Ne csak naptejjel védekezzünk nyáron – NetIQ trendek

forrás: Prím Online, 2017. július 27. 16:22

Nyáron gyakrabban fordul elő, hogy az alkalmazottak távoli helyről használják a céges erőforrásokat, alkalmazásokat és adatokat. Megesik, hogy nyaralás alatt is kénytelenek vagyunk reagálni egy sürgősebb kérésre, vagy egyszerűen csak az irodától távol dolgozunk. Ilyenkor dilemma a vállalatoknál, hogyan lehet megteremteni az egyensúlyt a biztonság és a kényelem között. A NetIQ szakértői szerint a dinamikus, kockázatalapú hitelesítés kínálja az ideális megoldást.

A kockázat egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen távoli hozzáférés esetén a vállalati adatok jobban ki vannak szolgáltatva a kiberbűnözőknek is. A Ponemon Institute egyik kutatásában olyan esetről is beszámolt, ahol egy amerikai vállalatnál hétmillió dolláros kárt okozott egy adatszivárgási incidens. Mindenképpen érdemes tehát biztonságossá tenni a távoli hozzáférés feltételeit is.

 

Biztonság vs kényelem

 

A legtöbb helyen a felhasználónév és jelszó kombinációját alkalmazzák az azonosításra, akár a vállalaton belül tartózkodnak a felhasználók, akár távolról próbálják elérni a céges hálózatot. Ezt azonban egyre többen tekintik elavult és kényelmetlen módszernek, ráadásul a kiberbűnözők eszközeinek fejlődése miatt egyre kevésbé számít biztonságosnak.

 

Természetesen számos egyéb hitelesítési módszer is rendelkezésre áll, beleértve a kártyákat, tokeneket és a biometrikus azonosítókat, például az ujjlenyomatot. Ezek kombinációja már megfelelő biztonságot garantál, ráadásul léteznek olyan megoldások is, mint például a NetIQ Advanced Authentication, amelyek segítségével többféle autentikációs rendszer is egyszerűen és hatékonyan kezelhető egy vállalati infrastruktúrán belül. Ugyanakkor az ilyen hitelesítési módszerek használata is terhessé válhat, ha a felhasználónak minden egyes alkalommal két-három módszerrel is azonosítania kell magát, amikor hozzá akar férni a vállalati alkalmazásokhoz vagy adatokhoz.

 


 

A kockázat a legfontosabb

 

A NetIQ szakértői szerint a vállalatoknak átfogó, kockázaton alapú stratégiát kell kialakítaniuk ahhoz, hogy megfelelően biztonságos és kényelmes módon tudjanak hozzáférést biztosítani a céges erőforrásokhoz. Más megítélés alá kell esnie annak, amikor a székhelyen, irodai környezetben dolgoznak az alkalmazottak, illetve amikor a világ túlsó feléről, egy üzleti úton, a hotelből szeretnének megnyitni egy fájlt.

 

A tanácsuk alapján adaptív autentikációt célszerű használni, amely az esetleges kockázathoz mérten követeli meg a megfelelő szintű azonosítást. Ez a megközelítés képes felismerni a változásokat a felhasználói viselkedésben, és elemezni a kontextust, például, hogy ugyanazt az eszközt használja-e az illető a megszokott helyről, illetve hogy milyen fájlokat nyitott meg az elmúlt időszakban.

 

Ez a módszer a legtöbb felhasználó számára nem új, többek között már a Facebook is használja egy ideje. Amikor valaki belép a közösségi oldalra, a szerverek automatikusan megvizsgálnak különféle információkat. Többek között azt, hogy milyen hálózatról lép be, milyen eszközöket és böngészőket használ általában, és milyen külső alkalmazások vannak hozzákapcsolva a fiókjához. Ha valami szokatlannak tűnik, a Facebook rendszere arra kéri a felhasználót, hogy erősítse meg a személyazonosságát egyéb módon is, például válaszoljon egy kérdésre, amelyre csak ő tudja a választ, vagy írjon be egy, a telefonjára elküldött kódot.

 

Dedikált eszköz a kockázatok elemzésére

 

Ahhoz, hogy a vállalatok hatékonyan alkalmazhassák az adaptív hitelesítést, célzott eszközre van szükségük, amely automatikusan elvégzi a kockázatok felmérését, és megteszi a szükséges lépéseket. A NetIQ ezért épített bele egy úgynevezett kockázati motort az Access Manager hozzáférés-kezelő szoftverébe. Ez az eszköz képes különböző szempontok alapján elemezni az adott felhasználó hozzáférési kérésével járó potenciális veszélyeket. Figyelembe veszi többek között a felhasználó földrajzi helyét, a belépéshez használni kívánt eszközt, illetve az elérni kívánt adatok érzékenységét is, és amennyiben magasnak érzékeli a kockázatot, beiktat egy plusz hitelesítési lépést is a folyamatba.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50