSZ összesen 6.000 oktatási intézmény; óvodák, általános iskolák, középiskolák és gimnáziumok részére küldött ki felhívást, hogy a kezdeményezéshez minél több gyerekek is csatlakozni tudjon.

 

Várják munkahelyi és baráti közösségek zöld pólós fotóit is, és azok, akik csatlakoznak, egy különleges virtuális jelvényt is használhatnak, amelyet a profilképükhöz illeszthetnek be. Ez a jelvény összeköti mindazokat, akik számára fontos, hogy nap mint nap tegyenek valamit a környezetükért.  

 

A Zöldenjobb mozgalomról bővebben az Italos Karton Környezetvédelmi és Szolgáltató Egyesülés Facebook oldalán, illetve a Zöldenjobb Facebook eseményen tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09