A tudás szerepét keresi a XXI. században a TEDx Budapesten

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 29. 09:42

Saját TEDx-konferencián keresi a tudás helyét és szerepét a XXI. században a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Október 19-én, A tudás almája című eseményen a résztvevők ismert hazai véleményvezérekkel, valamint a siker küszöbén álló, inspiráló fiatal előadókkal közösen fedezhetik fel, milyen ismeretek és készségek megszerzésével lehetnek sikeresek az egyre gyorsuló világban.

A METU kutatása szerint a magyar fiatalok harmada komolyan aggódik a pályakezdés nehézségei miatt, az egyetemi hallgatók háromnegyede pedig lehetségesnek tartja, hogy 5 év múlva már nem a jelenleg választott szakmájában fog dolgozni. A fiatalok kifejezetten stresszesnek élik meg a pályakezdést, melynek egyik legfőbb oka az, hogy bizonytalanok abban, hogy a most megszerzett tudásuk elegendő lesz-e jövőbeli pozíciójuk betöltéséhez. A mai, gyorsan változó világban a bizonytalanság és az útkeresés szinte minden generációt érinti, ezért a METU úgy döntött, egy saját TEDx konferencián foglalkozik a témával.

 

„A technológiai változásokkal párhuzamosan a tudás, mint fogalom is átalakult. Sokan úgy vélik, hogy kevésbé van szükségünk a szakmai, tudományos alapok megtanulására és a lexikális tudásra, hiszen az információ bárhol, bármikor elérhető” – mondta Tóth Ágnes, a Metropolitan Egyetem ügyfélkapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. „Valóban igaz, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan készségek, mint a kritikai gondolkodás, problémamegoldás, kreativitás, kommunikáció vagy az együttműködésre való hajlam. Azonban csak akkor vagyunk képesek magas szinten gondolkodni, akkor lehetünk kreatívak, akkor tudunk összefüggéseket megállapítani dolgok között, ha azok a fejünkben vannak. Tehát a szaktudás bizony a jövőben is kritikus lesz.”

 

 

A világszerte ismert és számos globális kezdeményezést inspiráló TED-eseménysorozathoz kapcsolódva a METU A tudás almája című eseménye a modern információs társadalom kihívásait, az információhoz és tudáshoz való viszonyunkat, a megélés, a személyes tapasztalatok fontosságát, valamint a jövő tervezhetőségének kérdéseit vizsgálja egy fél napos rendezvény keretében. Az előadók a résztvevőkkel többek között az alábbi kérdésekre keresik majd a választ:

  • Hogyan tudunk felkészülni egy olyan jövőre, amit nem tudunk megjósolni?
  • Milyen tudás tesz képessé arra, hogy sikeresek legyünk a XXI. században?
  • Mit jelent a tanulás ebben az évszázadban – és mit érdemes tanulnunk?
  • Hogyan házasíthatjuk össze sikerrel a tudást, a bölcsességet és a felelősséget?

 

Az előadók között megtaláljuk az idegen kultúrák méltán elismert szakértőjét, Kepes Andrást, a szervátültetettek fotózásával foglalkozó André Kertész Nagydíjas fotóművészt, Szekeres Mátét és a Facebook live riporterként népszerűvé vált Szűcs Gergelyt is. Az előadók különleges szakmái, élettörténetei és tapasztalatai új megvilágításba helyezik a sikerhez szükséges tudásról alkotott képünket. További előadókról a konferencia honlapja és Facebook oldala szolgál folyamatosan frissülő információkkal. A 2017. október 19-ei eseményre jegyek a jegymester.hu oldalon kaphatók.

 

A TED világszerte számos előadásban foglalkozik az útkeresés és a munkába állás dilemmáival. A nemzetközi konferenciasorozat korábbi előadásainak összeállítását az alábbi linken nézheti meg: https://www.ted.com/playlists/313/talks_to_help_you_find_your_pu 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05