Elstartolt a jövő innovátorainak bajnoksága

forrás: Prím Online, 2017. október 18. 15:57

Nagy érdeklődés előzi meg a FIRST LEGO League nemzetközi robotika verseny első miskolci fordulóját. Az összes szabad hely betelt, általános és középiskolák, robotikával foglalkozó szervezetek is beneveztek a nemzetközi bajnokság regionális fordulójába. A bajnokságot szervező és a csapatok indulását anyagilag támogató Remy átadta a robotépítő készleteket, így az egész régiót megmozgató versenyre közel 100 résztvevő kezdte meg a felkészülést.

Tizenkét csapat jelentkezett a borsodi régióból a FIRST LEGO League robotépítő- és programozó verseny miskolci regionális fordulójába, ezzel az összes szabad hely betelt az általános- és középiskolás korosztály számára szervezett tudományos versenyen. Miskolc, Mezőkövesd, Borsodnádasd, Edelény és Eger diákjai fogják összemérni tudásukat 2017. december 16-án önállóan elvégzett kutatásokkal, valamint egy saját tervezésű és automatikusan működtetett robot segítségével.

 

 

A nemzetközi bajnokság célja, hogy szórakoztató formában vezesse be a fiatalokat a tudomány és a technológia világába, ösztönözze a kreatív gondolkodást és erősítse a csapatszellemet a résztvevőkben. A FIRST LEGO League új évadában a víz felhasználása a téma. A résztvevő 9-16 éves diákoknak egy való életből vett problémára kell megoldást kidolgozniuk, és robotjaikkal is a víz ember által előidézett körforgásához kapcsolódó feladatokat kell végrehajtaniuk egy versenypályán. Az a csapat, amelyik a legjobbnak bizonyul az összesítésben, kijut Lengyelországba, a közép-európai elődöntőbe.

 

„Bíztunk benne, hogy a verseny felkelti a diákok és a tanárok érdeklődését, de arra nem számítottunk, hogy ekkora érdeklődés lesz a FIRST LEGO League iránt a régióban. Büszkék vagyunk rá, hogy közel 100 diák és edző számára teremthetjük meg az élményszerű tanulás és a tudomány világához való szorosabb kapcsolódás lehetőségét – emelte ki Király Zoltán, a BPI Group Europe elnöke és ügyvezető igazgatója. Ez a bajnokság kiváló lehetőséget ad arra, hogy a gyerekekkel megszerettessük a természettudományt, a matematikát és az informatikát, illetve megtanítsuk őket a csapatmunka fontosságára. Ők lesznek a jövő innovátorai.”

 

 

 

Általános iskolák és középiskolák (gimnáziumok, szakgimnáziumok, szakiskolák) mellett robotika iránt elkötelezett, független szervezetek is indítanak csapatot a bajnokságban. A Remy támogatásának köszönhetően ez nem jelent anyagi terhet sem az intézmények, sem a diákok vagy családjuk számára. A miskolci járműipari vállalat célja a kezdeményezéssel, hogy a fiatalok tudásvágyát és lelkesedését játékos formában felkeltse a jövő technológiái iránt és segítse álmai megvalósításában a legtehetségesebb diákokat.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09