Blockchain alapú megoldások a finanszírozás és a szerződések terén

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 7. 11:02

Az ICO, vagyis Initial Coin Offering a közösségi finanszírozás egy különleges fajtája, amely amellett, hogy gyors és nagy tőkebevonási lehetőségeket biztosít, a legtöbb országban csak nagyon minimálisan szabályozott, így egy-egy sikertelen projekt esetén a felelősség hiánya, valamint a csalások lehetősége problémát is okozhat.

A közösségi finanszírozás alapjai

Amikor egy projekt megvalósításához tőkére van szükség, és ezt nem klasszikus befektetők bevonásával szeretné valaki megszerezni, megpróbálhatja közvetlenül a termék vagy a szolgáltatás célcsoportját megszólítani, és meggyőzni őket arról, hogy pénzt fektessenek a projektbe. A pénzért cserébe nem üzletrészt, hanem különböző jutalmakat („reward”) biztosíthatnak, például az előfinanszírozó a projekt megvalósulása esetén kedvezményesen vásárolhatja meg az adott terméket vagy részesedést, esetleg kamatfizetést ígérhet. A közösségi finanszírozások („crowdfunding”-ok) jellemzően kampányszerűen, internetes felületen valósulnak meg, és hosszútávon akár jelentős konkurenciát okozhatnak a hagyományos finanszírozási formáknak.

 

Az ICO, vagyis Initial Coin Offering a közösségi finanszírozásnak egy különleges fajtája, amely a blockchain alapra létrehozott kriptovaluták segítségével valósul meg, és ahol úgynevezett „tokenek” a jutalmak. A tokenek két nagy csoportra oszthatóak. Egyik csoport az úgynevezett „utility token”-ek, amelyek a termék vagy a szolgáltatás igénybevételére jogosítanak, a másik pedig a „security token”-ek amelyek a finanszírozás ellenértékeként tőkerészesedést, kamatokat vagy osztalékot biztosítanak. Egy ICO első lépése az úgynevezett „white paper” megírása, amely többek között tartalmazza magát az ötletet, az arra vonatkozó fontosabb tudnivalókat, a projekt megvalósításának lépéseit és azok határidejét, valamint az elinduláshoz szükséges minimális összeget.

 

Az ICO előnyei és a hátrányai

Az ICO-k előnye a gyors és nagy tőkebevonási lehetőség. Szabályozottságuk jelenleg nagyon alacsony, amely egyrészről előny, hiszen teret adhatnak a kreativitásnak, ugyanakkor rengeteg kockázatot is rejtenek magukban, többek között a felelősség hiányát sikertelen projektek esetén, valamint a csalások lehetőségét. Nagy előnye a blockchain technológián alapuló ICO-knak, hogy sokféle területen alkalmazhatóak, ilyen például az ingatlanfinanszírozás. Ebben az esetben az ingatlan több esetben fedezetet nyújthat, kiküszöbölve a fentebb említett felelősséggel kapcsolatos problémát. Emellett az ingatlanok bérbeadásából vagy eladásból származó bevétel „tokenesíthető” akár területi, akár más elven, szinte bármilyen ingatlantípusnál, a magánházaktól a bevásárlóközpontokig.

 

Az ICO-k szabályozása

A különböző országok különbözőféleképpen próbálják szabályozni az ICO-kat. Kínában visszamenőleges hatállyal betiltották ezt a finanszírozási formát, az USA-ban pedig egy kibocsátási botrányt követően a szabályozó hatóság kimondta, hogy a security token lényegében értékpapír, és emiatt vonatkoznak rá a tőkepiaci szabályok. Az ilyen és ehhez hasonló szigorú szabályozási megoldások természetesen jelentősen visszavetik az ICO-kat ezekben az országokban. Egyes európai államokban már van külön szabályozás az ICO-kra, míg máshol a mostani szabályozási környezetbe igyekeznek kényszeríteni ezt a finanszírozási formát. A legtöbb országban azonban maguk az ICO-k alapjául szolgáló kriptovaluták is minimálisan szabályozottak ” – mondja dr. Gömöri Gábor, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda ingatlanjogi csoportjának vezetője. 

 

Okosszerződések

A szintén blockchain technológián alapuló ún. okosszerződések lényegében olyan blockchainre programozott algoritmusok, amelyek bizonyos előre meghatározott feltételek bekövetkezése esetén végrehajtják az előre beprogramozott utasításokat, meghatározott következményeket idéznek elő. Használatuk csökkenti a harmadik felek iránti igényt, ugyanis automatizáltan működnek.

 

„Vegyük például egy ingatlan adásvételét.  Itt jelenleg szükség van a két fél között egy bankra vagy egy ügyvédre, aki adott esetben letétben tartja a pénzt és a tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges dokumentumokat, és csak a meghatározott feltételek bekövetkezése esetén engedi azokat ki. Okosszerződés esetén, amennyiben pl. az adott ország ingatlannyilvántartása blockchain technológián alapszik és ezt lehetővé teszi, a folyamat szinte teljes mértékben automatizálható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előre meghatározott feltételek teljesülése esetén a szerződés teljesedésbe megy, a pénzeszközök átvezetésre kerülnek, adott esetben a zálogjog törlésre, a tulajdonjog bejegyzésre kerül, a közreműködői díjakatat pedig kiegyenlítik. Éppen ezért az okosszerződések forradalmasíthatják a rövidtávú bérbeadást is, ugyanis a jelenlegi szolgáltatók (AirBnB, booking.com) hátrányait, mint a lassú problémakezelés, és a magas költségek kiküszöbölhetik.” – magyarázza a szakember.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15