Az Ultimaker 3D nyomtatói a Continental gyáraiban is bizonyítanak

forrás: Prím Online, 2018. május 30. 11:03

A világ egyik vezető autóipari beszállítója, a Continental 240 000 alkalmazottat foglalkoztat 61 országban, Magyarországon hat gyárral és egy gumiabroncs kereskedelmi képviselettel és logisztikai központtal van jelen és a bérelt munkaerővel együtt mintegy nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. Összeadva már számos 3D nyomtatóval szereztek közvetlen tapasztalatot, a cégcsoporton belül kialakult szakértői kör azonban a kétfejes, asztali Ultimaker 3 printereket választotta az elvárásaiknak leginkább megfelelő, ajánlott 3D nyomtatóknak. Endrődi Balázs ipar 4.0 mérnök mesélt nekünk az additív gyártás jellemző felhasználási területeiről a budapesti telephelyen.

A magyarországi Continental Automotive Hungary Kft. budapesti telephelyén többek között fékrendszerek, komfort- és karosszériaelektronikák, menetstabilizáló rendszerek, hibrid meghajtó rendszerek elektronikai vezérlőegységei, alvázelektronika és olajszenzorok gyártása történik. A gyár modernizálását célzó fejlesztéseket, robottelepítéseket és az additív gyártástechnológiákat külön Ipar 4.0 mérnökségen fogják össze. 3D nyomtatást először 2011-ben alkalmaztak méretpróbákhoz és gyártásközi tesztekhez, akkor még külső beszállító segítségével. Mostanra egyre több 3D nyomtatási technológiához házon belül férnek hozzá, de legnagyobb mértékben a legelterjedtebb additív gyártástechnológiára, azon belül pedig az Ulltimaker FDM 3D nyomtatási megoldásaira támaszkodnak. A budapesti telephely fejlesztő műhelyében és gyártó csarnokaiban jártunk.

 

 

Mesélnél róla, hogy milyen feladatokhoz vesztek igénybe 3D nyomtatást?

A legelső és még mindig nagyon fontos feladat a fejlesztéssel való együttműködés könnyebbé tétele volt. A budapesti telephelyen főként gyártással foglalkozunk, a fejlesztés általában külföldön történik. Ha elkészül egy termék design, először csak egy CAD modellt kapunk, amit kinyomtatva már egy korai változattal is tudunk dolgozni, elkezdhetjük átgondolni, hogy milyen gépeken és hogyan fogjuk az adott terméket gyártani. Ennek a legnagyobb előnye, hogy a 3D nyomtatott alkatrészeket megvizsgálva pontosabb visszajelzést tudunk adni a fejlesztőknek a termék gyárthatóságáról. Emellett a részlegemen különböző ipar 4.0 technológiák gyártásbeli integrálásán, robottelepítéseken dolgozunk, ahol számtalan feladat megoldásához van szükség egyedi alkatrészekre és jigekre. 

 

Már belépve feltűnt, hogy itt a fejlesztőműhelyben gyakorlatilag minden roboton nyomtatva vannak a befogók és sok kiegészítő. Mesélnél kicsit az itt látható projektekről?

Természetesen. Ez a robotkar például most úgy van beprogramozva, hogy a kamera, a szoftver és a nyomtatott befogók, bábuk segítségével amőbázni tudjunk vele. A célja a komplex, integrált, okos folyamatok fejlesztése és tesztelése. 


Vannak termékeink, amelyekbe beépülnek antennák – például autórádiók vagy központi telemetriai egységek. Az antennák beépítése jelenleg lassú és manuális feladat, amit robotizálni fogunk. Ennek a megoldásnak a fejlesztése és néhány kipróbált, 3D nyomtatott befogó látható ezen a roboton is – Formlabs Tough műgyanta anyag a megfogó, Ultimaker nyomtatás a többi rész. A két szimmetrikus pofa ráfog, kihajlítja, majd a másikkal kitöri és szívókorongok helyezik végül át a darabot. 


Számomra érdekes tapasztalat volt, hogy noha nem izotróp a tárgyszerkezet, az FDM technológia is bevált szívószerkezetek nyomtatására, a vákuumot nem veszítjük el vele. A gyártósoron például az egyik pakolórobot több mint egy éve nagyobb nyákok áthelyezését végzi egy narancssárga ABS szívó gripperrel. A 3D nyomtatással készült fejlesztés előtt külön-külön Festo csövekkel vezettük a sűrített levegőt. A 3D nyomtatott grippernek köszönhetően most már elég csak egy csövet bekötnünk, ezzel számos potenciális hibaforrást kiiktattunk.


Terveztem 3D nyomtatható kábelvezetőket is a Universal Robots robotkarra – maga a tartó FDM nyomtatás, erre rögzülnek a Form 2-vel gyártott kis konzolok egy csavarral. A robotkaron végighúzott gégecsövek rögzítéséhez pedig készültek a konzolra rögzíthető szabványméretű csatlakozók. A gyárakban jelenleg ezt kábelkötegelőkkel oldják meg, ami nem túl elegáns és nem is praktikus. Mostanra ez a 3D modell a többi leányvállalathoz is eljutott és alkalmazásba került.

 

 

Tehát van konkrét kezdeményezés, hogy a vállalatcsoporton belül összefogjátok az additív gyártás területén szerzett tudást és tapasztalatokat?  

Igen. A Continental a Central Electronic Plants-en belül szeretné összefogni a 3D nyomtatás alkalmazási módjait. Ennek a mikéntjéről a Németországi központban tartottuk a kickoff meetinget, itt csaptak le a többiek az UR karokhoz tervezett kiegészítőre. A terveink között szerepel egy közös 3D modell adatbázis, így vállalatcsoporton belül könnyen meg tudjuk majd osztani egymás fejlesztéseit. 


Emellett oktatási központunk és tanműhelyünk is van, ahol a szakmai utánpótlás biztosítása is kiemelt feladat. Kialakítás alatt van egy ipar 4.0 technikus képzés, amelynek résztvevői később a gyártás okos folyamataiban töltenek majd be kulcsszerepet. A képzésben természetesen a 3D nyomtatás is szerepet fog kapni, a tananyag fejlesztése most folyik. Szakközépiskolákkal is együttműködünk, így nemcsak az itt dolgozókat, de a jövő munkavállalóit is képezzük. 

 

Milyen 3D nyomtatókkal dolgoztok a fejlesztő műhelyben?

Kettő, azaz hamarosan három Ulltimaker 3 Extended alkotja a mi nyomtatóparkunk magját, és van egy LulzBot TAZ 6 3D nyomtatónk is. Emellett tavaly beszereztünk egy CraftBot PLUS-t és egy Form 2 SLA nyomtatót is. A nyomtatási munkák során az elsődleges választás mindig az Ultimaker. 0,4-es és 0,8 mm-es fúvókákkal is használjuk a gépeket, ha spórolni szeretnénk a gépidővel. Nagyon elégedettek vagyunk a 0,8 mm-es fúvókával készült alkatrészekkel, mert szépek, pontosak a modellek, erősebbnek is tűnnek, és a gyártási időt akár a harmadára csökkenti a nagyobb fúvókaátmérő. 


Ha nem fér be az Ultimaker 3 Extendedek nyomtatóterébe az alkatrész, akkor lép színre a Lulzbot, ha pedig részletesebb vagy különösen hőálló nyomtatásra van szükségünk, akkor a Form 2. Emellett a kapacitás mellett a CEP-en belül van egy kompetencia center, ahol Objetek és Trumpf fémnyomtatók is rendelkezésünkre állnak. Habár a különböző országokban üzemelő leányvállalatok összeadva számos 3D nyomtatómárkával dolgoznak, az említett kickoff találkozón a tapasztalatok összeadása az Ultimaker 3-at hozta ki a vállalatcsoporton belül ajánlott 3D nyomtatóként. A holland 3D nyomtatógyártó kétfejes megoldásai gyakorlatilag minden igényünket teljeskörűen kielégítik.

 

 

Hogyan esett az Ultimaker és a Formlabs gépeire a választás?

A LulzBot volt az első gépünk, de nem volt vele zökkenőmentes a munka, ezért új 3D nyomtatókat kezdtünk tesztelni olyan megoldást keresve, ahol nincs szükség a paraméterek folyamatos manuális finomhangolására és nincs sok lehetőség elrontani a nyomtatási beállításokat. Döntő érv volt, hogy a FreeDee Kft. által forgalmazott Ultimakerek nyomtatási minősége gyakorlatilag ugyanolyan, mint az ipari FDM nyomtatóké, amiket teszteltünk, míg a kezelésük sokkal kevésbé körülményes.


A Form 2 SLA nyomtató kicsit spontánabb döntés volt. A gyártásunkba kellett egy elég specifikus darabot, egy kemencén átmenő védő takarólemezt nyomtatnunk, ahol szempont volt a magas hőállóság és a nagy pontosság, amelyet a Form 2 által is alkalmazott sztereolitográfiával és a Formlabs hőálló műgyantájával mind el lehetett érni. Azóta rengeteg jiget, befogót és alkatrészt gyártottunk vele, de még mindig lenyűgöz a technológia és a nyomtatott darabok pontossága és részletessége.

 

Mik a jövőbeni terveitek a 3D technológiákkal?

Vannak nyilvános és még nem megosztható terveink is. Az én személyes tervem, hogy a teljes képpel, a 3D nyomtatás szélesebb alkalmazási lehetőségeinek felderítésével többet foglalkozzak, a hosszabbtávú projekteknek több időmet dedikáljam. Szeretnénk beruházni egy Fuse 1 asztali SLS nyomtatóba is. Emellett idén mi lettünk Magyarország egyik ipar 4.0 mintagyára, amely egy kormánystratégiai kezdeményezés. Arra szolgál, hogy a a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (KKV) valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó ipar 4.0 megoldásokat. Erre a projektre már összeállítunk egy oktatási programot, amely egy néhány napos tréning keretében betekintést ad a mi ipar 4.0 alkalmazásainkba: robotokról, kiterjesztett valóságról, 3D nyomtatásról, okos szenzorokról, és ezek integrált megoldásairól lesz szó.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15