Biztonságos okoseszköz használat az iskolás korosztálynál

Mire figyeljünk a tinédzsereknél, ha az online térbe engedjük őket

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 7. 14:16

Szeptemberben mindig kiemelt figyelmet kap az iskolások által használt okoseszközök kérdésköre. Régebben csak annyi volt a kérdés, hogy legyen-e a gyereknek telefonja vagy sem. Mára megváltozott a helyzet. Az iskolás korúak túlnyomó többségnél általános a mobiltelefon jelenléte, így a szülőknek már ezek tudatos használatára és az általuk nyújtott online veszélyek minimalizálásra kell helyezni a hangsúlyt. Az ESET biztonságtechnológiai cég szakemberei összegyűjtötték, hogy milyen megoldással segítheti a szülőket a technológia és mire kell figyelniük a tinédzserek okoseszköz használatával kapcsolatban.

Fontos megemlíteni, hogy napjainkban a szakemberek már az 5 éves és az alatti gyerekeknél is a tudatos használatot és tartalmakat tudnak javasolni a szülőknek, az egyre önállóbb használatból adódó veszélyek azonban főleg iskoláskorban kezdődnek. 

 

Mire figyeljünk a kisiskolásoknál? 

Ebben az életkorban a gyerekek már jól kiismerik magukat az online lehetőségek között.  Megtalálják a keresők segítségével a válaszokat a kérdéseikre, rengeteg - részben online - játékkal játszanak, e-maileznek, chatelnek, Vibereznek. Sőt jelentős részük a hírhedt 13 éves korhatárt megkerülve már a Facebookon is aktív életet él. Ekkor már teljes idejüket, vagy annak legnagyobb részét egyedül töltik az eszközökkel, így fontos, hogy felelősséggel tudják kezelni, mi az, amit megnézhetnek, használhatnak az interneten. Jó döntés, ha rendszeresen megbeszéljük velük az online életük történéseit, különös tekintettel arra, hogy éppen ez a korosztály számít a legveszélyeztetettebbnek. Életkorukból adódóan, úgynevezett digitális bennszülöttként, magabiztosan mozognak az online térben, viszont a kíváncsiságuk és felelősségtudatuk hiánya könnyen veszélybe sodorhatják őket.

 

Fontos arról beszélgetni velük, hogyan őrizhetik meg privátszférájukat és az is lényeges, hogy tisztában legyenek a számítógépes bűnözés legfontosabb formáival, valamint, hogy ezekkel szemben hogyan tudnak védekezni.  Ebben a korban már elég jól megértik azt is, hogy mit jelent az "internet nem felejt" terhe, hogy ami egyszer felkerül, azt már nem lehet letörölni. Itt már fontos a döntések-következmények megértése, és az ezzel járó felelősség kérdése.

 

 

Tinédzserkorban minden veszély megtöbbszöröződik

A tinédzser kor képviselőire jellemző, hogy egyre önállóbbak, és nehezükre esik tanácsot kérni, vagy azokat a szülőktől elfogadni. Semmiképpen nem az állandó ellenőrizgetés a célravezető, sokkal inkább az időnként felmerülő problémák - például zaklatás, kiközösítés, ismerkedés, internetes vásárlások, randizással kapcsolatos rossz élmények - feldolgozásában, elintézésében tudunk segíteni.

 

„A szülő feladata minden életkorban azt észrevenni, ha gyermek viselkedése valamitől váratlanul gyökeresen megváltozik. (pl. magába zárkózik, nem akar többé kimozdulni, iskolába menni stb.) és segíteni neki, elsősorban lelki támaszként, de még jobb, ha emellett az online biztonság témakörében is tud felvilágosítást adni. Ha a szülő tisztában van az internetes fenyegetésekkel, akkor fel tudja hívni a figyelmet a szexuális zaklatások, pedofilok által jelentett veszélyekre, illetve az internetes pénzköltéssel kapcsolatban is érdemes szabályokat felállítani, pl. még ha van is saját bankkártyája, akkor is bizonyos értékhatár felett beszélje meg velünk a terveit.” – tanácsolja Csizmazia-Darab István az ESET Magyarország IT biztonsági szakértője.

 

A gyerekek mellett így természetesen a szülőknek is képezni kell magukat, új ismereteket kell elsajátítaniuk, meg kell érteniük hogyan befolyásolja a gyermekeik életét az állandó online jelenlét, az okostelefonok folyamatos csevegési, megosztási, kép- és videotartalmakhoz való egyszerű hozzáférési lehetősége. A megfelelő védelem természetesen mind három szereplő együttes aktív és értő részvételével érhető el, így a gyermekek biztonság tudatos oktatása mellett mind a szülőknek, mind pedig a pedagógusoknak is el kell tudniuk igazodni ezen a területen, hogy valóban tudjanak segíteni.

 

Miben segítheti a technológia a szülőket?

A nemrégiben díjazott ESET androidos szülői felügyelet alkalmazása egy olyan gyerekbarát védelmi rendszer, amely segít a szülőknek az okoseszközöket használó gyermekek felelőségteljes nevelésében és irányításában. Arra tervezték, hogy segítsen megvédelmezni gyermekeiket az online fenyegetések és a nem megfelelő weboldalak ellen. Az alkalmazás felhasználóbarát felülettel rendelkezik és a prémium verzióban komplex gyermekvédelmi funkciókat találunk:

  • Alkalmazásfelügyelet: blokkolja a gyermek beállított életkorának nem megfelelő alkalmazásokat 
  • Időmenedzsment (időszakos korlátozás és időkeret): lehetővé teszi a szülőnek, hogy korlátozza az internetezéssel eltölthető idő hosszát még akkor is, ha a gyermek épp nem tartózkodik otthon
  • Webfelügyelet: az alkalmazás automatikusan blokkolja az előre beállított weboldal kategóriákat, mint például az erőszakos vagy felnőtt tartalom a gyermek életkorához igazodva. Emellett további kategóriák vagy speciális weboldalak is hozzáadhatóak.
  • Helymeghatározás: lehetővé teszi a szülőknek, hogy bármikor és bárhonnan bemérjék gyermekeik tartózkodási helyét
  • Szülői üzenet: SMS küldő szolgáltatás az egyik szülő előre beállított telefonjáról, amely zárolja a gyermek telefonjának kijelzőjét, amíg egy visszaigazoló gomb megnyomásra nem kerül
  • Teljes naplózás: részletes jelentés az alkalmazáson belül a gyermek készülékére telepített alkalmazásokról és a megtekintett weboldalakról. A jelentések bármikor megjeleníthetők az alkalmazáson belül a szülői mód bekapcsolásával vagy a my.eset.com oldalon, illetve e-mailen keresztül is lekérhető

 

A szoftver a gyermekeknek is felkínál különböző lehetőségeket. Az appon keresztül kérhetnek szüleiktől külön engedélyt bizonyos alkalmazások vagy weboldalak felkeresésére, illetve kérhetnek engedélyezést extra játékidőre vagy hosszabb böngészésre. Az ESET szülői felügyelet alkalmazása elérhető: http://www.eset.hu/otthoni/parental_control_for_android

 

A gyerekeinkre leselkedő online veszélyekről és a tudatos szülői döntések lehetőségéről bővebben a KÉPMÁS magazin által szervezett beszélgetésen is megismerkedhetnek az érdeklődők. A háló csapdájában és védelmében című szeptember 27-i eseményre itt lehet regisztrálni: http://kepmas.hu/kepmas-est/a-halo-csapdajaban-es-vedelmeben

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15