Az ABB új napenergia-tárolási megoldása 90%-os energetikai önellátást garantál

forrás: Prím Online, 2018. április 23. 15:59

Az ABB új, moduláris kialakítású, integrált energiatárolási rendszerrel tervezett szolár invertere, a REACT 2 maximum 12 kWh kapacitással rendelkezik, és jelentősen növeli az otthonok önálló villamosenergia-ellátását.

ABB új REACT 2 inverter- és energiatároló megoldása olyan nagyfeszültségű, hosszú élettartamú lítiumion-akkumulátort foglal magába, amelynek maximális kapacitása eléri a 12 kWh-t. A moduláris kialakítású rendszer kapacitása a háztartás energiaigénye függvényében 4-ről 12 kWh-ra bővíthető, a rendszerrel akár 90%-os energetikai önállóság érhető el, aminek köszönhetően a felhasználók jelentős összeget takaríthatnak meg a villanyszámlájukon. 

 

A nagyfeszültségű (200 V) akkumulátor rendszerbe illesztése egyrészt növeli a megbízhatóságot, másrészt akár 10%-kal is jobb rendszerhatékonyságot garantál a kisfeszültségű (48 V) változathoz képest.  

 

Tarak Mehta, az ABB Energetikai Termékek divíziójának vezetője így nyilatkozott az új megoldásról: „Tudjuk, hogy a prosumerek – azok a fogyasztók, akik amellett, hogy fogyasztanak – energiát akarnak termelni, és azt az energiaigény felmerüléséig kívánják tárolni. A saját fogyasztás arányának növekedése az egyik legizgalmasabb tendencia, amit a megújuló energiaforrások hasznosítása terén napjainkban tapasztalunk, és ez az a trend, amely erősíti a keresletet az integrált és hatékony akkumulátoros tárolás iránt. Erre a növekvő keresletre kívántunk reagálni az új nagyfeszültségű megoldásunkkal, amely amellett, hogy akár 90%-os energia-megtakarítást kínál, a fogyasztói igények növekedésével együtt rugalmasan bővíthető is.” 

 

 

A REACT 2 egyik nagy előnye a moduláris kialakításban rejlik, amely garantálja, hogy a rendszerbe épített tárolási kapacitás a háztartás energiaigényének változásával párhuzamosan bővíthető, azaz 4-ről 8 vagy 12 kWh-ra növelhető, így az első REACT modell maximális energiatárolási kapacitása akár meg is duplázható. 

 

„A REACT 2 kialakításába beépülő jövő-orientált gondolkodásnak köszönhetően a REACT 2 az energiahatékony napenergia-tárolás ideális megoldásának tekinthető. A REACT 2 további előnye, hogy az AC és a DC oldalon is beépíthető, így tökéletes megoldást kínál az új rendszerekhez éppúgy, mint a meglévő fotovoltaikus rendszerek felújításához,” - tette hozzá Mehta. 

 

A REACT 2 – a rendelkezésre álló különböző telepítési konfigurációknak köszönhetően – teljes körű rugalmasságot biztosít a kiépítés és szerelés terén is. A „plug and play” csatlakozó alkalmazásával, valamint a szerelők számára kifejlesztett app segítségével a rendszer könnyen és gyorsan telepíthető. 

 

Tekintettel arra, hogy egyre nő a kereslet az intelligensebb energetikai megoldások iránt, a REACT 2 kiaknázza az ABB felhő alapú, iparágvezető digitális megoldásait felsorakoztató ABB Ability platform által nyújtott előnyöket, és ennek köszönhetően lehetővé teszi a lakóépületek tulajdonosai számára, hogy teljes körűen szabályozni tudják a megtermelt napenergia felhasználását.   

 

A REACT 2 és az ABB-free@home kombinációjának köszönhetően a lakóépületek tulajdonosai optimálisan tudják felhasználni a fotovoltaikus rendszer által termelt elektromos energiát, a villamos terhelés szétterítésével elkerülhetik a fogyasztási csúcsokat, illetve az energiafelhasználás szintjét az energiatermelési kapacitás határain belül tarthatják.      

 

A REACT 2 a napenergiára, a lakóépület fogyasztására és az akkumulátor állapotára vonatkozó információkat vezeték nélküli hálózaton át továbbítja az ABB-free@home rendszer hozzáférési pontjához, amely vezéreli az ABB-free@home többi eszközét, így például a fűtést, a világítást és a zenét is. A REACT 2 segítségével tápáramellátást biztosíthatunk az e-járművek töltési megoldásaihoz, így például az ABB új fali töltődobozához is, illetve az energetikai adatokra támaszkodva új, okos funkciókat tudunk aktiválni.  

 

A REACT 2 alkalmazása javasolható olyan területeken is, ahol az áramellátás nem megbízható. Ilyen területeken a REACT 2 a biztonsági tartalékrendszer szerepét képes ellátni, és áramot tud szolgáltatni az esetleges áramszünetek során. 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05