Merre tart a hazai lízingpiac?

forrás: Prím Online, 2018. április 7. 10:01

Két számjegyű növekedést értek el a hazai lízingpiac mutatói, megelőzve ezzel az európai mutatókat is. A bővülés a járművek esetében a legjelentősebb, de nőtt a gépek és berendezések finanszírozása is. Miért, és merre tovább?

Hazánkban a tavalyi évben, éves szinten 18 %-kal, 613 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg, hasonlóan erős számokra a válság elmélyülése előtt, a 2008-as években volt példa. A lízingpiac hajtómotorja egyelőre a járműfinanszírozás, de jelentős a növekedés a gépek és berendezések esetében is.  A Leaseurope jelentései szerint az európai lízingpiac 2014 óta fokozatosan bővül, a személyautó-finanszírozás mellett a haszongépjárművek, a gépek és ipari berendezések bővülése is jelentős. Ennek oka részben, hogy különösen a kis- és középvállalkozások egyre érdeklődőbbek a lízingkonstrukciók iránt. Hazánkban a tavalyi év során az autóeladások 40 százaléka már valamilyen lízingkonstrukció segítségével történt.

 

Felülmúlták a várakozásokat a magyar mutatók

Noha Európában lassult a növekedés, a hazai lízingpiac esetében kétszámjegyű volt a bővülés. Míg az európai lízingcégeknél 1,9 %-os volt a növekedés éves szinten, addig a magyar piacon 23 és 15 % között mozgott az egymást követő negyedévekben, szeptember végére a kihelyezett összeg meghaladta a 428 milliárd forintot is. Ez az érték még a 2017-es várakozásokat is felülmúlta, akkor 10 % körüli növekedést prognosztizáltak. A képzeletbeli tortából még mindig a személyautók és haszongépjárművek hasították a legnagyobb szeletet, 23 és 19 %-os emelkedéssel. A gépek-berendezések finanszírozása is nőtt, itt 41 %-os volt a bővülés az előző év azonos időszakához képest. Megélénkült a termelőeszközök finanszírozása is, 66 milliárdot tett ki a 2017-ben finanszírozott összeg, ami 39 %-os emelkedés 2016-hoz képest.

 

opinioninvestor.com

 

A tartós bérlet népszerűbb, mint valaha

Székely Balázs, az integrált KKV tartós bérleti piacvezető szereplője, a Rentasystem ügyvezetőjének elmondása szerint a tartós bérlet (operatív lízing) népszerűbb, mint valaha.  „A tartós bérlet rugalmassága miatt már szinte kötelező elemmé vált felgyorsult világunkban. Az így megtakarított költségeket marketing, HR vagy akár technológiai fejlesztésre allokálhatják a cégek. Egyre többen vannak, akiknek a fejében már meg sem fordul a vásárlás.” A Rentasystem a piaci növekedés dupláját érte el, 50%-al növelte kihelyezéseit.

 

A bérlet szépségei között említhető az is, hogy a bérleti szerződésnek köszönhetően csak néhány évig kell megtartani az autót, gépet vagy eszközt, mielőtt egy újabbra cserélné tulajdonosa. Emellett nem kell félni a váratlan javítási vagy karbantartási költségektől sem, és akkor még az egyéb kényelmi szolgáltatásokról nem is beszéltünk.

 

Hogyan tovább?

Elemzők szerint ugyan az idei év is kedvező lesz a lízingpiac számára, de az sem zárható ki, hogy a növekedés tempója valamivel visszafogottabb lesz, és az értékek egyre jobban közelítenek majd az európai szinthez. Összességében azonban derűsek a kilátások, hiszen az európai gazdaság növekvő pályán van, így a beruházások is bővülni fognak, ami várhatóan kihatással lesz a lízingpiac további bővülésére is.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05