Az MKB Bank, a Fintechlab és az Oracle november végén Magyarországra hozza a valódi „open bankinget”

forrás: Prím Online, 2018. november 12. 12:19

Az MKB Bank által júniusban végrehajtott sikeres digitális rendszercsere Magyarországon egyedülálló, világszínvonalú lehetőségeket nyitott meg a pénzintézet előtt. A bank fejlesztéseinek és működésének középpontjában az ügyfelek lehető legmagasabb szintű kiszolgálása és a digitalizáció teljes körű bevezetése áll. Ennek következő – európai szinten is egyedülálló, nemzetközi – eseménye lesz a november 30-tól december 2-ig tartandó fintech hackathon, amelynek részeként fintech startupok az MKB Bank új digitális rendszerének segítségével tesztelhetik a teljes nyílt bankolási megoldások megvalósíthatóságát, több mint 1500 dokumentált API segítségével. A verseny együttműködő partnere az Oracle.

A hackathon egyben a 2016-ban létrehozott MKB Fintechlab innovációs labor és nemzetközi fintech inkubátor 2019-es inkubációs programjának is fontos állomása. Célja, hogy inspirálja és támogassa új, innovatív pénzügyi szolgáltatások fejlesztését a technológia segítségével. A hackathon az eddig itthon ismert rendezvényektől eltérően nemcsak az ötletgazdákat, hanem a már működő, növekedő fintech startupokat is felkarolja. 

 

A „Hackathon PRO Challenge – powered by Oracle” keretében a résztvevők az MKB Bank és az Oracle által biztosítandó sandbox környezetben – több mint 1500 banki API-t segítségével – a banki termékek és szolgáltatások jelentős részét jól csomagolt módon tudják integrálni, és ezáltal képesek lehetnek az ügyfelek részére potenciálisan új szolgáltatásokat létrehozni.  

 

Az open banking (nyílt bankolás) célja pontosan az, hogy segítse a bankokat abban, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat a jövőben más vállalatokkal, fintech cégekkel és fejlesztőkkel együttműködve biztonságos környezetben, az eddigieknél jóval innovatívabb módon, egyéb termékekkel és szolgáltatásokkal összecsomagolva, digitális platformokon tudják az ügyfeleik részére biztosítani.

 

Az MKB Pénzügyi Csoport a digitalizáció elkötelezett híveként hisz abban, hogy az MKB Bank új digitális rendszerére épülő open banking rövid időn belül, soha eddig nem tapasztalt hasznosságú szolgáltatásokat tud biztosítani ügyfelei részére.

 

A PRO Challenge-re a legjobb nemzetközi és hazai fintech startupok kaphatnak meghívást, az érdeklődők az esemény oldalán találhatnak bővebb információkat: https://fintechlab.hu/hackathon/

 

Hetényi Márk, az MKB Bank stratégiai, digitális és retail vezérigazgató-helyettese: „A digitalizáció nemcsak bankokhoz köthető jelenség, hanem egy olyan alkotóeleme a minket körülvevő világnak, amely hamarosan felülír minden korábbi megszokást és gyakorlatot. Ez a technológiai forradalom az élet minden területén, egyszerre zajlik. Az MKB Bank által júniusban végrehajtott sikeres digitális rendszercsere egy bank határozott reagálása volt a kor kihívására. Biztosak lehetünk benne, hogy a digitalizáció és az ehhez szorosan kapcsolható üzleti modellek átgondolása mind a bankszektorra, mind más szolgáltatási szektorokra évekig jelentős hatást gyakorol majd. 

 

A pénzügyi szektor digitalizációja nem egyszerű igennel-nemmel eldönthető kérdés, hanem bonyolult kérdések és arra adandó rendkívül bonyolult válaszok komplex rendszere. Az IT rendszerek cseréjén túl a vállalatoknak alapvető, az üzleti modelljüket megváltoztató kérdéseket is fel kell tenniük maguk számára és ezekre, a szervezetük egészét érintő válaszokat kell adniuk. 

 

Az alaprendszercseréknek számtalan előnye van, amelyet a szervezet sikerrel tud kiaknázni a bevezetést követően. Ilyenek a hatékonyabb és gyorsabb működés, a gyorsabb termékfejlesztés, a digitális ügyfélkiszolgálás, a skálázhatóság és sok egyéb. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hosszú időre meghatározzák egy-egy szervezet – a mi esetünkben jelenleg az MKB – hazai és nemzetközi versenyképességét.

 

Ne felejtsük el, hogy az MKB Bank digitális rendszercseréje közel három évig, rendkívül intenzíven zajlott a színfalak mögött, közben a bank működése mindvégig folyamatos és magas színvonalú maradt és a tényleges átállás és a megszokott stabilizációs időszakot követően vissza tértünk a zökkenőmentes működésre. 

 

Az MKB digitalizációjáért is felelős vezetőként különösen büszke vagyok arra, hogy az átállást követő néhány hónapon belül már a nyílt bankolás európai szintű vezetőjévé válhat az MKB.  

 

Az Oracle kitűnő partner volt az alaprendszercsere megvalósításához, hiszen olyan korszerű technológiát biztosít számunkra, amelyre folyamatosan tudunk építeni a jövőben is. Az Oracle kellő erőforrással rendelkezik, professzionálisan támogatta és támogatja működésünket és egy pillanatra sem él vissza piaci méretével, nevével.  Együttműködve velük, a magyar piacon évtizedek óta nem látott méretű és komplexitású projektet sikerült – rekordidő alatt – megvalósítani. 

 

A mostani hackathon közös megrendezése is azt bizonyítja, hogy az MKB Bank és az Oracle együttműködése eddig is rendkívül sikeres volt és a jövőben is folyamatos és magas szinten együttműködő marad.

 

Jelentős szakmai elismerés számunkra, hogy az MKB Bank – digitális átállásának köszönhetően – az első magyar bankként képes bemutatni az európai piacon, hogy mit jelent a gyakorlatban az open banking. Az Oracle-lel közös hackathonunk Európában is unikális, hiszen Londonban, a világ egyik pénzügyi központjában is csak néhány nappal később rendeznek hasonló eseményt.”

 

(Hetényi Márk, amerikai-magyar kettős állampolgár, vezető pénzügyi beosztásokban dolgozott az USA-ban és Magyarországon, technológiai tapasztalatait a PwC-ben szerezte. 2016 óta az MKB Bank stratégiai, digitális és retail vezérigazgató-helyettese, egyéb bankszakmai feladatainak végzése mellett, sikerrel vezette az MKB Bank teljes alaprendszer és IT architektúra cseréjét.)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15