Mostantól a méheket is mesterséges intelligencia figyeli

forrás: Prím Online, 2018. október 20. 08:28

Az Oracle és a World Bee Project úttörő megközelítéssel vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, illetve igyekszenek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását. 

Az új projektben használt felhő technológia segít a mezőgazdasági ökoszisztémákban fellelhető mézelő méhek életének nagyon részletes megértésében. A ’World Bee Project Hive Network’ távoli adatgyűjtés révén nyer ki információkat a kaptáraktól, amelyek az Oracle Cloud-ba továbbítódnak, majd ott elemző eszközök segítségével – ideértve a mesterséges intelligencia (AI) és adatvizualizációs technológiákat – a kutatók bővebb információt kaphatnak a méhekről és azok környezethez való kapcsolatáról.

 

A World Bee Project Hive Network segítségével a kutatók mostantól „kihallgathatják” a méhek ügyködését, pontosabban elemezni tudják az „okos kaptárakból” szerzett bonyolult akusztikai adatokat – mint a méhszárnyak és -lábak mozgásainak hangjai. Egyéb precíziós mérésekkel kombinálva – ideértve a hőmérséklet, a páratartalom vagy a mézhozam vizsgálatát – közelebbről figyelhetik a méhkolóniákat, elemezni tudják a méhek viselkedési mintáit, illetve előrejelzéseket is tudnak készíteni azokról. Ennek köszönhetően a természetvédők és a méhészek jobban tudják védeni a méhkolóniákat: például elkerülhetik az időszerűtlen méhrajzásokat, illetve eltávolíthatnak olyan kártékony ragadozókat, mint az ázsiai lódarázs. A nemzetközi kaptárhálózatból begyűjtött adatok értéke abban rejlik, hogy a méhészek képet kaphatnak a kolónia legkülönbözőbb állapotairól az év bármely szakaszában és segíthetik annak működését. A hálózat kiépítése elkezdődött Nagy-Britanniában, nemzetköz kiterjesztése folyamatban van.  

 

 

“Az életünk szoros kapcsolatban áll a méhek ténykedéseivel” – mondta Sabiha Rumani Malik, a World Bee Project közhasznú társaság alapítója és ügyvezetője. “A méhek és egyéb beporzó állatok védelme olyan problémák megoldásában jelenthet előrelépést, mint a globális szintű élelmiszer-ellátás, a szegénység, a biodiverzitás folyamatos csökkenése vagy az ökoszisztémák károsodása. Az Oracle Clouddal való partnerségünk a természet és a technológia csodás összefogása egyben. Ennek köszönhetően az emberek jobban fognak törődni a beporzó állatokkal, magasabb szintű tudományos kutatásokat végezhetünk, és ami a legfontosabb, olyan előrelépést tehetünk, amekkorát eddig még soha. Minél jobban meg tudjuk érteni a beporzás, az élelmezés és az emberi jólét összefüggéseit, annál hatékonyabban tudjuk védeni a méheket és egyéb beporzó állatokat, ezzel pedig a bolygónkat és saját magunkat is védelmezzük.” 

 

Az Oracle Cloud által összegyűjtött adatokat olyan kutatási és természetvédelmi projektek fogják felhasználni, amelyek a méhek világszintű védelmét célozzák. Az együttműködéstől a World Bee Project Hive Network kezdeményezés a méhek iránti figyelem fokozódását és a védelmük erősödését reméli.

 

„A technológia új lendületet ad a természetvédelmi projekteknek” – mondta John Abel, az Oracle Cloud project igazgatója. “A felhő alapú technológia segítségével mostantól a World Bee Project globális szinten juthat valós idejű adatokhoz a méhkolóniák egészségi állapotáról. Ezen információkkal felvértezve a kutatók hatékonyan tudnak együttműködni mind a kormányzati szervekkel, mind a méhészekkel a mézelő méhpopulációk kihalása ellen folytatott harcban.”

 

A World Bee Project közhasznú társaság együttműködésben áll a Reading-i Egyetem Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési intézményével, amely a világ tíz legjobb mezőgazdasági iskolája között foglal helyet. A partnerek jövőben szeretnék tovább erősíteni a technológiai innovációk és informatikai tudás szerepét az ökológiai hatékonyság növelésében.

 

A méhekről

A beporzó állatok száma vészesen csökkenő tendenciát mutat, ez pedig jelentős befolyással lehet a globális élelmezés biztonságára:

  • A méhek felelnek a világ élelmiszerkészletei mintegy harmadának beporzásáért.
  • A Föld népességének 90%-át ellátó 100 különféle haszonnövény közül 70-et a méhek poroznak be.
  • Az angliai méhek kihalása gyorsabb, mint bárhol máshol Európában. Számuk 1985 és 2005 között 54%-kal csökkent.

 

Felmérések szerint a méhek kihalásáért az egyre zordabb természeti körülmények felelősek – ami a viráglelőhelyek csökkenésének, az erőteljesebb gazdálkodási módszereknek, az klímaváltozásnak és a fokozott növényvédőszer-használatnak tudható be.

 

A World Bee Projectről

A World Bee Project egy globális kezdeményezés, amely programja az ökológiai hatékonyság és a beporzó állatok védelmén keresztül olyan problémákat céloz meg, mint a biodiverzitás csökkenése, az élelmiszer-ellátás biztonsága és a szegénység. 

 

A World Bee Project Hive Network célja, hogy világszerte elősegítse a beporzó állatok élőhelyeinek fejlesztését, a fenntarthatóbb élőhelyek kialakítását, illetve az élelmezés, az élelmiszer-biztonság és a létfenntartás lehetőségeinek javítását – mindezt egy a mézelő méhek és egyéb kulcsfontosságú beporzó állatok megfigyelésére fejlesztett globális programon keresztül. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05