Kiberbiztonság, digitális szabadság és blockchain

forrás: Prím Online, 2018. március 22. 12:49

A blockchain az nemcsak Bitcoin, igaz? Valójában van egy óriási ökoszisztéma, – az online szavazástól a kereskedelemig – ahol a blockchain technológia használható. A blockchain technológia egy algoritmus és a hozzá tartozó elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát tart nyilván, a hamisítást és módosítást kizáró módon. A blokkok a kezdeti megvalósításokban csak adatot tároltak, de az új fejlesztések, mint például az ethereum már futtatható kódok tárolására is alkalmasak.

Kép forrása: Pixabay

 

Az Ethereum egy nyílt forráskódú, nyilvános, közösségi, blockchain-alapú, elosztott számításokon alapuló számítástechnikai platform és kriptovaluta. Az ethereum tehát nemcsak egy digitális pénz, hanem egy olyan platform is, aminek segítségével különböző alkalmazások készülhetnek a blokkláncra. A blockchain fejlesztésénél a fő motiváció az volt, hogy létrejöjjön egy központi (állami) ellenőrzés nélküli fizetési rendszer. A Kaspersky Lab saját inkubátorában (Business Incubator) eddig is számos blockchain alapú projekt alakult, de most bővítési szándékkal csatlakozott az Enterprise Ethereum Alliance-hoz, a világ legnagyobb blockchain kezdeményezéséhez. A nonprofit szervezet célja a nagyvállalatok, startupok, tudósok és technológiai cégek összekötése az Ethereum-szakértőkkel. A Kaspersky Lab csatlakozása a szervezethez új szintre emeli a kibertanácsadó cég blockchain technológián alapuló megoldásait, valamint lehetővé teszi a szervezeti tagokkal való eszmecserét, a szakértelem megosztását és munkacsoportok kialakítását. 

 

Kép forrása: Pixabay

 

„A Bitcoinnal kapcsolatos nagymértékű érdeklődés elfeledteti az emberekkel a blockchain technológia által kínált lehetőségek sokszínűségét a titkosítások mellett. Fontos megjegyezni, hogy a Bitcoin működéséhez elengedhetetlen ez a technológia és nem fordítva. Úgy gondoljuk, hogy az Enterprise Ethereum Alliance tagjaival közösen több lehetőségünk lesz, hogy fejlesszük a blockchain technológiát használó megoldásainkat. Nem utolsó sorban pedig azt reméljük, hogy a nagyközönség számára is bemutathatjuk a technológia további előnyeit.” – mondta Vartan Minasyan, a Kaspersky Lab befektetési és innovációs részlegének vezetője. 

 

Az elmúlt három évben a Kaspersky Lab saját inkubátorában, a Business Incubator keretein belül támogatta a külső- és belső munkacsoportok új ötleteinek fejlesztési folyamatait, köztük a blockchain technológián alapuló megoldásokat is. Az egyik ilyen projekt a Polys, amely egy biztonságos online szavazórendszer, amely átlátható titkosítási algoritmust használ. Ez garantálja az összes tranzakció regisztrációját, amit blockchainben tárol és számol. Ethereumon alapulva a Polys biztosítja az összes hálózati résztvevőnek, hogy ellenőrizni tudja a szavazás kimenetelét és pontosságát. 

 

Az Enterprise Ethereum Alliance tömöríti a Fortune 500 vállalatait, sikeres technológiai innovátorokat és kutatóintézeteket azért, hogy megosszák és megvitassák a blockchain technológia lehetőségeit. Különböző eseményekkel és munkacsoportos rendezvényekkel a szövetség tagjai azon dolgoznak, hogy összehangolják a blockchain-alapú és az ipari szemléletmódot, valamint speciális ethereum-alapú technológiákat használnak és fejlesztenek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15