A cseh burgonyakeményítő-gyár az ABB Ability alkalmazásával korszerűsíti termelését

forrás: Prím Online, 2018. július 10. 16:43

A csehországi Horažïovice városában üzemelő, a Cseh Köztársaság legnagyobb burgonyakeményítő-gyártójának számító LYCKEBY AMYLEX üzemében az ABB befejezte az ABB Ability System 800xA kiépítésének első ütemét.

Az ABB a szerződés keretében DCS 800xA osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszert (DCS), 14 db indukciós és örvényáramos áramlásmérőt és 23 db frekvenciaátalakítót szállít az üzemnek. Az ABB termékei annak a gyártósornak az automatizálását, mérési funkcióit és hajtásvezérlését korszerűsítik, amely a burgonyakeményítő gyártási folyamatában a gumók zúzása és centrifugálása során keletkező léből leválasztja a fehérjét. Az első szállítmány berendezéseinek értéke több tízmillió cseh korona. A szállítmány az ABB korszerű automatizálási rendszerének jelentős sikerét jelenti, mert így tovább erősíti pozícióját az élelmiszer- és üdítőital-ágazatban. 

 

 

Az ABB Ability System 800xA a gyártási folyamatokat vezérli, és jelentősen elősegíti a zökkenőmentes üzemelést. A szeptembertől decemberig tartó burgonya betakarítás idején különösen fontos, hogy a gyár folyamatosan tudjon működni. Ebben az időszakban egyetlen napi leállás is óriási veszteséget okozna a cseh keményítőgyártás zászlóshajójának számító üzemnek. 

 

„A System 800xA segítségével az üzemeltetők teljes körűen irányíthatják az energiafogyasztást és a nyersanyagáramot, illetve fenntarthatják a kulcsfontosságú folyamatok folytonosságát” – nyilatkozta Martin Èervinka, az ABB Control Technologies helyi egységének a vezetője. 

 

„Azért döntöttünk a System 800xA kiépítése mellett, mert a rendszerrel kapcsolatban a svéd kollégáink jó tapasztalatokat szereztek, és kiváló referenciákkal szolgáltak. Anyavállalatunk, a Lyckeby Starch számos, a miénkhez hasonló gyártóüzemben használja már ezt a vezérlőrendszert” – mondta Václav Strak, a LYCKEBY AMYLEX a.s. műszaki fejlesztési vezetője. 

 

Azontúl, hogy DCS funkciókat lát el, a System 800xA olyan platform, amely segítségével teljes körűen integrálhatók a villamos, az információs és a biztonsági rendszerek. Nagy teljesítményének köszönhetően lehetővé teszi a mérnöki tevékenységek hatékonyságának, az üzemeltetői teljesítménymutatók és az eszközkihasználás hatásfokának javítását. A rendszer a felügyeleti és folyamatvezérlési funkciók segítségével kiváló hatékonyságot és magas fokú biztonságot garantál. A System 800xA rendszert integrált műveletek, nagy teljesítményű ember-gép kezelőfelület (HMI), és az operátorok számára biztosított ergonomikus környezet jellemzi. Segítségével az ABB lehetővé teszi, hogy az operátorok jobban tudják végrehajtani a feladataikat, és helyes döntéseket hozhassanak a kellő időben. 

 

A mostani szállítást később egy második ütem is követni fogja. A második ütem berendezéseit még ez évben telepítik a LYCKEBY AMYLEX üzemében. A második ütemhez tartozik egy bepárló beépítése is, amelynek az lesz a szerepe, hogy a fehérjék eltávolítása után, a burgonyalé besűrítésével természetes, koncentrált tápoldatot állítson elő. „A technológia dán szállítójától és az ABB dániai egységétől már megrendeltük a második ütemhez a 850 kW-os villanymotort és a frekvenciaváltót is,” – mondja Martin Èervinka, az ABB-től. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05