Átadták Közép-Kelet–Európa első digitális PET-CT kameráját

forrás: Prím Online, 2017. október 19. 15:08

Közép-Kelet–Európa első digitális, kutatási szintű PET-CT kameráját adták át  a  ScanoMed budapesti központjában október 5-én. A világszínvonalú GE Discovery MI PET-CT telepítésével a  ScanoMed kiemelkedően magas színvonanú PET-CT szolgáltatást tud végezni az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet modern klinikai környezetében.

A központ a hazai nukleáris medicina mérföldköveként 2005 májusában végezte el az ország első PET-CT vizsgálatát. A budapesti és a debreceni központ az elmúlt 12 év alatt közel 100 000 PET-CT vizsgálatot végzett. 2017. júliusában a ScanoMed Kft. budapesti központjában jelentős fejlesztés kezdődött, ami a betegvizsgálatok minőségét még az eddiginél is magasabb szintre tudja emelni azáltal, hogy a vizsgálatok még pontosabbak, gyorsabbak és a beteget kevesebb sugárterhelés éri. A fejlesztés során telepítésre került az amerikai General Electric konszern Discovery MI PET-CT kamerája, a kamera cserével együtt a Scanomed budapesti központja is teljesen megújult. 

 

A kamera átadásán Dr. Garai Ildikó, a ScanoMed Kft. orvos igazgatója köszöntötte vendégeket. Dr. Varga József, a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság elnöke, a Nukleáris Medicina Szakmai Kollégiumi Tanács tagja beszédében kiemelte, hogy a nukleáris medicina a szakma talán legdinamikusabban fejlődő orvostudományi ága. A ScanoMed Kft. megköszönte az együttműködést, a türelmet és a támogatást az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet vezetésének, ill. az itt dolgozó kollégáknak, és nem utolsó sorban a betegeiknek, hiszen egy ilyen volumenű beruházás rengeteg kellemetlenséggel járt, de a végeredmény tükrözi a bele fektetett erőfeszítéseket. Az idegtudományi intézet képviseletében Dr. Erőss Lóránd, a funkcionális idegsebészeti osztály vezetője beszélt a jelenlegi és jövőbeli együttműködési tervekről.

 

 

Az eseményen részt vett Joerg Bauer úr is, a GE Magyarország elnöke, aki Magyarország és a GE közös növekedését partneri együttműködés révén elősegítő stratégia kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős vezető. Beszédében kiemelte, hogy minden évben világszerte körülbelül 8 millió ember halálát okozza a rák, az Európai Uniós statisztikák alapján Európában Magyarország és Horvátország a vezető a daganatos megbetegedések halálozási arányát tekintve. Korai diagnózis gyakran jelentős mértékben megnöveli a túlélés esélyét, még akár teljes gyógyulással is járhat. Továbbá nagymértékben csökkenti az egészségügyi rendszerre nehezedő pénzügyi terhet az előrehaladott állapotban felfedezett daganatos betegségekhez képest.

 

A GE Healthcare célja, hogy a lehető legkorábbi időpontra hozhassa a diagnosztizálás idejét. Azt szeretnék elérni, hogy a betegséget ne akkor ismerjük fel, amikor már tüneteket produkál, hanem jóval korábban, megelőzve ezzel akár a betegséget és annak tüneteit is. „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy ma itt láthatjuk az egyik legmodernebb fejlesztésű PET-CT készülékünket, ebben a modern, rendkívül páciensközpontú nukleáris medicina központban. A GE Discovery MI PET-CT legmodernebb készülék a Közép-Kelet-Európai régióban. A digitális detektor jobb felbontóképességet nyújt rövidebb szkennelési idő mellett. Ennek eredményeként a minimális vizsgálati idő teljes test esetén 20 percről 8 percre csökkent.” Végezetül megköszönte a bizalmat és az együttműködést a ScanoMednek, hogy a GE Healthcare-t választották partnerüknek.

 

Az átadó ünnepség záró akkordjaként Dr. Szabó Péter, a ScanoMed budapesti központjának PET-CT részlegvezető főorvosa foglalta össze az eddigi tapasztalatokat és mutatott rá az új PET-CT kamera legfontosabb előnyeire. Beszédében kiemelte, hogy az új PET-CT készülék a világon egyedülálló módon, az első teljesen digitális, kutatási szintű PET-CT kamera típus, számos innovatív újítást tartalmaz hardveresen és szoftveresen egyaránt. Az első hazai digitális kamera rekonstruáló képessége jelentősen meghaladja a jelenleg hazánkban működtetett valamennyi kameráét, és ezáltal a kamera felbontóképessége új dimenziót nyit az elváltozások felismerésében, ugyanis a kisebb elváltozások is megbízhatóbban detektálhatóak. A kamera minden korábbinál jobb minőségű képeket tud előállítani, miközben a betegeknek beadott radioaktív anyag mennyisége - a sugárterhelés – jelentősen csökkenthető, ugyanakkor a vizsgálati idő jelentősen lerövidül. 

 

Az egészségbiztosító által finanszírozott vizsgálatok mellett magánerős vizsgálatokat is végez a ScanoMed, évről évre növekvő számban. Ennek az ára 250 ezer forint, most az év végéig, az új kamera promóciójaként bejelentésre került, hogy akciós áron, 190 ezer forintért elvégzik a PET-CT vizsgálatokat.

 

A megnyitón a jelenlévőknek lehetősége volt további kérdéseket feltenni a kamerával és a ScanoMed működésével kapcsolatban, illetve kis csoportokban az érdeklődők meg is tekinthették a kamerát. 

 

A kamera cserével együtt a ScanoMed budapesti központja is teljesen megújult, így az átadás egy megújult és megszépült környezetben zajlott. A megnyitó beszédek, kamera megtekintések és interjúk után hangulatos állófogadással végződött az esemény.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05