Hibrid védelmi rendszer a gázolásos támadások ellen

forrás: Prím Online, 2018. május 24. 09:59

A nyári turistaszezon kezdetével és az egyre gyakoribbá váló szabadtéri rendezvényekkel sajnos nőhet a ramming, vagyis gázolásos támadások száma. A személyes biztonságtudatossági alapelvek betartása mellett, a lehetséges védelmi eszközök között kiemelt szerepet kaphatnak a modern, innovatív technológián alapuló műszaki megoldások. Tengely Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője egy drón technológián alapuló rendszer koncepcióját dolgozta ki a hasonló támadások megelőzésére, illetve hasznos tanácsokat gyűjtött össze a személyes biztonság erősítése érdekében.

A nyári turistaszezon kezdetével rengeteg, nagy embertömeggel járó szabadtéri eseményt és fesztivált rendeznek meg világszerte. A szórakozni vágyók, fagyizás, kellemes borozgatás vagy éppen egy koncert közben azonban bele sem gondolnak, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk. A nagy tömegeket vonzó rendezvényeket és a szezonálisan forgalmas helyeket a szélsőséges csoportok, mentális problémákkal küzdő elkövetők előszeretettel veszik célba, ahogy az történt például a franciaországi Nizzában és a németországi Münsterben. Előbbinél az Iszlám Állam fanatikusa egy tengerparti sétányon 86 halálos áldozatot szedett. Münsterben mentális problémákkal küzdő magányos elkövető két ember életét oltotta ki, többeket pedig megsebesített, mikor éttermek teraszain ülő vendégeket vett célba. A támadások tehát bárhol, bármikor bekövetkezhetnek, sem a tengerparton pihenők, sem a teraszokon kávézók, sőt, még a vásárokban nézelődők sincsenek biztonságban. 

 

De vajon miért kedvelik ezt a támadási formát az elkövetők? Miért hallunk egyre többet ezekről a támadásokról? A válasz a kivitelezés egyszerűségében rejlik: nem szükséges semmilyen különleges képesség, mindössze gépjárművezetői és némi technikai ismeret. 

 

Sokat tehetünk, de a teljes védelem csak illúzió

A hatóságok, valamint a közterületek tervezésével és építésével foglalkozó cégek felismerték a potenciális veszélyt, és komoly erőforrásokat irányítottak a kockázatok csökkentésére. Ma már sok helyen alakítanak ki biztonságos zónákat, ahová a támadók nem tudnak behatolni gépjárműveikkel: különböző városképbe illő módon – utcabútorok, növényzet, szintkülönbség – vagy alkalmi akadályokkal, betontömbökkel igyekeznek megvédeni a potenciális célpontként szolgáló embertömeget. Az ilyen megoldások azonban még nem elég gyakoriak. Hogyan tehetjük tehát biztonságosabbá nyaralásunkat, szabadidőnk eltöltését?

 

„Az ilyen típusú merényletek elleni védekezés nem könnyű feladat annak egyszerűsége és hatékonysága miatt. Törekedtem egy IT megoldásokat is tömörítő védelmi képesség koncepcióját kialakítani a kockázatok csökkentése érdekében, ám a technológia adta védelem mellett magunkat is fel kell készítenünk. Ha százszázalékos védettségről nem is beszélhetünk, érdemes tisztában lennünk a lehetséges veszéllyel és azokkal a biztonságtudatossági alapelvekkel, amelyek ismerete segíthet túlélni egy támadást” – hangsúlyozta Tengely Ákos. 

 

A QUADRON szakértője az alábbi tanácsok megfogadását javasolja: 

1. Győződjünk meg arról, hogy úti célunk biztonságos! Figyeljük az aktuális híreket, és kerüljük azokat a területeket, ahol fennáll egy potenciális támadás veszélye. 

2. Ha nagyobb rendezvényen veszünk részt, keressünk védett területeket, és próbáljunk azon belül tartózkodni. Ismerjük meg a rendezvény adottságait, térképezzük fel a menekülési útvonalakat. Tartózkodjunk a tömeg szélén. Legyen „B” tervünk. 

3. Legyünk gyanakvók. Tartsuk szemmel a környezetünket, gyanús mozgások – pl. nagy sebességgel érkező jármű - nem odaillő, szokatlan események, tárgyak érzékelése esetén hagyjuk el a helyszínt. Ha gyanúsat látunk, értesítsük a hatóságokat. 

4. Egy esetleges támadás során a tömegpánik, az egymást taposó emberek megsokszorozzák az áldozatok, sérültek számát. Ilyen esetben maradjunk nyugodtak, húzódjunk biztonságos helyre, például oszlop, fal mögé - nem biztos, hogy az a jó irány, amerre a rémült tömeg tart.

5. Menekülés során figyeljünk hozzátartozóinkra, legfőképp a gyerekekre, őket ölben menekítsük. Törekedjünk arra, hogy a helyszínt minél előbb elhagyjuk. A menekülés során az épületek mellett haladjunk. 

 

A „ramming” merényletek elleni védelem fokozása érdekében egy tudományos pályázat keretében a QUADRON szakértője egy széles spektrumú védelmi koncepciót készített.

 

 „Egy statikus, dinamikus, valamint az előzőekből összeállított hibrid védelmi rendszer koncepciója került kidolgozásra. Ennek keretében készült el egy infokommunikációs vezérlőtechnológiával ötvözött drón megfigyelésű eszközrendszer alkalmazhatósági tanulmánya, erő-eszköz igénye, amely kamerarendszerből, akadályokból, járőr egységekből, valamint a koordinálást és az adatfeldolgozást végző központi irányító egységből áll. Mindez egyelőre koncepció, de a védelmi szektor nyitott az innovatív műszaki megoldásokra, amelyek hatásosak és gyorsan telepíthetők. A műszaki lehetőségek mellett ismét ki kell emelnem a biztonságtudatosságot, amely a legolcsóbb „eszköz”, tehát legyünk tudatosak- legyünk túlélők.” – fejtette ki Tengely Ákos.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05