Adathalász bővítményt találtak a Chrome-ban

forrás: Prím Online, 2018. június 9. 09:29

A különböző alkalmazásokhoz kapcsolódó áruházak (Google, Apple, Amazon) tulajdonosainak ugyanolyan napi küzdelem a kártékony programok elleni harc, mint a szoftvergyártó cégeknek. 

Mint oly sok minden az életben, ez is egy soha véget nem érő folyamat: a kiberbűnözők olyan rosszindulatú programokat írnak, amelyek bekerülnek az internetes áruházakba és ott pusztítanak mindaddig, amíg a kiberbiztonsági csapatok meg nem találják és törlik őket. 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab 

 

A Kaspersky Lab szakértői mindig azt javasolják, hogy csak megbízható és hivatalos forrásból származó alkalmazásokat telepítsünk, de ez nem jelenti azt, hogy ezek az áruházak mentesek lennének a kártékony programoktól. Csupán az a biztos, hogy itt kevesebbet találunk, mint máshol. Habár a Google Play kellően biztonságos, a Chrome Internetes Áruházáról ez nem mindig mondható el. 

 

Trójai a böngészőben

Jelen esetben a tettes egy „Desbloquear Conteúdo” (portugál: „A tartalom feloldása”) nevű bővítmény, amely valójában MitM (Man-in-the-Middle – közbeékelődéses támadás* ) támadásokat hajtott végre. Amikor egy felhasználó egy bank honlapjára látogatott, egy rosszindulatú script átirányította a forgalmat a kiberbűnözőkhöz tartozó proxy szerveren keresztül, amely lehetővé tette a bűnözőknek, hogy elemezzék és visszaéljenek a szerveren keresztül küldött adatokkal.

 

A bővítmény tartalmazott egy olyan scriptet, amely lehetővé tette, hogy a felhasználók bizonyos adatait „kicsomagolja”. Például, ha egy felhasználó meglátogatta a bank bejelentkező felületét, akkor a malware egy olyan képernyőt jelenített meg, amely pontosan ugyanúgy nézett ki, mint az adott banké. Az itt megosztott adatok – felhasználónév, jelszó, megerősítő kódok stb. – végül a kiberbűnözőkhöz kerültek. 

 

A domain, amely a csaló C&C szerveren volt, ugyanazt az IP-címet használta, mint korábbi kártékony programok és ennek köszönhetően vonta magára a szakértők figyelmét. Miután a vizsgálatok megerősítették a kutatók gyanúját, jelezték a Google-nek a problémát, akik gyorsan el is távolították azt az áruházból. 

 

Ne feledje, hogy a telepítés során a Chrome bővítmények számos olyan hozzáférési jogosultságot kérnek, amelyek sokszor közel korlátlan lehetőséget adnak a számítógépünkhöz. A legtöbb rosszindulatú programnak csupán egy engedélyre van szüksége: „Olvassa és változtassa meg az összes adatot a meglátogatott webhelyeken”. Ez egy igencsak erőteljes engedély és jogosultság, legyünk gyanakvók vele. 

 

Azt javasoljuk, hogy kellő óvatossággal és körültekintéssel kezeljék a bővítményeket – jóllehet, könnyen és egyszerűen telepíthető némely, de egyáltalán nem biztos, hogy nem kártékony. 

 

A rosszindulatú bővítmények elleni védelem érdekében a Kaspersky Lab szakértői az alábbiakat javasolják: 

  • Csak olyan bővítményt telepítsen, amelyben teljesen megbízik. Sajnos nincs tökéletes forma a megbízható bővítményekre, de az ismert és nemzetközi hírű fejlesztők kiegészítéseitől kevésbé kell tartanunk. 
  • Ne telepítsen és használjon olyan bővítményt, amelyre valójában nincs szüksége. 
  • Ha egy bővítményt már nem használ, törölje. Ha mégis szüksége van rá, bármikor újra telepítheti. 
  • Használjon egy megbízható és eredményes biztonsági megoldást, mint például a Kaspersky Internet Security-t. Az összes Chrome bővítményt automatikusan elemzi és jelenti a kártékony programokat. 

 

______________

* A közbeékelődéses támadás során a két fél közötti kommunikációt kompromittálja egy támadó úgy, hogy a kommunikációs csatornát (tipikusan valamilyen számítógépes hálózatot) eltérítve mindkét fél számára a másik félnek adja ki magát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15