A Fujitsu szerint a többfelhős működés összehangolása kulcsfontosságú a gyors digitális átalakuláshoz

forrás: Prím Online, 2018. december 16. 12:29

A nagyvállalatok körében tovább erősödik a többfelhős működés iránti igény, ugyanakkor egyre többen felismerik, hogy a felhőműködés összehangolása kulcsfontosságú a valóban sikeres digitális átalakuláshoz. Ez a Fujitsu megbízásából 500 főnél nagyobb létszámú vállalatok IT-döntéshozói körében végzett vizsgálat legfontosabb megállapítása.

A Fujitsu „State of Orchestration 2018/19” című IT-döntéshozói felméréséből* kiderült, hogy a vállalatok jelenleg átlagosan kilenc különböző felhőszállítóval vannak kapcsolatban, egyharmaduknál pedig 10 és 20 közé esik a partnerek száma. Egyre inkább normává válik a „cloud only” és a „cloud first” stratégiák követése – jelenleg a szervezetek egyötöde (21%) határozza meg így felhőstratégiáját, szemben az egy évvel ezelőtti 12%-kal**. A „cloud-only” szervezeteknél jellemzően több felhő működik, a szállítók átlagos száma pedig 13. 

 

A résztvevők a felhőszállítók további diverzifikálódására számítanak. Közel kétharmaduk (64%) szerint a többfelhős működés egyre meghatározóbb szerepet játszik majd felhőarchitektúráján belül a következő két évben. 

 

A többfelhős működés terjedésével a válaszadók egyre inkább szeretnének úrrá lenni a komplexitáson. Háromnegyedük (76%) egyetért azzal az állítással, hogy a felhőalapú működés összehangolására feltétlenül szükség van a digitális átalakuláshoz – az előző évben 71% volt ez az arány**. A megkérdezett IT-döntéshozók túlnyomó része azonban úgy nyilatkozik, hogy a valóság messze elmarad ettől az igénytől: 82%-uk gondolja úgy, hogy javítani kellene szervezeténél az összehangolás hatékonyságát. Ezzel kapcsolatban a költségeket (55%) és a legmegfelelőbb partner kiválasztásának nehézségét (51%) említették a két legfőbb akadályként. A minta szinte egésze (91%) szeretné könnyebben mozgatni a feladatokat a felhők között. 

 

A többfelhős működés terjedésével a láthatóság és az ellenőrzés válik a két fő prioritássá 

A többfelhős működés összehangolásával kapcsolatos elvárások közül a láthatóságot és az ellenőrzést említették a legtöbben (62%). A második helyen a költségtakarékosság (49%), majd pedig az egységes felhasználói élmény nyújtásának igénye (46%) áll. A költségmegtakarítás megelőzte az irányítást (governance) az elvárt előnyök listáján – tavaly ezt még a harmadik helyen említették².

 

A vizsgálat hangsúlyozza, hogy napjaink vállalatai valóban stratégiai területnek tekintik a felhőműködést. A megkérdezettek 67%-a elmondása szerint nagymértékben függ a felhőtől az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások terén. Aggodalomra ad okot, hogy a válaszadók több mint fele (53%) nem rendelkezik házon belül megfelelő készségekkel a felhőkörnyezet eredményes felügyeletéhez.

 

Duncan Tait, a Fujitsu EMEIA-régióbeli vezetője így nyilatkozott: „Ha valaki azt gondolta volna, hogy a felhő sokszínűsége gyengülni fog, új felmérésünk eredményei alapján felülvizsgálhatja nézeteit. A Fujitsu State of Orchestration 2018/19 vizsgálatának fő üzenete, hogy a jövőben is velünk marad a többfelhős működés, sőt a felhőkörnyezetek komplexitása tovább erősödik. Ezt figyelembe véve nem meglepő, hogy a sokszínű felhőkörnyezetek működésének összehangolása bekerült az IT-döntéshozók prioritásai közé. Felismerték, hogy ez a sikeres digitális átalakulás megvalósításának egyetlen módja, amelyhez elsősorban a költségek kézben tartására és arra van szükség, hogy megfelelő technológiai partnert válasszanak a felhő bevezetéséhez, felügyeletéhez és üzemeltetéséhez.” 

 

___________________

* A Direction Group 2018 júliusában 253 IT-döntéshoző bevonásával végezte el a „State of Orchestration 2018/192 vizsgálatot. A megkérdezett döntéshozók a felhővel és az IT-infrastruktúrával kapcsolatos döntésekért voltak felelősek a megcélzott iparágak 500 fősnél nagyobb létszámú vállalatainál (Ausztrália: 40, Finnország: 41, Németország: 42, Spanyolország: 40, Egyesült Királyság: 45, Egyesült Államok: 45)

** A Forrester Consulting tanulmánya: „Szolgáltatások összehangolása – hogyan fokozzuk a hibrid IT hatékonyságát?”, 2017. július: http://www.fujitsu.com/fts/about/resources/news/press-releases/2017/emeai-20171005-clear-service-orchestration-strategy-key-to.html

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05