Mire keresnek rá a gyerekek a leggyakrabban?

forrás: Prím Online, 2018. június 13. 15:59

A Kaspersky Lab a gyerekek internetes viselkedéseiről szóló riportja szerint a gyerekek által keresett videók 17 százaléka felnőtt tartalom volt.

A riport olyan anonim statisztikák alapján készül, amelyeket a Kaspersky Lab olyan termékei, ahol a Parental Control – Szülői Felügyelet funkció be van kapcsolva, valamint a Kaspersky Safe Kids program gyűjtenek a számítógépeken. A kutatás a mobil használat során végzett online tevékenységeket nem vizsgálta. 

 

A tanulmány az elmúlt hat hónap 10 legnépszerűbb nyelvére vonatkozó keresési eredményeket elemzi: angol, német, orosz, portugál, arab, japán, kínai, francia, olasz és spanyol. 

 

 

Kép forrása: Kaspersky Blog

 

Az eredmények azt mutatják, hogy leginkább (17%) az audio- és videó kategóriába tartozó tartalmakat keresték – köztük például a streaming szolgáltatókat, a videóbloggereket, a sorozatokat és a filmeket. A második helyen a fordító felületek (14%) végeztek, míg a harmadik helyre az online kommunikációs weboldalak (10%) kerültek. Érdekesség, hogy az online játékok idén lecsúsztak a dobogóról és csupán a negyedik helyre futottak be 9%-kal. 

 

Nyilvánvaló különbségek is kiderültek a riportból: például a videókat és a zenéket jellemzően angolul keresik a gyerekek, de a legtöbb fordítást a spanyol anyanyelvű fiatalok keresték, míg a kommunikációs szolgáltatások oldalait többnyire orosz nyelven böngészték. A kínaiak minden más nációnál többször kerestek oktató weboldalakat, a franciák főleg sport után érdeklődnek, a németek pedig online vásárolnak gyakran. A pornó sem marad el, a japán és arab gyerekek kerestek erre a kategóriára a legtöbb alkalommal.

 

„A különböző régiókban, országokban élő gyerekeknek eltérő az online érdeklődésük és viselkedésük, de ami közös, hogy mindenkinek szüksége van az online védelemre. Például mesefilm keresése közben véletlenül is belefuthatnak kéretlen tartalomba, például felnőtteknek szánt vagy erőszakos videóba, amelyek hosszú távon is hatást gyakorolhatnak érzékeny és sérülékeny világukra.” – magyarázta Anna Larkina, a Kaspersky Lab webes tartalom elemzője. 

 

A keresések elemzése mellett a jelentés azt is vizsgálja, hogy milyen olyan weboldalakat látogatnak a gyerekek, amelyek potenciális veszélyeket rejthetnek. A Kaspersky Lab 14 kategóriát határozott meg erre vonatkoztatva, amelyek a következők: 

1. Felnőtt tartalom

2. Alkohol, dohánytermékek és narkotikumok

3. Számítógépes játékok

4. Webshopok

5. Trágár beszéd

6. Szerencsejáték, lottózás

7. HTTP átirányítás

8. Internetes kommunikációs csatornák: közösségi hálók, üzenetküldők, cset-szobák, fórumok

9. Álláskeresések

10. Hírek

11. Vallások

12. Szoftverek, audio- és videotartalmak

13. Fegyverek 

14. Erőszakos tartalom

 

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy még mindig a kommunikációs weboldalak (közösségi hálók, üzenetküldő oldalak és email kezelő felületek) a legnépszerűbbek (60%) az elmúlt 12 hónapban. Ugyanakkor csökkent a keresések aránya a számítógépeken, mert egyre több fiatalkorú rendelkezik mobiltelefonnal, amely óriási szerepet játszik az online tevékenységeik során. 

 

A felhasználók által látogatott webhelyek második legnépszerűbb kategóriája a "szoftver, audio és videó" tartalmakat (22%) közzétevő honlapok, míg tavaly ez jóval kevesebb volt (6%). A harmadik legkeresettebb kategória, az „alkohol, dohánytermékek és narkotikumok” kategóriája 6%-kal. 

 

„Nem számít, mit csinálnak online, fontos, hogy a szülők ne hagyják felügyelet nélkül gyerekeik digitális tevékenységeit, mert nagy különbség van a törődés és a tolakodás között. Fontos, hogy bízzunk gyerekeinkben és oktassuk a biztonságos online jelenlétre, de még a jó tanácsok sem védhetik meg őket a kéretlen tartalmaktól. Épp ezért a megfelelő biztonsági megoldások kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a gyerekek online védelmében és segítenek abban, hogy az internet ne egy veszélyes, hanem egy izgalmas világ lehessen.” – folytatta Anna Larkina. 

 

Keresések régiók szerint

 

A Kaspersky Total Security és a Kaspersky Internet Security programok rendelkeznek a „Szülői Felügyelet” modullal, amely segít a felnőtteknek megvédeni a gyerekeket az online fenyegetésektől és a káros tartalmaktól. A Kaspersky Safe Kids lehetővé teszi a szülőknek, hogy figyelemmel kísérjék és akár korlátozzák a gyerekeik online aktivitását, például oldallátogatásait. 

 

Az angol nyelvű teljes jelentést ezen a linken olvashatja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15