Triplázhat a világ napenergia-termelése 2021-re

MANAP: Magyarországon csak óvatos optimizmussal tekinthetünk a jövőbe

forrás: Prím Online, 2017. június 20. 12:19

"2016-ban óriási napenergia-kapacitás épült ki a világon és a következő 5 évben is jelentős fejlesztések várhatók, de továbbra is csak néhány ország fog számottevő kapacitást kiépíteni." ‒ olvasható a SolarPower Europe napenergia szövetség legfrissebb 2017-es jelentésében a világ napenergia-piacáról. A riport szerint a napenergia költségei egyre inkább csökkennek, az állami energiapolitika viszont nagymértékben meghatározza, hogy mennyire fejlődik a szektor.

A SolarPower Europe napenergia szövetség éves jelentése szerint 2016-ban összesen 76,6 GW új napenergia-kapacitás épült ki a világon, ami 50 százalékos növekedést jelent az előző évi új telepítésekhez képest, ezzel első alkalommal előzte meg a szélenergia újonnan telepített kapacitásait. A legtöbb kapacitást 2016-ban már Kína építette ki, ami a tavalyi globális fejlesztések 45 százalékát jelentette. Így az ázsiai országban a világ kapacitásainak ma már közel negyede működik. Továbbra is jelentős különbség van az egyes országok és térségek között: míg korábban (2007-2015 között) a kapacitások jelentős része Európában összpontosult, 2016-ban már Kína telepítette a legtöbb napelemet (34,5 GW, a teljes új kapacitás 45 százaléka), és más ázsiai és csendes-óceáni országokkal (Japán, India, Ausztrália), így a vezetést az ázsiai és csendes-óceáni térség vette át a telepített kapacitások tekintetében. 2021-re Kína, India, az Egyesült Államok és Japán lesz a világ legnagyobb napenergia-termelője. Az Európai Unióban (dacára a jelentősnek mondható, 23 százalékos visszaesésnek) az összes új energiatermelő kapacitás háromnegyede a nap- és szélenergia hasznosításához köthető. 

 

A 2016 végéig kiépült 306 GW kapacitás egyelőre a világ villamosenergia-termelésének 2 százalékát adta, de ez a SolarPower Europe előrejelzései szerint 5 év alatt 2021-re 700-900 GW-ra nőhet, megtriplázva a napenergia-termelés részarányát a világ villamosenergia-termeléséből.

 

Egyre olcsóbb a napenergia

Az árak tovább estek: a Lazard Capital amerikai befektetési bank kalkulációja szerint 2016-ban a közmű méretű naperőművekkel termelt villamos energia költsége már alacsonyabb volt, mintha azt újgenerációs, kombinált gázturbinás erőműben, vagy a szén- és atomerőművekben termelték volna.

 

Az állami energiapolitika meghatározó

A szektorba áramló befektetések csökkentek: tavaly 23 százalékkal kevesebb tőke érkezett 2015-höz képest. A napenergia-kapacitások bővítése ugyanis jelentősen függ a kormányzati stratégiák változásától. Az elmúlt években Japán például élen járt a fejlesztésekben, de 2016-ban megváltozott az állami energiapolitika, és az állami beruházások inkább a szén- és atomerőművek fejlesztése irányába mozdultak el. Hasonló a helyzet Nagy-Britanniában is, a kormány ugyanis leállította jelentősnek mondható napenergia-programját, így a telepített kapacitások tekintetében az Egyesült Királyság negyedik helyét átvette India, ahol erőltetett fejlesztések indultak, hogy az ország az egyre növekvő villamosenergia-szükségletét megújuló energia hasznosításával elégítse ki. Ázsia második legnépesebb országában a telepített napelemek 90%-a naperőmű, a lakossági és közületi felhasználók által telepített kapacitás elhanyagolható. Magyarország nagyjából kiegyenlített volt 2016 végén a kiépített kapacitás tekintetében: az energiaszektor, a lakosság és a közületek nagyjából egyharmados arányt képviselnek, míg az ipar részaránya sokkal kisebb.

 

MANAP: Magyarországon marad az óvatos optimizmus

A magyar napenergia piac résztvevői óvatos optimisták a napenergia hasznosításának jövőjét illetően és nem csak az uniós támogatásoktól vagy a technológia árának csökkenésétől várják a piac fejlődését, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is – derül ki a MANAP Iparági Egyesület legfrissebb, tagjai körében végzett 2017-es felméréséből, amiben a magyar napenergia-piacon a tervezés, gyártás, kereskedelem és kivitelezés területén egyaránt jelentős piaci szereplők vettek részt.

 

„Az optimizmus a piaci szereplők között nem alaptalan, ugyanakkor a 2014-ben és 2015-ben is tapasztalt duplázódó éves piacméret az Energiahivatal előzetes adatai szerint 2016-ban harmadával csökkent az előző évhez képest, ami mindenkit óvatosságra intett a jövőbeli terveivel kapcsolatban.” – nyilatkozta a felmérés kapcsán Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke.

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15