Elindult a Mikrokaland!

forrás: Prím Online, 2018. október 17. 12:27

Nemrég hozta nyilvánosságra a Duna mikroműanyag-koncentrációját, középiskolásoknak szánt online kémiaversenyének középpontjába pedig ugyancsak a parányi plasztikokat helyezte  egy független laboratórium: a diákok megtudhatják, hogyan jönnek létre a mikroműanyagok és milyen globális kihívást jelentenek...

Az interaktív, élménypedagógiára épülő oktatási programmal, azaz a Laborkalanddal immár ötödik éve versenyezhetnek a diákok. A középiskolások választ kaphattak az olyan érdekes kérdésekre, hogy mi is történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, miként válhatnak a konyhai zöldségek indikátorokká, hogyan főzzük a legjobb tésztát, miért lyukas a sajt, milyen módon tudunk fagylaltot készíteni mélyhűtő nélkül, hogyan hamisítják a tejfölt – vagy éppen hogy mi az aranycsinálás titka.

 

Természetesen ezeket a kérdéseket a kémia segítségével kell megválaszolniuk, a versenyt szervező független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. célja ugyanis az, hogy minél népszerűbbé tegye a kémiát a középiskolás diákok körében.

 

A korábbi, ugyancsak a Laborkaland részeként meghirdetett, Laborintus elnevezésű program során Kovács Gabival és Szimat kutyával kémiai időutazáson vehettek részt, megismerkedve a tudománytörténet híres tudósaival, tavaly pedig a mikrobák világába kirándultak: megtudták, mitől káros egy penészgomba, mit okoznak a baktériumok, vírusok, mi lehet az oka a járványosan előforduló megbetegedéseknek, és mindehhez mi köze van a kémiának.

 

 

 

Az idei Laborkaland (azaz a Mikrokaland) középpontjában a mikroműanyagok állnak. A feladatokat havonta teszik közzé a laborkaland.hu oldalon, a témakörök a műanyagok teljes életciklusát felölelik az előállítástól a lebomlásig, a műanyagtörténelem kezdeteitől napjainkig. Szó esik a szelektív gyűjtés hasznosságáról, és választ kapunk az újrahasznosítás kérdéseire is, kiderül, hogyan lesz parányi plasztik a műanyagtárgyainkból, illetve hogy milyen egészségügyi kockázata van annak, ha a mikroműanyag bekerül a táplálékláncba.

 

A fődíj: látogatás egy igazi vizsgálólaboratóriumban a Laborkaland oktatási nap során, ahol a legmodernebb berendezéseket is ki lehet próbálni, majd a Csodák Palotájában érdekes kémiai kísérletek várják a nyerteseket.

 

A Laborkaland verseny eddigi legfontosabb eredménye, hogy bebizonyította: a kémia igenis lehet népszerű! A diákok ugyanis kifejezetten jól teljesítettek az online versenyen: az eddigi fordulók során több tízezer középiskolást sikerült elérni, több ezren versenyeztek, és több százan jutottak be a laboratóriumba, illetve számos diák a Laborkalandnak köszönhetően választotta a kémiát a középiskola után.

 

Forrás: laboratorium.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09