130 éves a Siemens Magyarországon

forrás: Prím Online, 2017. november 24. 15:59

A Siemens a Körúti Villamos Vasúti Vállalat Siemens & Halske, Lindheim & Cie és Balázs Mór nevű cég 1887. november 22-i bejegyzésével jelent meg hivatalosan is hazánkban, és röviddel később, ugyanazon év november 28-án átadta a főváros első, a Nyugati pályaudvart az Oktogonnal összekötő villamosvonalát.

A Siemens azóta is aktívan járul hozzá az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. 1896-ban a cég építette meg a kontinentális Európa első földalatti vasútját Budapesten; jelentős szerepet játszott és játszik a magyar vasútrendszer korszerűsítésében, ideértve többek között a vasúti villamosítási és automatizálási projekteket. A közlekedés mellett a digitalizáció, az energiatermelés, az ipari automatizálás, az épülettechnológia, az egészségügy, valamint a szoftverfejlesztés területén is meghatározó szerepet töltött és tölt be a cég. 

 

 

A vállalatcsoport, amelynek a Siemens Zrt. mellett a Siemens Healthcare Kft., a Siemens Wind Power Kft., az evosoft Hungary Kft., a Mentor Graphics Kft., valamint a Valeo Siemens eAutomotive Kft. is tagja, mintegy 3500 munkatársat foglalkoztat Magyarországon. A vállalat hazánkban alakította ki leginnovatívabb szervezeti egysége, a Corporate Technologies egyik részlegét. A hazai szakemberek – németországi kollégáikkal szoros együttműködésben - elsősorban elektromos hajtásrendszerek kifejlesztésére fókuszálnak, nevükhöz fűződik a világ első, kétüléses elektromos oktató műrepülőgépe, a Magnus eFusion hajtásrendszerének kifejlesztése. 

 

 

A gazdasági szerepvállalás mellett a Siemens az oktatás területén is komoly tevékenységet folytat. A Németországban nagy sikerrel működő szakemberképzés mintáját követve, 2012-ben Magyarországon is elindította a vállalat a hazai oktatási rendszerhez és piaci feltétekhez igazodó szakképzését, melynek keretében 2017-ben a hatodik évfolyam kezdte meg tanulmányait. Emellett idén, a Siemens támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen – Magyarországon elsőként – duális rendszerű műszaki mesterképzés is indulhatott. 

 

 

“Innováció, az ügyfelek és a minőség iránti elkötelezettség, és felelősség: ezek az elvek vezérelték a Siemenst története során. Az elmúlt 130 év alakította vállalatunkat mai képére, és történelmünket folyamatosan szem előtt tartva, ám az előttünk álló feladatokra koncentrálva alakítjuk a jövőt. A jövő pedig a digitalizáció – ezáltal lesz egyszerűbb, hatékonyabb és felhasználó-centrikusabb a gyártás, a közlekedés, a fenntartható energia, és az intelligens technológiák" - nyilatkozta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

 

 

„A Siemens immár 130 éve bizonyítja, hogy elkötelezett Magyarország mellett, és fejlesztéseivel értéket teremt partnerei és a hazai lakosság számára. Többek között a jövő szakembereinek nevelésébe fektet, ami miatt az elsők között indítottuk el a duális szakképzést, amelynek keretében az elmúlt évek során több száz diák szerzett versenyképes szaktudást a Siemens munkatársaitól” – tette hozzá. 

Kulcsszavak: +céginfo Siemens

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09