A torrentezés veszélyei

A BitTorrent elleni támadások összefoglalója

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 3. 13:55

Bármennyire népszerű, a torrentezés kifejezetten nagy veszélyeket rejt felhasználók tömegeire nézve. Az egyértelmű jogi problematika, azaz a zenészek, filmkészítők és szoftvergyártók szerzői jogainak megsértése mellett már egy egyszerű filmletöltés is súlyos biztonsági kockázatokkal járhat, ezzel pedig könnyen kibertámadások célpontjává válhat a szórakozásra éhes torrentező. 

Pusztán a BitTorrent legújabb kliensének letöltésével megfertőződhet a számítógépünk, ami visszafordíthatatlan károkat is okozhat. Az elmúlt egy évben számos példa szolgált arra, hogyan használták kiberbűnözők kiterjedt támadásokhoz a BitTorrentet, ezeket gyűjtötték össze és elemezték az ESET biztonságtechnológiai cég szakemberei. 

 

 

A BitTorrent elleni első kibertámadás

A tavalyi év során többször is hallhattunk macOS felhasználók elleni támadásokról, amikor hackerek a Transmission alkalmazás feltörésével és megfertőzésével a BitTorrent közkedvelt, jogszerűen használható kliensét veszélyes kárvetők terjesztésére használták. 2016 márciusában történt az első támadás a KeRanger zsarolóvírussal. Ugyan a Transmission alkalmazás fejlesztői gyorsan reagáltak a támadásra és eltávolították a trójai által fertőzött alkalmazás-verziót, pár óra múlva az újból megjelent a hivatalos weboldalon. Ez a támadás több ezer felhasználót érintett világszerte. És ha ez nem lett volna elég, a KeRanger alkotói által használt titkosítási algoritmus gyakorlatilag feltörhetetlennek bizonyult és megakadályozták a felhasználók adathozzáférését is. 

 

A második hullám 

Hasonló módon egy másik macOS kártevő 2016 augusztusában terjedt el a Transmission szoftver egy újabb fertőzött verziója révén. Az OSX/Keydnap a fertőzött eszközökre kreált hátsó ajtón keresztül jutott hozzá a Keychain alkalmazáson tárolt felhasználói adatokhoz. Az ESET szakértőinek figyelmeztetésére a BitTorrent kliens hivatalos csapata pár percen belül eltávolította a trójait. A gyors reakció ellenére a torrentek jelentette veszély túlnyúlik a klienseken. A támadás a letöltött fájlokat is érintette, amelyek így lehetnek szoftverek, játékok vagy filmek, de akár rejthetnek kártevőket is.

 

Wordpress adminokon keresztül is támadtak a torrentek

Az ESET által 2017 áprilisában detektált Sathurbot backdoor trójai kártékony torrentekkel jutott az eszközökre, majd ezt követően egy botnet segítségével ért el számos Wordpress adminisztrátort. A továbbterjedését elősegítendő a Sathurbot népszerű filmeknek és szoftvereknek álcázta magát és fertőzött Wordpress felhasználókon keresztül terjesztette tovább a kártékony torrentet. A trójai által elért fájlok sokkal magasabb seed-elést értek el, így a gyanútlan szemnek teljesen jogszerűnek tűntek.

 

A Patcher egy szimpla kalózalkalmazásnak tűnt

2017 februárjában a Patcher nevű zsarolóvírus terjesztésére használták a BitTorrentet. Az ESET szakértői két verzióját is felfedezték a kártevőnek: az egyik „Patcher” az Adobe Premiere Pro-t, a másik a Microsoft Office for Mac-et célozta. (De az is lehetséges, hogy ennél több verziója is létezik még valahol.) Noha a Patcher meglehetősen gyenge kódolással készült, a titkosítása elég volt ahhoz, hogy megakadályozza a felhasználókat az adataikhoz való hozzáférésben. Mindemellett a vírus nem rendelkezett semmilyen kóddal, amely segítségével a C&C szerverrel kommunikálhatott volna. Vagyis titkosítási kulcs hiányában a vírus alkotói nem tudtak újra hozzáférést adni a felhasználóknak.

 

Bővebb információkért és a legfrissebb kiberbiztonsági hírekért látogasson el a WeLiveSecurity.com oldalra, a fenti összefoglalót ezen a linken érheti el: https://www.welivesecurity.com/2017/08/01/view-torrents-threat/

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05