Családi extrákkal erősít a Microsoft

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 12. 10:51

Magyarországon egyedülálló juttatási csomagot biztosít munkavállalóinak a Microsoft. A kisgyermeket vállaló édesanyák 24, az édesapák 6 hét szabadságot vehetnek igénybe. A dolgozók ezen felül 4 hét ápolási szabadságra is jogosultak, amelyet súlyos betegséggel küzdő hozzátartozóik gondozására fordíthatnak. Az anyasági szabadság első 20 hetében, az apaságinál és az ápolásinál pedig a teljes időtartam alatt jár a fizetés száz százaléka.

Magyarországon kiemelkedően jónak számító szintre fejleszti családi juttatásainak rendszerét a Microsoft. A Microsoft az egyenjogúság és a sokszínűség elkötelezett támogatója, így a most bevezetett juttatásokat nemtől és kortól függetlenül minden munkavállaló számára elérhetővé válnak.

 

 

Egy gyermek születése, felnevelése, valamint a munkaképtelenséggel járó betegségek komoly problémát okozhatnak. A kisgyerekkel otthon lévők kiesnek a munkaerőpiacról: fizetésük hosszú ideig hiányzik a családi kasszából, mivel az állam által biztosított gyermekvédelmi ellátások csak részben pótolják a korábban kapott fizetést. Szintén érzékeny veszteséget okozhat egy váratlan, súlyosabb betegség, amely a munkavállalót épp úgy érintheti, mint közeli hozzátartozóját.

 

„A Microsoft bevallottan és célzottan törekszik olyan munkahelyi környezet megteremtésére és megőrzésére, ahol a munkavállalók motiváltak, szabadon tevékenykedhetnek és biztonságban érzik magukat. Éppen ezért a cég világszerte több helyen, így Magyarországon is jelentősen átalakítja családi juttatásainak rendszerét. A magyar piacon egyedülálló juttatási csomag a Microsoft munkavállalóinak teljes életciklusát lefedi: onnantól, hogy diákkorukban gyakornokként dolgoznak nálunk, majd fiatal családosként kapnak támogatást gyermekeik születésekor, egészen odáig, hogy később hozzátartozóik ápolása miatt sem kell meghatározott ideig lemondaniuk a fizetésükről” – mondta Szentpétery Boglárka, a Microsoft HR-igazgatója.

 

A csomag három fő elemből tevődik össze. A gyermeküket világra hozó vagy örökbefogadó édesanyáknak 24 hét szülési szabadságot biztosít. Ebből 20 hétig bérük 100 százalékát kapják, 4 héten át pedig csecsemőgondozási támogatásban részesülnek. Az édesapák számára 6 hét szabadság jár, akik – az édesanyákhoz hasonlóan – ezen idő alatt teljes fizetésüket megkapják. Mindezeken felül minden Microsoft dolgozónak minden naptári évben jár 4 hét fizetett ápolási szabadság is, amelyet súlyosan beteg hozzátartozóik gondozására használhatnak fel. Ezen idő alatt fizetésük 100 százalékára jogosultak.

 

Gyermekvédelmi ellátásban 231 ezer nő és 2,7 ezer férfi részesült 2014 végén, legnagyobb részük, 56 százalékuk gyest vett igénybe. A frissebb, 2015-ös adatok szerint Magyarországon havonta átlagosan 163 ezren kaptak gyest. Az ellátást igénybe vevő nők közül a szülés előtt 156 ezren voltak alkalmazottak, 8,9 ezer nő pedig vállalkozóként tevékenykedett. A korábban foglalkoztatott nők átlagosan 3,1 éve voltak távol a munkahelyüktől, 16 százalékuk esetében ugyanakkor a távollét hossza meghaladta az 5 évet. A gyesen lévő nők 77 százaléka szeretne újra dolgozni.

 

2015-ben naponta átlagosan 63 ezer munkavállaló kapott táppénzt. Egy táppénzre jogosultra átlagosan 5,9 nap betegszabadság jut (1995-ben ez a szám 16,5 nap volt), a dolgozók átlagosan 21,4 (39,7) napot vannak távol a munkahelyükről. A táppénzen töltött idő hossza nagyban függ attól, hogy alkalmazottról vagy vállalkozóról van szó. 2015 végén 64 ezer alkalmazott 5 százaléka gyermeke ápolása, 5,4 százaléka pedig betegség miatt nem dolgozott. A vállalkozók körében viszont mindössze 1, illetve 1,2 százalék volt távol a munkahelyétől. A vállalkozóként tevékenykedők tehát csak súlyos betegség esetén maradnak otthon, és igyekeznek mielőbb visszatérni a munkahelyükre.

Kulcsszavak: +céginfo Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15