Hogyan formálja a munkaerőpiacot a technológiai fejlődés?

Henger Attila, 2018. szeptember 24. 10:55

A technológiai fejlődés folyamatosan hatással van a munkaerőpiacra. Egyes munkák eltűnnek, emellett viszont újak is keletkeznek. A robotipar új munkalehetőségeket teremt, még olyan szakembereknek is, akik esetleg más iparágakban elvesztették állásukat.

A gépipari fejlesztések (traktorok, kombájnok, fejőgépek, stb.) következtében csökkent például a mezőgazdasági munka mennyisége, azonban az iparosítás rengeteg új munkahelyet hozott létre, például a gyárakban. Jelenleg az együttműködő robotok esetében tapasztalhatunk jelentős fellendülést, melyek új munkahelyeket teremtenek azáltal, hogy ösztönzik a robotiparban egyre csak növekvő, szakképzett munka iránti keresletet.

 

A robotok új generációja áthidalja a teljesen manuális összeszerelés és az automatizált gyártósorok közötti szakadékot. A robotok legfontosabb előnyei között szerepel a rugalmas telepítés, az emberek közvetlen közelében történő biztonságos működés, az egyszerű programozás és a gyors megtérülés lehetősége. Ezeket az együttműködő robotokat olyan feladatokkal lehet megbízni, amelyeket az emberek általában nem szeretnek csinálni, azaz nehéz, ismétlődő, vagy az egészségre veszélyes munkák. Ha egy vállalat robotokat használ ezeknek a feladatoknak az elvégzésére, akkor úgy válik képessé termelékenységének növelésére, hogy nem kell felvennie új alkalmazottakat. Emellett pedig a meglévő dolgozók jobb, értékesebb és egészségesebb feladatokkal foglalkozhatnak.

 

„Helyettesíteni fogják a gépek az emberi munkásokat? A negyedik ipari forradalom kezdete óta ez a kérdés folyamatosan felmerül. Azonban a téma már az automatizáció kezdete óta az asztalon van, és igazából rossz szemszögből tekintenek rá. Itt nem emberről VAGY gépről, hanem emberről ÉS gépről beszélünk.” – mondja Esben H. Østergaard, a Universal Robots társalapítója és technológiai igazgatója.

 

 

A Universal Robots azt tapasztalja, hogy a robotok nem veszik el a munkát, hanem egyszerűen megváltoztatják a munkaerőpiacot. Nemrég a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) is kiadott egy tanulmányt, melyben arra a következtetésre jutott, hogy a termelékenység növelésével az automatizáció és a robotok használata új munkahelyeket teremt. „Azok a pozitív hatások, amelyek a robotok által létrejött emelkedett termelékenységnek köszönhetően érik a foglalkoztatottságot, már jól láthatóak a fejlett iparral rendelkező országokban. Az amerikai autóipar például több mint 60 ezer ipari robotot telepített 2010 és 2015 között. Ugyanebben az időszakban az amerikai autógyártó szektorban dolgozó munkások száma 230 ezer fővel nőtt. A német autóiparban több mint 93 ezerre nőtt a használatban lévő robotok száma 2015-ben, ami 2010-hez képest 14 ezres növekedést jelent. Ezalatt a foglalkoztatottság 93 ezer fővel nőtt, összesen 813 ezer főre (2010-2015).” (IFR, 2018.)

 

A Universal Robots blogján olvashatunk egy inspiráló interjút a 36 éves, korábban audiovizuális technikusként dolgozó Franz Weigt-tel. Elvesztette munkáját, majd elkezdte képezni magát, és jelenleg a Universal Robots-nál dolgozik. A tech ipar szinte minden területére jellemző, hogy a gyártóvállalatok félnek a szakképzett munkaerő hiányától, így újabb és újabb lehetőségeket keresnek az emberi erőforrás bevonzására. Egy gyors átképzés után a robottechnológia rengeteg olyan szakember számára teremthet új munkahelyeket, akik korábban az iparág egyéb, halványuló szektoraiban dolgoztak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15