Blockchain: fejlesztésben erősek, felhasználásban gyengék vagyunk

forrás: Prím Online, 2018. január 25. 10:01

A magyar informatikusok ott vannak a blockchainfejlesztések élvonalában, sőt már több magyar fejlesztésű kriptovaluta is befektetőket keres. A blockchainalapú alkalmazások közül mégis csak kevés készül a hazai piacra. Ezen kíván változtatni a Blockchain Budapest konferencia, ahol a döntéshozóknak mutatják be, milyen sokrétű a bitcoin mögött álló technológia, és milyen üzleti lehetőségeket rejt mások számára is.

Az eddigi legnagyobb konferenciát szervezik a blockchainről, azaz a bitcoin mögött álló technológiáról január 30-án a Budapest Kongresszusi Központban. Az ezer vendéget fogadó konferencia a vállalati döntéshozóknak szól, őket hozza képbe arról, hogyan lehet komoly versenyelőnyre szert tenni az új technológia bevezetésével.

 

Sokan vannak, akik előtt még nem világos, milyen üzleti lehetőségeket rejt magában a blockchain. A technológia használatával meghamisíthatatlan és biztonságos nyilvántartási rendszer jön létre. A rendszer minden szereplőjének gépén ott fut az adott alkalmazás által kezelt teljes nyilvántartás, de hozzáférni csak a saját adataihoz tud. A biztonságot és megmásíthatatlanságot tehát éppen a rendszer decentralizáltsága biztosítja, ettől lesz feltörhetetlen, ugyanakkor bárhonnan elérhető a szolgáltatás. „Ez önmagában akkora innováció, mint amilyen az internet megjelenése volt a 90-es években” – mondja Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője. 

 

A blockchain minden eddig ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenáll a külső beavatkozásoknak, például az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy az illojális belsősök manipulációinak. A korábbi technológiáknál sokkal magasabb szintű titkosítást és beavatkozásmentességet garantál, a rendszerben kezelt adatok illetéktelenül sem a jelenben, sem visszamenőleg nem módosíthatók. 

 

A blockchainfejlesztések piacán a magyar informatika jól teljesít. A Blockchain Budapest főszervezője szerint jelenleg több mint száz olyan blockchainalapú rendszer működik a világban, amit részben vagy egészben magyar fejlesztők hoztak létre. Sokról nem is tudunk, hiszen csak a fejlesztő cégek látszanak, a mögöttük álló szürkeállomány a háttérben marad. Ide tartoznak több olyan kriptovaluta fejlesztői is, amiket magyar csapatok hoztak vagy hoznak éppen létre.

 

„Probléma ugyanakkor, hogy a blockchaint idehaza még mindig inkább szakmai hájpnak, a bitcoint övező szemfényvesztésnek élik meg a döntéshozók” – mondja Szilágyi. A téveszmék eloszlatására szakmai fórumok szerveződtek, több-kevesebb sikerrel. A hiba általában az, hogy ezeket a fórumokat informatikusok vagy kriptovaluta-kereskedéssel foglalkozók számára hívják életre, holott nem őket kell meggyőzni a technológia hasznosságáról, hanem a döntéshozókat, azaz a vezérigazgatókat, pénzügyi igazgatókat, logisztikai és marketingszakembereket.

 

Erre tesz kísérletet a Blockchain Budapest konferencia, ami kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a szakértők érthető nyelven magyarázzák el a technológiában rejlő előnyöket a döntéshozók számára.

 

______________________ 

A blockchainbizniszben felhalmozott tudás, az eddigi fejlesztések trendje és a lehetőségek elemzése alapján öt olyan terület azonosítható, ahol az új technológia biztosan felforgatja az eddigi munkameneteket, játékszabályokat, sőt akár az egész üzleti modellt is. 

  • A legfontosabb értelemszerűen a pénz és pénzügyi termékek piaca, ahol a biztonság mindenekfelett álló követelmény. A nagy pénzintézetek gyorsan lecsaptak a blockchainre, és maguk is fejlesztenek ilyen megoldásokat, a körülöttük zsongó fintech szcénában pedig gyakorlatilag mindenki ebben gondolkodik. 
  • A másik nagy terület a beszállítói láncok nyomon követése, legyen szó bármilyen termék előállításáról az élelmiszeripartól az autógyártásig. Itt az egyes alkatrészek, összetevők útjának követése és nyilvántartása, az eredetiség igazolása rendkívül fontos, amire a blockchain kitűnő megoldásokat kínál. 
  • Emellett a blockchain újraírja a politikai választások lebonyolításának forgatókönyveit a világon. A meghamisíthatatlanságba vetett bizalom ezen a területen kiemelt jelentőségű, a blockchainalapú rendszerek pedig lehetővé teszik, hogy mindenki ellenőrizze, valóban az került-e bele a rendszerbe, ahogyan ő maga szavazott (vagy éppen nem szavazott).
  • Az ingatlan-nyilvántartásnál a blockchain révén a szerződő felek maguk írhatják át a nyilvántartásokat, jegyezhetnek be jelzálogot vagy széljegyet. Egyszerű szerződésmintákkal akár a tulajdonosváltás is megtörténhet mindenféle külső szereplő – ügyvéd, hivatal, bank vagy közjegyző – közreműködése nélkül, ami komoly költségektől kíméli meg a feleket.
  • Jelentős blockchainpotenciállal rendelkezik az egészségügy, ahol a betegadatok könnyű hozzáférése, egyszersmind tökéletes titkosítása kulcsfontosságú. Itt nagyon sok egymástól független szereplőnek kell hozzáférnie nagyon szenzitív adatokhoz, sokszor gyorsan, hiszen a páciens korábbi leletei és kórtörténete fontos információt jelent akkor is, ha a beteg lakóhelyétől távol, nem a megszokott orvosnál jelentkezik be.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15