Példátlan növekedést és lehetőségeket hozhat a piacnak a mesterséges intelligencia

forrás: Prím Online, 2017. október 6. 10:33

Az Accenture Research által a Frontier Economics közreműködésével készített jelentés háttérszámításokkal modellezi, hogy 2035-re milyen komoly hatást gyakorolhat az AI a gazdaságra. A szakemberek 12 országban 16 iparágat vizsgáltak, több gazdasági mutatót is számba vettek és összehasonlították  ezek változásait. Ez alapján elkészítették a gazdasági növekedés lehetséges forgatókönyveit – az AI bevezetésével és anélkül.

„A mesterséges intelligencia forradalmasítani fogja azt, ahogyan a vállalkozások versenyeznek és növekednek. Hamarosan egy teljesen új termelési tényezőt fog képviselni, amely beindíthatja a vállalatok jövedelmezőségét” – nyilatkozta a kutatás kapcsán Paul Daugherty, az Accenture technológiai és innovációs igazgatója.

 

AI-vezérelt látványos növekedés – számokban

A tanulmányban az egyik mutató az előállított áruk és szolgáltatások értékét is figyelembe vevő bruttó hozzáadott érték növekedési rátája, amellyel kapcsolatban a szakemberek arra jutottak, hogy az AI alkalmazása 1,7 százalékpontnyi súlyozott átlaggal növelheti a gazdasági növekedési rátákat. Az átlagos növekedést konkrét iparágakra lefordítva azt láthatjuk, hogy a következő három szektorban lesz a legnagyobb a bruttó hozzáadott érték éves növekedése 2035-re: informatika és kommunikáció 4,8 százalék, gyártás 4,4 százalék, illetve pénzügyi szolgáltatások 4,3 százalék. Mindez – csupán ebben a három szektorban – további 6 milliárd dollárnyi bruttó hozzáadott értéket jelenthet.  Még a munkaigényes szektorokban is, mint például az oktatás és a szociális szolgáltatások terén, ahol a termelékenység növekedése általában lassú, jelentősen nőhet a bruttó hozzáadott érték, 109 milliárd, illetve 216 milliárd dollárral.

 

 

Az iparági jövedelmezőség speciális vizsgálatával a kutatás igazolja azt a feltételezést is, hogy az AI példátlan lehetőségeket kínál. Olyan munkaigényes szektorokban, - mint például a kis- és nagykereskedelem - hatékonyabbá teszi az emberi munkaerőt, amellyel akár 60 százalékos profitnövekedést is elérhetnek a cégek. Jó példa erre az olyan tőkeigényes iparágak megemlítése, mint a gyártás, ahol az AI-vel ellátott gépek képesek helyettesíteni a hibás és inaktív berendezéseket, így ezzel folyamatosan nőhet a megtérülési ráta. Mindez  óriási mértékű, 39 százalékos profitnövekedést eredményezhet a szektorban 2035-ig. Az oktatás területén 84 százalékos, de az egészségügy terén is 55 százalékos növekedést jelez a kutatás.  

 

 

 

AI-stratégia – 8 pontban

Az AI-vel ellátott sikeres jövőre való felkészülés érdekében az cégvezetőknek a következő nyolc stratégiai pontot kell megfontolniuk:

  • AI stratégia fontossága és a vezetőség hozzállása – a cég felső vezetésének meg kell ismernie a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, ütemtervet kell készíteni. 
  • A HR átalakításával hozzanak létre HAIR-t – a HR-vezető szerepe nemcsak az emberi munkatársak menedzselése lesz, hanem kiegészül az ember-gép kölcsönhatás (Human AI Resources – HAIR) menedzselésével.
  • Tanuljon gépekkel – vállalkozásaikat a tanulás és dolgozói oktatás változó jellegéhez igazítsák,  a cégvezetőknek elsősorban a munkatársaik igényeire kell összpontosítaniuk.
  • Új pozíció megteremtése: szükséges egy ’adatellátásilánc’-vezető kinevezése – akinek feladat egy integrált, az elejétől a végéig terjedő adatellátási lánc kiépítése és menedzselése.
  • Hozzon létre egy mindenre nyitott AI kultúrát – a bizalom, a nyíltság és az átláthatóság kulcsfontosságú az ember és gép közötti kapcsolat jó működéséhez; az cégvezetőknek úgy kell megfogalmazni a szabályokat és kialakítani a vállalati kultúrát , hogy minimálisra csökkentsék a hibrid munkaerő kockázatát,miközben a lehetőségeket maximalizálják.
  • Vigye a felhasználókat a felhőbe – az innováció következő fázisában  a felhasználóktól származó adatok AI képességekkel lesznek felruházva, amely új, diszruptív üzleti lehetőségeket hoz létre.
  • Lépje túl az automatizálást – az AI terén tett haladás után a vállalatoknak további lépéseket kell tenniük, hogy hasznosítsák a dinamikus, öntanuló és önirányító gépek intelligenciáját.
  • Mérje az algoritmusok megtérülését – a hagyományos eszközöktől eltérően az AI eszközök értéke növekszik az idő múlásával, ezért új pénzügyi metrikákra lesz szükség az „AI-megtérülés” megfelelő felméréséhez.

 

„Nagyon fontos, hogy ezeket a lehetőségeket időben felismerjük, így a vállalatok fel tudnak készülni a változtatásra és olyan stratégiák kidolgozására, amely az „embert” helyezi a középpontba.  Az is fontos, hogy elkötelezzék magukat a felelős AI rendszerek alkalmazása iránt, amelyek követik  a cég  erkölcsi és etikai értékeit, pozitív eredményeket hozzanak, és képessé tegyék az embereket arra, hogy azt csinálják, amiben a legjobbak: kreativitás és innováció” – fűzte hozzá ez eredmények kapcsán Paul Daugherty.

 

A kutatásban résztvevő országok:

Svédország, Finnország, Amerikai Egyesült Államok, Japán, Ausztria, Németország, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Olaszország, Spanyolország

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05