A Cisco bemutatta a jövő hálózatát

A Cisco új intuitív hálózata folyamatosan tanul és fejlődik, valamint hatékony védelmet nyújt az egyre fejlettebb kiberfenyegetések ellen

forrás: Prím Online, 2017. június 23. 11:06

A Cisco bemutatta szándék alapú (intent-based) hálózati megoldásait, amelyek jelentős áttörést jelentenek a vállalati hálózatok területén. Az új hálózati megoldások olyan intuitív rendszert alkotnak, amely megállítja a biztonsági fenyegetéseket, valamint folyamatosan tanul és fejlődik. Az új hálózati infrastruktúra több éves kutatás és fejlesztés eredménye.

Ma a vállalatok hagyományos informatikai folyamatok révén kezelik hálózataikat, amelyek már nem fenntarthatók az IoT korában. A hálózati mérnökök és informatikusok már ma is naponta több száz hálózatra kapcsolódó eszközt menedzselnek, ez a szám 2020-ra eléri a milliós nagyságrendet. 

 

„A hálózatok még sohasem voltak ennyire fontosak, ugyanakkor sosem voltak még ekkora terhelés alatt. Az intuitívabb hálózat megépítésével olyan intelligens és biztonságos platformot hozunk létre, amely képes kiszolgálni a digitális üzleti folyamatokat és modelleket” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

A világ internetes forgalmának túlnyomó többsége a Cisco hálózatain fut, így a vállalat a rendelkezésre álló adatok kielemzésével észlelni képes a rendellenességeket, és valós időben jelzi a felmerülő problémákat anélkül, hogy veszélyeztetné a személyes adatokat. A hálózatok automatizációjával, valamint a gépi tanulás és elemzés képességének beépítésével a Cisco lehetővé teszi az informatikai osztályok számára, hogy a stratégiai üzleti igényekre összpontosíthassanak.

 

Összefüggéseken alapuló és szándékokra épülő hálózat

A Cisco új megközelítése alapjaiban változtatja meg a hálózattervezést. A hardverközpontú megoldásokról a szoftvervezérelt hálózatokra való váltás hatalmas ugrást jelent a felhasználók számára a rugalmasság, a hatékonyság és a teljesítmény terén. Az intuitív hálózat egy intelligens és biztonságos platform, amely szándék alapú és az összefüggésekre épül:

  • Szándék: A szándék alapú hálózat révén az informatikai osztályok a hagyományos, manuális folyamatok helyett automatizálhatják a hálózati beállításokat, amely lehetővé teszi az eszközök millióinak kezelését percek alatt.
  • Összefüggés: Az adatok összefüggéseinek értelmezése révén új információk nyerhetők. Nem csak maguk az adatok számítanak, hanem az őket körülvevő összefüggések – ki, mit, mikor, hol és hogyan. 
  • Intuíció: Az új hálózat képes a gépi tanulásra. A hálózatain áthaladó adatok felhasználásával és a beépített gépi tanulás révén a Cisco mélyebb betekintést nyújt a hálózatokba, így a felhasználók az így kapott információkat is felhasználhatják.

 

 

 

Az intuitív hálózatot támogató technológia

Az új hálózati megoldások a Cisco Digital Network Architecture (DNA) rendszerére épülnek. A most bejelentett innovatív hardverek és szoftverek új korszakot jelentenek a hálózatok területén. A most bemutatott Cisco DNA technológiák és szolgáltatások egyetlen rendszerként működve biztosítják a digitális megoldásokhoz szükséges sebességet:

  • DNA Center – Intuitív, központosított kezelőfelület, szándék alapú megközelítéssel, amely átláthatóságot biztosít a hálózat egészében, és lehetővé teszi az összes hálózati funkció központosított kezelését.
  • Szoftvervezérelt hozzáférés (Software-Defined Access - SD-Access) – Az SD-Access automatizált szabályvégrehajtást és hálózati szegmentációt alkalmaz, amely jelentősen egyszerűsíti a hálózati hozzáférést a felhasználók és az eszközök esetében. A napi feladatok (konfigurálás, hibaelhárítás) automatizálása révén, az SD-Access hónapokról órákra csökkenti a hálózat átalakításához és a felmerülő problémák megoldásához szükséges időt, valamint jelentősen csökkenti a biztonsági incidensek hatását. Az első tesztek szerint a hálózatok üzembe állítása ideje 67%-kal csökkent, a problémamegoldás 80%-kal javult. A biztonsági támadások hatása 48%-kal csökkent, míg a felhasználók 61%-os üzemeltetési kölstég megtakarításról is beszámoltak.
  • Network Data Platform and Assurance – A nagy teljesítményű elemzőplatform hatékonyan kategorizálja és veti össze a hálózatokon áthaladó adatokat, és a gépi tanulás révén előrejelző elemzéseket, értékes üzleti adatokat és betekintést nyújt a felhasználók számára.
  • Titkosított forgalomelemzés – Ma már a kibertámadások közel fele rejtve marad a titkosított forgalom használata miatt, és ez az arány folyamatosan növekszik. A Cisco Talos kiberbiztonsági intelligenciája, és a forgalmi minták gépi tanulás általi elemzése révén a hálózat azonosítani tudja az ismert fenyegetések nyomait, még akkor is, ha azok titkosítva vannak – a kódolás visszafejtése vagy az adatvédelembe való beavatkozás nélkül. A Cisco megoldásával a titkosított adatforgalomban megbújó fenyegetések 99%-os pontossággal azonosíthatók, a hamis pozitív jelzések mértéke pedig kevesebb, mint 0,01%.
  • Catalyst 9000 portfólió – A Cisco új kapcsolócsaládot mutatott be a digitális korszak igényeit (mobilitás, felhő, IoT és biztonság) szem előtt tartva. A Cisco Catalyst 9000 egyedülálló biztonságot, programozhatóságot és teljesítményt nyújt a hardver (ASIC) és a szoftver (IOS XE) rétegek innovációjával.
  • Szoftver előfizetés – A Cisco elérhetővé tette a szoftver előfizetést campus switching portfóliójához. A Catalyst 9000 kapcsolócsalád valamely tagjának megvásárlásakor a felhasználó előfizethet a DNA megoldás szoftverkapacitásaira, akár Cisco ONE szoftvercsomagon keresztül, vagy különálló komponensként. 
  • DNA szolgáltatások – A Cisco új szolgáltatás-portfóliója a vállalat meglévő tapasztalatait, bevált gyakorlatait és innovatív eszközeit kihasználva gyors és megbízható intuitív hálózati szolgáltatásokat nyújt az ügyfelek számára, beleértve a tanácsadást, telepítést, optimalizációt és műszaki szolgáltatásokat.
  • Fejlesztői központ – A Cisco új DevNet DNA Developer Centert indít. Ez lehetővé teszi a fejlesztők és az informatikai szakemberek számára, hogy újhálózati alkalmazásokat hozzanak létre, és azokat integrálják saját rendszerükbe és munkafolyamataiba. Ez magában foglalja az alkalmazásprogramozási interfész (API) használatához és a készségek fejlesztéséhez szükséges sandboxokat, a tanulási folyamatokat, illetve a fejlesztőket támogató erőforrásokat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15