Megnyílt a Fujitsu blockchain-innovációs központja

forrás: Prím Online, 2018. március 23. 08:28

A Fujitsu nemzetközi blockchain-innovációs központot nyit Brüsszelben. Az Európa szívében működő létesítmény jól érzékelteti, mennyire elkötelezetten dolgozik a Fujitsu azon, hogy a blockchain és más elosztott főkönyvi nyilvántartási (distributed ledger) technológiák felhasználásával forradalmasítsa az áruk és szolgáltatások vásárlását, eladását és cseréjét a fogyasztók és a vállalatok számára, és lehetővé tegye a szervezetek kereskedelmi és működési modelljének átalakítását.

Az új központban külső partnerek közreműködésével zajlik majd a kutatás, akik konkrét projekteken dolgozva vizsgálják a technológiában rejlő lehetőségeket. Az ügyfeleket egyre jobban érdekli a blockchain technológia és annak üzleti működésre gyakorolt hatása. Erre reagálva a Fujitsu az informatikai rendszerek és a különféle iparágak új architektúrájaként szeretne foglalkozni a blockchain fejlesztésével – túlmutatva a pénzügyi szolgáltatások területén, ahol a technológia már széles körű átalakulást indított el az üzleti modellekben. A blockchain jól alkalmazható számos olyan területen, ahol főkönyvalapú ellenőrzési útvonalra van szükség (pl. logisztika, ellátási lánc, szabadon hozzáférhető nyilvántartást használó területek: ingatlantulajdon-nyilvántartás, szavazási azonosítók, intelligens szerződések). 

 

„Ügyfeleink élénken érdeklődnek az iránt, hogyan integrálhatják a blockchaint üzleti folyamataikba. Az új brüsszeli blockchain-innovációs központ bizonyítja, milyen fontosnak tartja a Fujitsu a blockchaint mint technológiát, illetve Brüsszelt, mint a blockchain-megoldások iránt érdeklődő vagy azokat már használó nemzetközi ügyfelek támogatásának helyszínét. A blockchain technológia működési alapelve szerint a tranzakciókat gyakorlatilag lehetetlen megváltoztatni, ami magas szintű megbízhatóságot garantál. És ez még csak a kezdet. Számos kereskedelmi területen is szeretnénk megvizsgálni a blockchain szélesebb körű alkalmazásának lehetőségét” – jelentette ki Yves de Beauregard, a Fujitsu Benelux vezetője. 

 

„Belgium ideális helyszín a Fujitsu blockchain-innovációs központjához hasonló nemzetközi kompetenciaközpontok számára. Európa szívében fekszik, gazdasága erősen innovációközpontú. Az ország lakói több nyelvet beszélnek, így kiválóan bevonhatók a multinacionális cégekkel vagy nemzetközi projektek keretében folytatott együttműködésbe. A kormányzat minden szintje aktívan együttműködik az innovatív vállalatokkal a belga gazdaság lendületének fenntartása érdekében” – mutatott rá Kris Peeters, Belgium miniszterelnök-helyettese.

 

Intelligens városok

Az innovációs központ egyik fejlesztési célterülete a blockchain használata az intelligens városok szolgáltatásainak megtervezése és megvalósítása terén. A fejlesztések a technológián túl a jövő városi működésének egyéb fontos szempontjait is figyelembe veszik, köztük a szociológiai és demográfiai tényezőket, a társadalom szerkezetét, a gazdaság működését és a környezeti kihívásokat. A központ Brüsszel és más nagyvárosok részére is végez majd kutatás-fejlesztést és innovációs tevékenységet, és finanszírozza a partnervállalatok, kutatási szervezetek és a civil szektor innovatív projektjeit. 

 

„Véleményünk szerint a blockchain fontos szerepet fog játszani az intelligens városok fejlődésében. A National League of Cities adatai szerint a világ népességének több mint fele városokban él, és az arány 2050-re eléri a 66%-ot. Ez a trend erősödő nyomás alá helyezi a helyi kormányzatokat, és új ökoszisztémák kialakulásához vezet, új kihívásokkal például a közbiztonság, az infrastruktúra, a közlekedés és a lakhatás terén. A városoknak alkalmazkodniuk kell a fejlődéshez, és valóban olyan intelligens településekké kell válniuk, ahol az infokommunikációs technológiát az infrastruktúrával és az építészeti megoldásokkal ötvözve dolgoznak a társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi problémák megoldásán. A főkönyvi nyilvántartás, a szavazási azonosítókezelés, a folyamatautomatizálás és az intelligens szerződések auditálása terén értékes lehetőségeket kínáló blockchain technológia kétségkívül fontos szerepet tölt majd be a változó ökoszisztémában” – nyilatkozta Frederik De Breuck, a Fujitsu Benelux presales és business assurance igazgatója. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15